26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.03.2023 14:07 | Son Güncelleme: 01.03.2023 15:38

2023'te işten çıkarma yapan şirketler: General Motors yüzlerce çalışanının işine son veriyor

Küresel ekonomideki gerilemenin etkisi, enflasyon endişeleri ve yükselen faizlerin şirketler üzerindeki baskısı artarak devam ediyor. Son olarak General Motors maliyetlerini azaltmak amacıyla işten çıkarmalar yapacağını açıkladı. İşte yılın ilk iki ayında işten çıkarma yapan şirketler
2023'te işten çıkarma yapan şirketler: General Motors yüzlerce çalışanının işine son veriyor

General Motors, önümüzdeki iki yıl içinde 2 milyar dolar tasarruf etmeyi amaçlayan bir maliyet azaltma planı açıkladı. Şirket bu plan dahilinde yüzlerce çalışanını işten çıkaracak. Reuters'a konuşan yakın bir kaynak General Motors'taki işten çıkarmaların yüzlerce çalışandan oluşacağını söylerken, Detroit News şirketin 167 bin çalışanından 500'ünü çıkaracağını yazdı. GM, Twitter'da yapılan son işten çıkarmaların ardından bu hafta personel sayısını azaltacağını açıklayan son ABD şirketi oldu. İşte 2023'ün ilk aylarında işten çıkarma yapan şirketler:

Twitter

Elon Musk, Twitter'ı Ekim ayında satın almasından bu yana şirketin çalışan sayısını yarı yarıya azalttı. Bu hafta başında şirkette yeni işten çıkarmalar yaşandı. New York Times'a konuşan yakın kaynaklar şirketin kalan 2 bin çalışanından 200'ünün çıkarılmaya başladığını söyledi. 

Ericsson

Ericsson'ın yaklaşık 106 bin küresel çalışanının yüzde 8'ini  etkilemesi beklenen son işten çıkarmaları 2023 sonuna kadar yaklaşık 880 milyon dolar tasarruf etmeyi amaçlayan bir maliyet düşürme planının parçası. Şirketin merkezinin bulunduğu İsveç'te bu hafta başında bin 400 kişinin işine son verileceği duyuruldu. 

News Corp

New York Post ve Wall Street Journal'ın sahibi, News Corp, bu yıl işgücünü yüzde 5 oranında (yaklaşık bin 250 çalışan) azaltmayı planlıyor. Aralık ayında sona eren 12 aylık dönemde gelirleri yüzde 7 azalarak 2,52 milyar dolara düştü.

Yahoo

Yahoo yıl sonuna kadar Yahoo For Business bölümünün yarısından fazlasını işten çıkarmayı planlıyor. Forbes'a konuşan şirket sözcüsü, departmanın karlı olmadığını ve şirket yüksek standartlarını karşılamakta zorlandığını söyledi. İşten çıkarmalardan bu hafta bin çalışan olmak üzere toplamda bin 600 kişi etkilenecek. 

Disney 

Geçen ayın başlarında CEO Bob Iger yaptığı bir konferans görüşmesinde, şirketin personel sayısını azaltarak 5,5 milyar dolar tasarruf etmeyi hedeflediğini belirterek, Disney'in bugün karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelmek için gerekli bir adım olduğunu açıkladı. Bu durumda 7 bin kadar çalışanı yani 220 bin küresel çalışanının yaklaşık yüzde 3,2'sini işten çıkarabileceğini söyledi.

eBay

Bir Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu dosyasında, California merkezli e-ticaret şirketi eBay'in, küresel durumunu göz önünde bulundurarak işgücünün yüzde 4'ünü azalttığını duyurdu. Bu yaklaşık 500 çalışanı işten çıkardığı anlamına geliyor.

Zoom

Çevrimiçi görüşme platformu Zoom'un CEO'su Eric Yuan, çalışanlarına gönderdiği bir mesajda, küresel ekonominin belirsizliği nedeniyle şirketin işgücünün yaklaşık yüzde 15'ini azaltmayı planladıklarını açıkladı. Pandeminin başlangıcında personel sayısını üç katına çıkaran şirket yaklaşık bin 300 kişiyi işten çıkardı.

Boeing 

Jet üreticisi Boeing, birden fazla kaynağa göre bu yıl finans ve insan kaynaklarında yaklaşık 2 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını doğruladı, ancak şirket mühendislik ve üretime odaklanarak toplam çalışan sayısını 10 bin kişi artıracağını söyledi.

Dell Technologies

Bilgisayar üreticisi Dell'in sahibi olan Teksas merkezli Dell Technologies, bildirildiğine göre daha önceki maliyet düşürme önlemlerinin ötesine geçme kararlarında belirsiz piyasa koşullarını öne sürerek yaklaşık 6 bin 650 çalışanını işten çıkarmayı planlıyor.

FedEx

FedEx, CEO Raj Subramaniam'ın şirketi daha verimli ve çevik bir organizasyon haline getirmek için gerekli olduğunu söylediği bir hamleyle işe alımları dondurma ve 90 FedEx Office ofisini kapatma planlarını açıklamasından dört ay sonra, memur ve yönetici ekibinin yüzde 10'unu azaltacağını duyurdu. 

Paypal

Paypal CEO'su Dan Schulman, Ocak ayının sonunda yaptığı açıklamada küresel iş gücünün yüzde 7'sini rekabetçi bir ortam ve zorlu bir makro-ekonomik durum nedeniyle azaltacaklarını açıkladı.

Philips

Philips, 1,7 milyar dolar zarar açıklamasının ardından 2023 yılında dünya çapında 3 bin ve 2025 yılına kadar toplam 6 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

IBM

Ocak ayında CFO James Kavanaugh'a göre yazılım şirketi IBM, küresel işgücünün yüzde 1,5'ini azaltacağını duyurdu ve şirketin 2023 mali yılında 10,5 milyar dolar serbest nakit akışı beklediğini bildirdi.

Spotify

Spotify, işgücünün yüzde 6'sını yani 9 bin 800 tam zamanlı çalışandan yaklaşık 600 çalışanı işten çıkardı.

Google

Google'ın ana şirketi Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai,  gelecek büyük fırsatları tam olarak yakalamak için zorlu seçimler yapılması gerektiğini belirterek dünya çapında yaklaşık 12 bin kişiyi işten çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Microsoft

Microsoft CEO'su Satya Nadella, Ocak ayının ortasında 10 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. CEO Satya Nadella yayınladığı mesajda  işten çıkarmaların Eylül ayının üçüncü mali çeyreğinin sonuna kadar gerçekleştirileceğini söyledi.

 

Amazon

ABD'nin en büyük şirketlerinden biri olan Amazon, bu ayın başlarında CEO Andy Jassy'nin çalışanlarına gönderdiği bir mesajda 18 Ocak'tan itibaren 18 binden fazla kişinin işine son verileceğini açıkladı.

Crypto.com

PitchBook'a göre Crypto.com CEO'su Kris Marszalek, ekim ayı itibariyle 2 bin 500'den fazla çalışanı olan şirketin, devam eden ekonomik sıkıntılar ve öngörülemeyen endüstri olaylarından dolayı çalışanların yüzde 20'sini keseceğini duyurdu.

Goldman Sachs

Yatırım bankacılığı devine yakın kaynaklar Goldman Sachs'ın bu yıl, şimdiye kadarki en büyük işten çıkartmalarından birini gerçekleştirerek 3 bin 200'e kadar çalışanını işten çıkarabileceğini söyledi.