19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.04.2023 19:44 | Son Güncelleme: 19.04.2023 20:04

İngiltere enflasyonun pençesinden neden kurtulamıyor?

Çarşamba günü yayınlanan verilere göre İngiltere'de yıllık tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) geçen ay %10,1'e geriledi ancak bu düşüş beklentileri karşılamadı. İngiltere'nin hala çift haneli enflasyona sahip tek büyük gelişmiş ekonomi olması ise kafaları karıştırıyor
İngiltere enflasyonun pençesinden neden kurtulamıyor?

Güncel enflasyon verilerinin uzun bir süredir çift hanede olması, İngiltere'nin ısınma ve elektrik için doğal gaz bağımlısı bir ülkeye dönüşmesinden ve fiyat değişikliklerini yumuşatmak için uygulanan devlet sübvansiyonlarının yapısından kaynaklanıyor. 

İngiltere Merkez Bankası, yüksek enflasyonun, salgın sonrası işgücündeki azalma ve Brexit'in neden olduğu ticaret ve istihdam piyasası sorunlarıyla daha da kötüleşerek ücret taleplerinde ve iş fiyatlandırma stratejilerinde kalıcı bir artışa neden olabileceğinden endişe ediyor.

Avrupa'da görülmeyen bir enflasyon oranı

Bugün İngiltere'de beş sterlin (6,21 dolar) ancak 2019'da dört sterline denk gelecek ki bu da aynı dönemde diğer Batı Avrupa ülkelerinde görülmeyen bir enflasyon oranı.

Reuters'ın haberine göre Uluslararası Para Fonu (IMF) geçen hafta İngiltere'de enflasyonun bu yıl ortalama %6,8 olacağını tahmin etti; bu oran gelişmiş ekonomiler arasında en yüksek oran olmakla birlikte Almanya'nın %6,2'lik tahmininin çok üzerinde değil. 

İngiltere'de tüketici enerji fiyatları Mart ayında iki yıl önceki seviyesinin %79 üzerine çıkarak Batı Avrupa'daki en büyük artışı kaydetti. Investec'te ekonomist olan Sandra Horsfield "Öne çıkan en önemli fark enerji desteğinin zamanlaması. Bunun büyük bir etkisi olduğu açık" sözlerini kaydetti.

Ukrayna işgalinin İngiltere'ye faturası

Enerji faturalarını ölçmek için kullanılan farklı yöntemler ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra hane halklarının artan fiyatlarla başa çıkmasına yardımcı olmak için verilen ulusal sübvansiyonlar karşılaştırma yapmayı zorlaştırsa da ekonomistler İngiltere'nin ağır bir darbe aldığına şüphe olmadığını söylüyor.

İngiltere'nin yüksek enerji enflasyonu oranı, elektrik üretimi ve ev ısıtması için gaza olan aşırı bağımlılığının yanı sıra konut stokunun enerji verimliliğinin düşüklüğünü yansıtıyor. Bununla birlikte, İngiltere'deki enerji enflasyonunun Euro bölgesini takip etmesi ve geçen yıl görülen fiyat artışının yıllık karşılaştırmadan düşmeye başlamasıyla Nisan ayından itibaren keskin bir düşüş göstermesi muhtemel.

Ancak yurt içinden kaynaklanan fiyat baskılarının manşet enflasyondaki düşüş hızını yavaşlatması da mümkün.

Genellikle ücretlerden kaynaklanan yurtiçi fiyat baskılarının bir göstergesi olarak merkez bankaları tarafından yakından izlenen tüketici hizmetleri fiyatları Mart ayına kadar yılda %6,6 artarken, Batı Avrupa'da sadece Avusturya'da bu oran daha yüksek seyretti.

İngiltere tipik olarak Euro Bölgesi'nden daha yüksek hizmet enflasyonuna sahip olsa da, bu fark son aylarda daha da büyüdü. Ekonomistler suçlu olarak işgücü piyasasına işaret ediyor.

Erken emekliliğin etkisi

Erken emeklilik, uzun süreli hastalıklar ve göç eğilimlerindeki artış, çalışan havuzunu tüketti; bu da Britanya'nın işgücü piyasasının pandemi sonrası toparlanmasının uluslararası akranlarının gerisinde kaldığı anlamına geliyor.

Bank of America ekonomisti Robert Wood konu hakkında "Brexit ve işgücü hastalıkları nedeniyle arz zayıf. Bu kronik arz sorunlarının yakın vadede hafiflemesini beklemiyoruz" şeklinde konuştu.