19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2024 12:25 | Son Güncelleme: 17.09.2024 12:30

Titan denizaltı mürettebatının son mesajı ortaya çıktı: Burada her şey yolunda

Geçen yıl meydana gelen Titan denizlatı faciasının duruşmaları başlıyor. ABD Sahil Güvenliği soruşturmaya dair detayları ve gemideki son anlara ilişki ayrıntıları açıkladı. Ayrıca denizaltının sahibi olan OceanGate'in eski çalışanları da ifade verdi
Titan denizaltı mürettebatının son mesajı ortaya çıktı: Burada her şey yolunda

Titanik'in enkazına doğru yola çıkan Titan denizaltı patlamadan ve gemideki beş kişinin ölümüne yol açmadan önceki yolculuğun görsel canlandırmasına göre mürettebattan duyulan son sözler arasında "Burada her şey yolunda" da vardı. ABD Sahil Güvenliği, patlamanın nedenlerine ilişkin iki hafta sürmesi beklenen duruşmanın ilk gününde pazartesi günü bir animasyon sundu. Sunuma göre Titan'daki mürettebat Polar Prince adlı destek gemisindeki personelle kısa mesaj yoluyla iletişim kuruyordu.

Mürettebat, denizaltının derinliği ve alçalırkenki ağırlığı hakkında mesajlaştıktan sonra irtibatı kaybetti. Polar Prin daha sonra Titan'ın gemiyi ekranında hâlâ görüp göremediğini soran tekrarlanan mesajlar gönderdi. Titan'ın alçaldıkça belirsizleşen son yanıtlarından biri “Burada her şey yolunda” oldu. Titan 18 Haziran 2023'te infilak ederek özel denizaltı keşiflerinin geleceği hakkında dünya çapında bir tartışma başlattı.

"Operasyonlar için acele ettirildik"

Sahil Güvenlik temsilcileri ilk açıklamalarında, denizaltının 2022 ve 2023 yıllarında yedi ay boyunca çeşitli hava koşullarına maruz bırakıldığını söyledi. Ayrıca gövdenin standart prosedürde olduğu gibi hiçbir üçüncü tarafça incelenmediğini söylediler. Bu ve alışılmadık tasarımı Titan'ı denizaltı keşif topluluğunda incelemeye tabi tuttu. Duruşmanın ilk tanığı, Titan'ın sahibi olan şirketin eski mühendislik direktörü Tony Nissen, şirkette çalıştığı süre boyunca operasyonlara başlamak için acele ettiğini hissettiğini ifade etti. Titan'ın suya indirilmesi için baskı yapılıp yapılmadığı sorulduğunda ise "yüzde 100" yanıtını verdi.

Denizcilik kurulu ayrıca Nissen'e OceanGate'in kurucu ortağı Stockton Rush'ın baskısının güvenlik kararlarını ve testleri tehlikeye attığını düşünüp düşünmediğini sordu. Uzun bir aradan sonra şöyle cevap verdi: Hayır... bu cevaplaması zor bir soru, çünkü sonsuz zaman ve sonsuz bütçe verildiğinde sonsuz test yapabilirsiniz.

Nissen ayrıca Titan'a 2018'deki bir test görevi sırasında yıldırım çarptığını ve bunun gövdesini tehlikeye atmış olabileceğini aktardı. Nissen, 2019'da kovulduğunu ve aynı yıl dalgıç geminin Titanik'e gitmesine izin vermeyeceğini söyledi. Rush'a Titan'ın “düşündüğümüz gibi çalışmadığını” da bildirdiğini de ekledi. Eski mühendislik müdürü dalgıç geminin daha sonra Titanik'e yapacağı dalışlardan önce başka testlerden ve ayarlamalardan geçtiğini söyledi. Bununla birlikte, operasyon personeline güvenmediğini ve Stockton'ın kendisinden dalgıç gemiye pilotluk yapmasını istediğinde "Ben binmeyeceğim" yanıtını verdiğini anlattı.

Şirketten yapılan açıklamada OceanGate'in şu anda tam zamanlı çalışanı bulunmadığı ancak duruşma sırasında bir avukat tarafından temsil edileceği belirtildi. Açıklamada, şirketin Sahil Güvenlik ve Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu soruşturmaları başladığından bu yana tam bir işbirliği içinde olduğu belirtildi. Patlamada Titanik'in emektar kaşifi Paul-Henri Nargeolet, Pakistan'ın önde gelen ailelerinden Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleman Dawood ile İngiliz maceraperest Hamish Harding de hayatını kaybetti.

Geçen yıl patlamadan herhangi birinin kurtulmuş olma ihtimali giderek azalırken, denizaltıyı arama çalışmaları dünya çapında ilgi gördü. Sahil Güvenlik yetkilileri, Titan'ın enkazının daha sonra Titanik'in pruvasının yaklaşık 330 metre açığında okyanus tabanında bulunduğunu söyledi. Soruşturma için belirlenen süre başlangıçta bir yıldı ancak soruşturma daha uzun sürdü. Sahil Güvenlik temmuz ayında yaptığı açıklamada, soruşturmanın mekanik hususların yanı sıra yönetmeliklere uygunluk ve mürettebat nitelikleri de dâhil olmak üzere “Titan'ın kaybının tüm yönlerini” inceleyeceğini belirtti. Titan, 2021 yılına kadar Titanik enkazının bulunduğu bölgeye seferler düzenliyordu.