28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2023 09:43 | Son Güncelleme: 11.04.2023 10:08

Ofiste çalışanlar kariyer gelişimine yüzde 25 daha fazla zaman ayırıyor

Ekonomistler tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, bazı iş dünyası liderlerinin çalışanların ofiste daha fazla zaman geçirmesi yönündeki görüşlerini destekliyor. Verilere göre iş yerinde çalışanlar kariyer gelişimine yüzde 25 daha fazla zaman ayırıyor
Ofiste çalışanlar kariyer gelişimine yüzde 25 daha fazla zaman ayırıyor

Pandemi başladığından bu yana evden çalışma durumunu gözlemleyen WFH Research'e göre, ofiste çalışanlar kariyer geliştirme faaliyetlerine uzaktaki meslektaşlarından yüzde 25 daha fazla zaman harcıyor. Stanford Üniversitesi ekonomisti Nicholas Bloom'un da aralarında bulunduğu WFH Research'e göre, ofiste çalışanalar haftada yaklaşık 40 dakika daha fazla zamanlarını başkalarına danışmanlık yapmaya, yaklaşık 25 dakika daha fazla resmi eğitime ve her hafta yaklaşık 15 dakika daha fazla mesleki gelişim ve öğrenme faaliyetlerine ayırıyor.

Ofise döndürme çabaları yetersiz kaldı

Evden çalışabilen 2 bin 400'den fazla ABD'li yetişkinle yapılan anketlere dayanan rakamlar, JPMorgan Chase & Co.'dan Jamie Dimon ve Morgan Stanley'den James Gorman gibi çalışanların daha deneyimli meslektaşlarıyla birlikte öğrenmek ve gelişmek için daha sık sahada olmaları gerektiğini söyleyen CEO'lara rakamsal destek sağlıyor. Bloomberg’ün haberine göre Wall Street bankaları, çalışanların ofislerine daha sık dönmelerini sağlamak için kurumsal kampanyaların öncüsü oldular, ancak bu çabalar, sıkı çalışma şartlarına sahip olan personellerin esneklik talepleriyle çatıştı. 

Kendilerine vakit ayırıyorlar

WFH Research'ün verilerine göre, evden çalışabilen personellerin neredeyse yarısı hibrit bir düzenlemeye sahipken, üçte birinden biraz fazlası tamamen ofisten ve yüzde 20'si tamamen uzaktan çalışıyor. Meksika'daki ITAM işletme okulundan araştırma grubunun bir üyesi olan Jose Maria Barrero, yeni rakamların hibrit çalışma programlarına geçişi desteklediğini söyledi. Çünkü bu sayede çalışanlar mentorluk yapmak için fırsat bulabiliyor.

Araştırmalar yüz yüze çalışmayı destekliyor

Şu an elde iki araştırma konusu var. Bunlardan biri aynı binada çalışmanın çalışanların daha kolay öğrenmesini savunuyor. New York Merkez Bankası'ndan ekonomist Natalia Emanuel, Iowa Üniversitesi'nden Emma Harrington ve Harvard Üniversitesi'nden Amanda Pallais'in makalesine göre bu etki genç işçiler için daha da önemli.

Yakınlık kaybolduğunda işten ayrılma olasılıkları yüksek

Ağustos 2019 ile Aralık 2020 arasında binden fazla yazılım mühendisini inceleyen ekonomistler, "Yaşlı çalışanların ofise geri dönmemesinin genç çalışanların beceri birikimini baskılayabileceğini söyledi. Ayrıca genç personeller en çok iş başında öğrendikleri, yakınlıktan fayda sağladıkları ve yakınlık kaybolduğunda işten ayrılma olasılıkları çok daha yüksek olduğu için bu durum özellikle önemli olabilir" ifadelerini kullandı.

Harvard Business School'dan Zoe Cullen ve Berkeley'deki California Üniversitesi'nden Richard Perez-Truglia'nın ikinci araştırması ise çalışanların yöneticileriyle daha fazla yüz yüze etkileşime girdiklerinde daha yüksek oranda terfi ettiklerini ortaya koydu. Yazarlar, "Çalışanların yöneticileriyle sosyal etkileşimleri kariyerleri için avantajlı olabilir" dedi.