10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2023 21:04 | Son Güncelleme: 06.12.2023 21:18

Dev banka binlerce çalışanını işten atacak, faturası 1 milyar doları bulacak

Citigroup Mali İşler Direktörü Mark Mason Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bankanın son yıllardaki en büyük yeniden yapılanma sürecine başladığını ve bu revizyondan kaynaklı masrafların 1 milyar doları bulacağını söyledi
Dev banka binlerce çalışanını işten atacak, faturası 1 milyar doları bulacak

Mason, Goldman Sachs ABD Finansal Hizmetler Konferansı'nda yaptığı açıklamada, revizyonun önümüzdeki yılın ilk çeyreğinin sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini söyledi. Değişiklikler arasında yönetimin zayıflatılması ve potansiyel olarak binlerce çalışanın işten çıkarılması yer alıyor.

Reuters'ın haberine göre Mason, bankanın yapısının sadeleştirilmesinin, yıllık giderlerin 51 milyar ila 53 milyar dolara düşürülmesini sağlayacağını ve Citi'nin kâr hedeflerine yaklaşmasına yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

Banka, Federal Mevduat Sigorta Şirketi'nin yaklaşık 1,65 milyar dolarlık özel değerlendirmesi hariç olmak üzere, 2023 harcamaları için tahminini 54 milyar dolar olarak korudu. Mason'a göre, yaklaşık 200 milyon dolarlık yeniden yapılandırma masraflarının bir kısmı muhtemelen dördüncü çeyrekte kaydedilecek.

Arjantin Citi'yi aşağı çekti

Banka, yeniden yapılanma sonrasında orta vadede yüzde 11 ila 12 arasında özkaynak karlılığına ulaşmayı hedefliyor. Mason, Citi'nin 2023'teki tam yıl gelirinin muhtemelen önceki tahmininin alt sınırı olan yaklaşık 78 milyar dolar olacağını söyledi.

Mason, Citi'nin gelirini azaltan bir faktör olarak Arjantin'i gösterdi ve şu sözleri kaydetti:

"Örneğin Arjantin seçimleri gelirler üzerinde birkaç yüz milyon dolarlık bir baskı yaratacak. Kur etkisini düşünürsek, bu bizim orada iş yapmamızın bir maliyeti"

Citi, geçtiğimiz ay liderlik kadrosunu azaltarak ve yöneticileri bölümler arasında kaydırarak kapsamlı yeniden yapılanmasının son aşamasını duyurdu. Banka, on yıllardır gerçekleştirdiği en büyük revizyonun bir parçası olarak yönetim katmanlarını 13'ten 8'e indiriyor.

Hisseleri yükseltmeyi hedefliyor

CEO Jane Fraser bürokrasiyi azaltmayı ve kârı artırmayı hedeflerken, şirketin emsallerinin gerisinde kalan hisselerini de yükseltmeyi amaçlıyor. Fraser, Ekim ayındaki üçüncü çeyrek kazanç çağrısında analistlere "Citi'yi gerçekten ve tamamen dönüştürmek için onu yönetme şeklimizi değiştirmemiz gerekiyor" dedi.

Varlıklarına göre ABD'nin en büyük üçüncü bankası, artan alım satım gelirleri, yatırım bankacılığı ücretleri ve faiz ödemelerinin etkisiyle üçüncü çeyrek kâr tahminlerini aştı.