15 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.12.2022 21:28 | Son Güncelleme: 26.12.2022 22:49

Pisa Kulesi 21 yılda 4 cm dikleşti

Eğik görünümüyle simgeleşmiş olan Pisa Kulesi'nin güvensiz kabul edilmesi nedeniyle dikleşmesi için yapılan stabilizasyon çalışmaları sonucunda 21 yıl içinde 4 cm dikleştiği ortaya çıktı
Pisa Kulesi 21 yılda 4 cm dikleşti

Yumuşak toprak üzerine inşa edilmesi üzerine eğik duruşuyla simgeleşmiş ve İtalya’ya her yıl binlerce turist çeken Pisa Kulesi, 1990 yılına kadar her yıl daha da eğilerek güvensiz yapılan bir yapı olarak kabul ediliyordu. Ünlü yapının eğimini azaltmak için 11 yıllık bir stabilizasyon çalışması başlatıldı. Yapılan çalışmalar sayesinde kulenin eğimi 2001 yılına kadar 38 cm azaltıldı. 

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Pisa Kulesi'nin 2001'deki son stabilizasyon çalışmasından bu yana 1,6 inç (4 cm) daha dikleştiğini ortaya koydu. Son çalışma, tahminlerinin doğru olup olmadığını görmek için koruma organizasyonu Opera Primaziale della Pisana (OPA) tarafından finanse edildi. Pisa Üniversitesi'nden jeoteknik profesörü Nunziante Squeglia'ya göre, eğim azaltılmış olsa da kule yılda ortalama yaklaşık 0,02 inç (0,5 mm) sallanıyor.

Daily Mail'de yer alan habere göre Squeglia,  İtalya'nın Ulusal Associated Press Ajansı'na "En önemli şey, beklenenden daha iyi olan çan kulesinin sağlamlığı" dedi. Bir OPA sözcüsü de ANSA'ya, "Yaklaşık beş metrelik bir eğime ve üç metreden fazla bir çökmeye sahip 850 yaşındaki bir hasta olduğu düşünülürse, Eğik Pisa Kulesi'nin sağlık durumu mükemmel" sözlerini kullandı.

Dört şiddetli depremden kurtuldu

Orta Çağ'daki deniz cumhuriyeti Pisa'nın gücünün bir simgesi olan çan kulesi, 1280'den bu yana bölgeyi vuran en az dört şiddetli depremden hasar görmeden kurtulmayı başardı. 2018'de yapılan bir araştırma , onu şiddetli sarsıntılardan koruyan şeyin, başlangıçta eğiminden sorumlu olan temel toprağının yumuşaklığı olduğunu buldu. 

Teoriler, 57 metrelik (186 fit) kulenin 1173'te başlayan inşaattan sonra çökmeye başladığını öne sürüyor. Bunun nedeni, yalnızca üç metre derinliğinde ve zayıf, dengesiz bir zemine yerleştirilmiş temele sahip olduğu anlamına gelen kusurlu bir tasarım. İnşaat, Pisa ile Cenova, Lucca ve Floransa arasındaki çeşitli savaşlar nedeniyle 1319'a kadar tamamlanmadı ancak bu duraklamalar, alttaki toprağa yerleşmek için zaman verdi. 

1990 yılında ise kule yıkılacağı korkusuyla halka kapatılmıştı. Yapıyı düzeltmek için birkaç farklı başarısız strateji uyguladıktan sonra, mühendisler toprak çıkarmayı denemeye karar verdiler. Bu plan dik olarak çekmek için çelik kablolar kullanmadan önce kulenin kuzey tarafının altından iki kamyon dolusu toprak kazmayı içeriyordu. Bu etkili olsa da ekip, kuzey tarafının altındaki su tablası daha yüksek olduğundan, kışın yağmurlar sırasında binanın daha fazla eğildiği görüldü.

300 yıl boyunca güvenli

Bu nedenle, suyun kuyulara akabilmesi ve temeli sabit tutabilmesi için kanalizasyon kazmaları da gerekiyordu. Kule 15 inç (38 cm) veya 0,5 derece düzleştirildikten sonra proje 2001 yılında tamamlandı ve o zamandan beri düzelmeye devam ediyor. ANSA'ya göre uzmanlar, 2005 yılında yapılan bir sağlık kontrolünde önümüzdeki 300 yıl boyunca güvenli olacağını söylediler.

Teknolojideki gelişmelerin kulenin bir gün tamamen düzeleceğini düşündüklerini de söylediler. 2013'te başka bir kontrol, İtalyan dönüm noktasının 2001'den bu yana dikey olarak yaklaşık 2,5 cm düzleştiğini ortaya çıkardı.