25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.10.2022 11:28 | Son Güncelleme: 03.10.2022 13:35

Patronlarınız sessiz istifanıza ses çıkarmıyorsa kovulma aşamasında olabilirsiniz

Sessiz istifaya yönelmeniz henüz görevden alınmanıza neden olmadıysa, nedeni patronunuzun şirkette küçülmeye gittiğinde kolayca işten çıkarılabilecek birilerini elinde tutma isteği olabilir
Patronlarınız sessiz istifanıza ses çıkarmıyorsa kovulma aşamasında olabilirsiniz

Sessiz istifa edenlerden biri misiniz? İş yoğunluğunuzu azalttınız, gece geç saatlere kadar çalışmaktan kurtulduğunuz, ekstra görevler yapmıyorsunuz. Hatta patronunuz yeni sınırlarınıza saygı duyuyor gibi görünüyor olabilir. Ancak bunların karşılığında hiç olumsuz geri dönüş almıyorsanız sessizce kovuluyor olabilirsiniz. 

Sessiz kovulma bazı şirketlerde yapılıyor

The Wall Street Journal yazarı Callum Borcjers Tüm bunları yaşıyorsanız dikkatli olmanızı tavsiye ediyor. Sessiz istifa düşünceniz, sessiz kovulmaya ve sonucunda gerçekten kovulmanız için bir işaret olabilir. İnsan kaynakları uzmanları, sessiz kovulmanın bazı şirketlerde çoktan gerçekleşmeye başladığını söylüyor. 

Medtronic PLC ve Honeywell International Şirketleri'nin eski insan kaynakları direktörü ve şu an danışmanlık yapan Victor Assad, “Birdenbire eskiden yaptığınız toplantılara ve projelere davet edilmemeye başladıysanız patronunuzun sizi eskisi kadar verimli bir çalışan olarak görmüyor olabilir" diyor. 

Şirketler farklı taktikler deniyor

Şirketler her zaman çalışanları işten çıkarmak için farklı yollar dener. Sessiz istifa gibi modaya uygun bir terim olan sessiz işten çıkarma terimi, bir çalışanın önemini en aza indirmeyi hedef alıyor ve dolaylı yoldan kovulmasına yardımcı oluyor. Taktikler, sorumlulukları azaltarak, terfi taleplerini reddederek ve çalışanı işi kendi bırakması seviyesine getirerek uzaklaştırmayı hedefliyor.

ABD'de çalışanların yarısı sessiz istifa ediyor

Amerikan analitik ve danışmanlık şirketi Gallup, işine bağlı ve ayrılan çalışanların oranının son on yılın en düşük seviyesinde olduğunu ve ABD'de çalışanların yarısının sessizce istifa ettiğini belirtti. Yani yalnızca iş tanımlarında olanı yaptığını ve daha fazlasını yapmadığını bildirdi. Son iki yıldır yöneticiler buna büyük ölçüde göz yumdular. 

Pandemiden sonra öncelikler önem kazandı

Fidelity Investments'ta insan kaynakları alanında uzun bir kariyerin ardından geçen yıl bir danışmanlık firması kuran Paul Lesser, şirketlerin dengeli iş ve kişisel yaşam arayan çalışanlara duyarlı olarak görülmek istediklerini söylüyor. WSJ yazarı Borcjers'a göre pandemi ve George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi gibi olaylar Amerika'daki birçok kişinin önceliklerini yeniden değerlendirmesine neden oldu. Yöneticilerin pandeminin pik yaptığı dönemlerde çalışanlardan işe daha fazla odaklanmasını talep etmesi yapılan kötü ve isteksiz işleri ortaya çıkardı. 

Birçok sektör resesyonun etkilerini beklerken Lessers, her şirkette düşük performans gösteren ya da daha az üretken olan birçok çalışanın olduğunu söyledi. Lessers, "Şu an içinde olduğumuz piyasada, onlara daha dikkat bakmak kurumsal temizliği sağlamak için daha faydalı olabilir" dedi.

Patronlar da risk altında

Atlanta bölgesindeki birkaç şirketin yönetim kurulunda yer alan ve yönetici koçu olan Jay McDonald, her yöneticinin daha iyi veya daha çalışkan kişilerin ortaya çıkması ihtimaline karşı gözden çıkartabileceği çalışanların listesini yapması gerektiğini söylüyor.

Cowen Partners Executive Search'ün başkanı Ash Wendt, patronların da risk altında olduğunu söylüyor. Wendt'e göre pandemi döneminde yöneticilerini değiştirmeyi geciktiren bazı şirketlerin, işlerini gizlice büyütmek istedikleri için tuttuğunu söyledi. Yakında çıkartılacak yöneticilerin yerini alacak bu arayışlarına "gizlice pozisyonu doldurmak" deniyor.

Liderlerle ilgili en büyük şikayetin, yöneticinin verimliliğinde düşüş olması veya insanlara eskisi kadar sorumluluk verememeleri olduğu belirtiliyor.  32 Eyalette ruh sağlığı hizmetleri sunan LifeStance Health'in başhekimi Dr. Anisha Patel-Dunn, konumlarının ne olduğu ve işi yeterince yapıp yapmadıklarından emin olmayan çalışanların işle ilgili kaygıları için yardım aradıklarını söylüyor.

Microsoft Corp. tarafından bu ay yayınlanan geniş çaplı bir anket, çalışanların uzaktan yaptıkları işleri değerlendirmeleri ile yöneticilerin uzaktan çalışmaya karşı olan algıları arasında büyük bir fark olduğunu ortaya koydu. Patronların yüzde 80'i uzaktan çalışmanın faydalı olduğunu düşünmüyor. Microsoft yöneticisi Satya Nadelle yöneticilerin, insanlar evde çalışmıyormuş gibi düşünerek üretkenlik paranoyasına yakalandığını söyledi.  Çalışmanın bulguları, bazı çalışanların gözden düşmekten neden korktuklarının altını çiziyor. 

Çoğu şirket çalışanlarını gözetliyor

Goldman Sachs Group ve Meta dahil olmak üzere bazı firmalar, pandemi sırasında performans incelemelerini askıya aldıktan sonra başarısız olanların belirlenmesi ve çıkartılmasına yardımcı olmak için tekrar uygulamaya başladı. Gartner'a göre orta ve büyük ölçekli işletmelerin üçte biri 2020'den bu yana çalışan gözetim sistemlerini benimsemiş ve bu tür araçları kullanan üçte birlik kesime katılmıştır.

Yedekte tutuluyorlar

WorkForce Software'de küresel insan kaynakları kıdemli başkan yardımcısı Leslie Tarnacki, “Eğer sessiz istifaya yönelen insanlar henüz görevden alınmadıysa, bunun nedeni patronun küçülme zamanı geldiğinde kolayca işten çıkarılabilecek birilerinin elde olması olabilir. Resesyona doğru gittiğimizi görmüyorsak kendimizi kandırıyoruz demektir. Yöneticiler işten çıkarmaların yaklaştığını fark ettiğinde bu yedeklere sahip olmaktan hoşlanıyorlar. Vasat olarak kabul edilen çalışanlar olabilir ancak şimdilik onları etrafta tutmak, bu durumlarla başa çıkmak zorunda kalmayı biraz daha kolaylaştırıyor” dedi.