22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.10.2024 21:54 | Son Güncelleme: 09.10.2024 21:56

Fed tutanaklarına göre 50 baz puanlık indirim Fed üyelerini ikiye böldü

Fed’in 4 yıl sonra ilk kez faiz indirdiği Eylül ayı toplantısına ilişkin tutanaklarda 50 baz puanlık indirim kararının üyeler arasında bölünmeye yol açtığı dikkat çekti
Fed tutanaklarına göre 50 baz puanlık indirim Fed üyelerini ikiye böldü

Çarşamba günü açıklanan tutanaklara göre, Fed yetkilileri Eylül ayı toplantılarında faiz oranlarını düşürmeyi kabul ettiler, ancak ne kadar agresif olacakları konusunda kararsız kaldılar ve sonuçta enflasyona duyulan güven ile işgücü piyasasına ilişkin endişeleri dengelemek amacıyla yarım puanlık (50 baz puan) bir hamleye karar verdiler.

Toplantı özeti, politika yapıcıların dört yıldan uzun bir süredir ilk kez 50 baz puanlık büyük bir faiz indirimini onaylamaya karar vermelerinin nedenlerini detaylandırdı ve üyelerin ekonomik görünüm konusunda bölündüğünü gösterdi.

Bazı yetkililer, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düştüğüne dair güvence aradıklarından ve istihdam tablosundan daha az endişe duyduklarından daha küçük, çeyrek puanlık bir indirim umuyorlardı.

Bowman 25 baz puan istedi

Sonuçta sadece bir Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyesi, Başkan Michelle Bowman, çeyrek puanlık (25 baz puan) bir indirimi tercih edeceğini söyleyerek yarım puanlık indirime karşı oy kullandı. Ancak tutanaklar, diğerlerinin de daha küçük bir hamleyi tercih ettiğini gösterdi. Para politikası konusunda birlikteliğiyle bilinen Fed'de 2005 yılından bu yana ilk kez bir yönetici faiz oylamasında muhalif oy kullanmış oldu.

Tutanaklarda, “Bazı katılımcılar bu toplantıda hedef aralığın 25 baz puan düşürülmesini tercih edeceklerini belirtirken, birkaç katılımcı da böyle bir kararı destekleyebileceklerini ifade etti” denildi.

Tutanaklara göre birkaç katılımcı da 25 baz puanlık bir hamlenin daha öngörülebilir bir politika normalleşmesi yoluna işaret edebileceğini kaydetti.

Toplantıdan bu yana, ekonomik göstergeler işgücü piyasasının 50 baz puanlık hamleyi tercih eden yetkililerin beklediğinden daha güçlü olduğunu gösterdi.

Eylül ayında tarım dışı istihdam 254 bin ile beklenenden çok daha fazla artarken, işsizlik oranı %4.1'e geriledi.

Powell 50 baz puanlık indirime yakın durdu

Bu veriler, Fed'in muhtemelen gevşeme döngüsünün ilk günlerinde olmasına rağmen, gelecekteki indirimlerin muhtemelen Eylül hamlesi kadar agresif olmayacağı yönündeki beklentileri güçlendirmeye yardımcı oldu. Başkan Jerome Powell ve diğer Fed yetkilileri son günlerde, Eylül toplantısının ardından açıklanan “nokta grafiği” gayri resmi tahmininde belirtilen 50 baz puanlık indirim beklentisini destekledi.

Tutanaklarda, 50 baz puanlık indirimin onaylanmasına yönelik oylamanın, işgücü piyasasına yönelik “enflasyondaki ilerleme ve risk dengesi ışığında” yapıldığı kaydedildi. Tutanaklarda, “katılımcıların önemli bir çoğunluğunun” daha büyük bir hamleyi desteklediği belirtilirken, kaç kişinin karşı çıktığı belirtilmedi. “Katılımcılar” terimi, sadece 12 üyenin değil tüm FOMC'nin katılımına işaret ediyor.

Tutanaklarda ayrıca bazı üyelerin Temmuz toplantısında hiçbir zaman gerçekleşmeyen bir indirimden yana oldukları da belirtildi.

50 baz puanlık indirim kararının altı doldurulmadı

Tutanaklarda 25 baz puanlık indirimin onaylanıp onaylanmayacağı konusundaki tartışmalar daha ayrıntılı bir şekilde yer alsa da, oy verenlerin neden daha büyük bir hamleyi destekledikleri konusunda fazla bilgi bulunmuyor.

Toplantı sonrası basın toplantısında Powell indirim kararını özetlemek için “yeniden ayarlama” terimini kullandı ve bu terim tutanaklarda da yer aldı.

Normal şartlar altında Fed, çeyrek puanlık indirim yapmayı tercih ediyor. Daha önce Fed sadece Covid ve ondan önce 2008 finansal krizi sırasında yarım puanlık adımlar atmıştı.

CME Group FedWatch'a göre piyasa fiyatlaması, Fed fon oranının 2025'i %3,25-%3,5 aralığında, medyan tahmin olan %3,4'e yakın bir seviyede bitireceğine işaret ediyor. Vadeli işlem piyasaları daha önce daha agresif bir patikaya işaret ediyordu ve aslında şimdi Fed'in 6-7 Kasım toplantısında faiz indirimine gitmeme ihtimalini yaklaşık 5'te 1 olarak fiyatlıyor.

Ancak tahvil piyasası farklı hareket ediyor. Fed toplantısından bu yana hem 10 hem de 2 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri yaklaşık 40 baz puan arttı.