26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.12.2022 14:56 | Son Güncelleme: 08.12.2022 18:29

Almanya'da şirket iflasları, kasımda yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Almanya'da iflas eden şirket sayısı kasımda bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ekimde 722 iflas başvurusu yapılırken rakam kasımda 808’e yükseldi
Almanya'da şirket iflasları, kasımda yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Almanya'daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede kasım ayına ilişkin şirket iflas trenleri raporunu açıkladı. Buna göre, Almanya'da şirketlerin ve ortaklıkların iflas başvuruları Kasım 2021’e göre yüzde 23 artarak 808’e yükseldi. Açıklamada, Enstitüsü'nün bir ay önce ekimde 722 iflas başvurusu bildirdiği hatırlatılarak, kasımda yılın en yüksek aylık verisine ulaşıldığı kaydedildi.

Bununla birlikte, mevcut iflasların, uzun vadeli bir karşılaştırmada hala düşük kaldığına yer verilen açıklamada, resmi istatistiklere göre, 2015-2019 yılları arasında kasım ayında ortalama 1007 ortaklık ve şirketin iflas ettiği belirtildi. IWH Yapısal Değişim ve Verimlilik Bölümü Başkanı Steffen Müller, konuya yönelik değerlendirmesinde, iflasların şimdiye kadar birçok kişinin beklediğinden daha temkinli bir şekilde geliştiğini belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da daha yüksek enerji maliyetlerine yol açarken, uluslararası tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ülkede üretim için ithal edilen birçok ara malını daha pahalı hale getiriyor. Covid-19 krizi birçok sektör için önemli iş kayıplarına neden olduktan sonra, enerji krizi, malzeme eksikliği ve yüksek enflasyon aylardır Alman ekonomisini olumsuz etkiliyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası sıkılaştırması da Alman şirketlerin finansman maliyetlerini artırıyor.

Restoran iflasları yüzde 60 arttı

İngiltere'de hayat pahalılığı, düşük talep ve yüksek maliyetler nedeniyle son bir yıl içinde iflas eden restoran sayısı yüzde 60 arttı. Muhasebe, vergi danışmanlık şirketi Mazars'ın verilerine göre, İngiltere'de son bir yılda kepenk kapatmak zorunda kalan restoran sayısı yüzde 60 artarak 1.567'ye ulaşırken, bu restoranların 453'ü son 3 ay içerisinde kapandı. İngiltere'de iflas eden restoran sayısı geçen yıl 984 olarak kayıtlara geçmişti.

"Restoranları oldukça zor bir kış dönemi bekliyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mazars Ortaklarından Rebecca Dacre, "İngiltere'de restoranlarda iflaslar salgın dönemindekinden daha fazla. Maliyetlerdeki artış, kredi maliyetlerindeki yükseliş, zayıflayan tüketici talebi oldukça olumsuz bir birleşim oluşturuyor. Restoran sahipleri bu zamana kadar bu kadar negatif unsurun bir araya geldiğini görmedi. Normal koşullarda Noel dönemi işletmeler için destekleyici bir dönemdir. Restoranları oldukça zor bir kış dönemi bekliyor" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: AA