26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.10.2022 12:03 | Son Güncelleme: 03.10.2022 14:47

Tesla'nın üç aylık elektrikli araç teslimatları yüzde 42 arttı ama beklentilerin altında kaldı

Elektrikli araç üreticisi Tesla, üçüncü çeyrekte teslimat rakamlarının yüzde 42 artarak 343 bine ulaştığını açıkladı. Ancak bu veriler analistlerin beklentilerini altında kaldı
Tesla'nın üç aylık elektrikli araç teslimatları yüzde 42 arttı ama beklentilerin altında kaldı

Elon Musk’ın CEO’su olduğu Tesla, bir yıl öncesine göre 100 bin adet artışla üç aylık en iyi elektrikli araç teslimatı rakamlarını açıkladı. Ancak marka için daha fazla yükseliş öngören analistlerin beklentilerinin altında kaldı. 

Şirket üçüncü çeyrekte, dünya çapında 343 bin pille çalışan araç teslim ettiğini duyurdu. Bu sayı bir yıl önce aynı dönemde 241 bin 300’dü. Ancak Tesla, FactSet’s Street Account analistlerini beklentisi olan 364 bin 460’a ulaşamadı. 

Tesla ayrıca Kaliforniya, Teksas, Çin ve Almanya'daki fabrikalarında tek bir çeyrekte 365 bin sedan ve crossover satışı gerçekleştirdiğini söyledi. Rakip otomobil üreticilerinin aksine, küresel pazarlardaki satış ve üretim hakkında hiçbir ayrıntı vermeyen şirket, üretim arttıkça araçları müşterilere hızlı bir şekilde ulaştırmada yaşadığı zorluklardan bahsetti.

Tesla’nın web sitesinde yapılan açıklamada, “Üretim hacimlerimiz artmaya devam ederken, bu yoğun lojistik haftalarda araç taşıma kapasitesini, makul bir maliyetle güvence altına almak giderek daha zor hale geliyor. Üçüncü çeyrekte, her hafta daha dengeli bir bölgesel araç yapısına geçmeye başladık ve bu, çeyreğin sonunda geçiş halindeki otomobillerde artışa neden oldu” denildi. 

Tesla üç aylık rakamlarını, insansı versiyonunun kaba bir versiyonunu sahneye çıkardığı ve 20 bin dolardan daha ucuza mal olacağını duyurmasından iki gün sonra geldi. Şirket bu robotun, tekrarlayan görevleri gerçekleştirmek için işçi olarak kullanılabileceğini öne sürdü.  

Tesla'nın teslimatlarının büyük kısmı, üçüncü çeyrekte 325 bin 158 adet veya toplam rakamın yün 95'ini oluşturan Model Y hatchback'ler ve Model 3 sedanlardan oluşuyor. Şirket, normal piyasa ticaretinin kapanmasının ardından 19 Ekim'de bu üçüncü çeyrek için mali sonuçları açıklayacağını söyledi.

İddialı paylaşımı tepki çekti

Şirketi, yüksek rakamlar açıklarken Elon Musk ise Twitter paylaşımıyla tepki çekti. Ian Kasırgası Florida'yı harap ederken binlerce Floridalı mahsur kaldı ya da kayboldu. Musk da sosyal medya hesabında Tesla Cybertruck'ın gelecekteki doğal afetlerden uzak durabileceğini söyledi. Dünyanın en zengin insanı paylaşımında, “Cybertruck, kısa süreliğine bir tekne görevi görecek kadar su geçirmez olacak, böylece nehirleri, gölleri ve hatta çok dalgalı olmayan denizleri geçebilir” dedi. 

Tweet, sosyal medya platformunda bazı kişiler tarafından şüpheyle karşılandı. Kullanıcılardan biri Musk’a, “Dikkat çekmek ve manşet olmak için her şeyi söylüyorsunuz. Ancak bunlar asla olmayacak” diye cevap verdi. Başka başka bir kullanıcı ise, “Görünüşte hiçbir maddi sonuç olmadan ürün yol haritası hakkında istediğinizi söyleyebilmek eğlenceli olmalı. Ben de bir zaman makinesi üzerinde çalışıyorum” yazdı. Bir kullanıcı ise Musk’ın arabalarını eleştirerek, “Bir araba bagajını yağmur geçirmez bile yapamıyorsun” yazdı.