Petrol fiyatları hem İran ve İsrail arasındaki gerilimden hem de Çin'den gelen verilerden etkileniyor ve fiyatlar iki gösterge arasında sıkışıp kalmış durumda.
Brent önceki iki seansta yüzde 3,1 düştükten sonra varil başına 80$ civarında işlem görürken, West Texas Intermediate 77$'ın üzerinde seyrediyor. İran'ın Hamas lideri İsmail Haniye'nin kendi topraklarında öldürülmesine misilleme yapma sözü vermesinden iki hafta sonra, saldırının ne şekilde olabileceği konusunda gerilim artıyor.
Çin'de Perşembe günü açıklanan hükümet verilerine göre, görünür petrol talebi Temmuz ayında bir yıl öncesine göre yüzde 8 düşerek Asya'nın en büyük ekonomisindeki olumsuz havayı daha da kötüleştirdi.
Ham petrol, Çin'deki tüketim görünümünün kötü olması ve ülkedeki benzin talebinin temiz yakıt kullanımının artmasıyla azalması nedeniyle Temmuz ayı başındaki zirvesinden geriledi. OPEC bu hafta başında yayınladığı aylık raporunda 2024 yılı için küresel talep tahminini düşürürken, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) petrol piyasasının önümüzdeki çeyrekte arz fazlası verebileceğini belirtti.
SEB'de emtia analisti olan Ole Hvalbye, “Mevcut piyasa temelleri OPEC+'nın dördüncü çeyrekte üretimi artırma ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor” dedi ve şöyle devam etti:
“Kuzey Yarımküre'nin en yoğun talep döneminden çıkarken, ham petrol ve ürün stoklarının mevsimsel modellere göre istikrar kazandığı varsayılırsa, OPEC+'nın Ekim ayında olası bir üretim artışı arz fazlasına yol açabilir”
Çarşamba günü paylaşılan resmi verilere göre, ABD ham petrol stokları geçen hafta beklenmedik bir şekilde 1,36 milyon varil artarak son yedi haftanın ilk artışını gösterdi. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün bir gün önce büyük bir düşüşe işaret eden raporu göz önüne alındığında bu artış dikkat çekiciydi.
Stoklar mevsimsel ortalamaların altında kalmaya devam ediyor, ancak veriler talepteki düşüşe ilişkin endişeleri artırabilir.