24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.11.2022 16:32 | Son Güncelleme: 18.11.2022 16:46

Trump'ın başkan adaylığına iki yorum: Kamu görevi yapmaya uygun değil

Eski başkanın yeniden aday olduğunu açıklaması üzenine The New York Times Demokratları uyardı: Etkisiz muhalefetin insanları alternatifsiz bıraktığı ülkelerde boşluğu doldurması daha kolaydır. Washington Post da Trump'ı yerden yere vurdu
Trump'ın başkan adaylığına iki yorum: Kamu görevi yapmaya uygun değil

ABD’nin iki büyük gazetesi The New York Times ve Washington Post Donald Trump’ın bir kez daha aday olacağını açıklamasının ardından sert yorumlarda bulundu. The New York Times “ABD Trump’tan Daha İyisini Hak Ediyor” başlıklı makalesinde şu ifadelere yer verdi:

"Trump’ın kampanyası bir öncekiyle aynı çirkinlik, yalanlar ve kaosla başladı ancak Amerikan demokrasisi için daha da büyük tehlikeler oluşturuyor. Trump ve destekçileri artık demokratik sürecin iyi niyetli katılımcıları gibi davranamazlar. Olumsuz seçim sonuçlarını kabul etmeyi reddetmeyi siyasi hareketlerinin tanımlayıcı bir özelliği olarak görüp yücelttiler, yerel ve eyalet seçim bürolarına kendilerine sadık insanları yerleştirmeye çalıştılar ve şiddete başvurmaya istekli olduklarını gösterdiler. Trump kamu görevi için uygun değil. Başkanlığında beceriksiz ve çıkarcı olduğunu gösterdi. Senato tarafından 2019'da gücünü kötüye kullanmaktan ve 2021'de bir isyanı kışkırtmaktan mahkum edilmesi gerekirdi."

"Onu tutan korkuluklar da olmayacak"

“Seçilirse Trump'ın ikinci döneminde ilk dönemde onu tutan korkuluklar da olmayacak. Dört yıl boyunca hükümetin diğer organlarına meydan okuma, kanunları hiçe sayma ve başkanlık yetkisini alenen suistimal etme konusunda daha da cesurlaştı. Daha da fazla dalkavukla kuşatılması muhtemeldir.”

"Çekici bir alternatif sunma zorluğu ciddiye alınmalı"

“Demokrat Parti'nin bu olasılıklara işaret etmekten fazlasını yapma yükümlülüğü var. Demokratlar, Amerikalılara çekici bir alternatif sunma zorluğunu ciddiye almalı... Seçmenlere demokrasinin savunulmaya değer olduğunu ve demokrasinin hem kendilerinin hem de çocuklarının yaşamlarını iyileştireceğini göstermeliler. Zayıf, etkisiz muhalefet partilerinin insanları ümitsiz ve iyi alternatifsiz bıraktığı ülkelerde, otokratların boşluğu doldurması daha kolaydır.”

The Washington Post ise haberi “Başkanlığında Ayaklanmayı Kışkırtan Trump Tekrar Aday Olduğunu Söylüyor” başlığıyla verdi. Haber şöyle bitiyor: "2016'da partisinin adaylığını kazanmasından bu yana, Trump, partizan bir yeniden düzenlemeye öncülük ederek, ülkenin daha müreffeh banliyö bölgelerini Demokrat Parti'ye iterken, kırsal kesimde ve üniversite eğitimi olmayan beyaz seçmenlerin büyük bir desteğini sağladı. Başkanlığı sırasında Amerikan sağının ideolojik odağı çarpıcı biçimde kaydı."

"Siyasi rakiplerine, yargıçlara ve muhabirlere yönelik saldırılarıyla uzun süredir devam eden edep ve nezaket standartlarını yerle bir ederek Amerikan kamusal yaşamının gidişatını derinden değiştirdi. Sık sık ırkçı ve Yahudi karşıtı açıklamalarda bulundu, engelli insanlarla alay etti ve gelişmekte olan ülkeleri aşağıladı, cinsel saldırıda bulunmakla övündü ve bir porno yıldızına sus payı ödedi, diktatörleri övdü, aşırılık yanlılarına karşı çıkmayı reddetmeyi reddetti, destekçilerine şiddete başvurmaları için ilham verdi ve beyaz üstünlükçüleri savundu"