24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2022 19:55 | Son Güncelleme: 20.03.2022 20:05

4 maddede Ukrayna’daki son gelişmeler

The New York Times muhabirleri, 4 maddede Ukrayna’daki son gelişmeleri yazdı
4 maddede Ukrayna’daki son gelişmeler

Marc Santora ve Valerie Hopkins / The New York Times

Bugün Rus kuvvetleri karadan, havadan ve denizden ateşlediği füzelerle kuşatılmış Mariupol şehrini bombalamaya devam ediyor. Yetkililer ve tanıklara göre, Rusya ordusu bombardımanın yanı sıra, şehrin binlerce sakinini zorla Rusya’ya tahliye etme operasyonu içinde. Uydu görüntüleri Rus kuvvetlerinin ilerlemesinin durduğunu, Kiev etrafındaki bölgelerin etrafını kazdığını gösteriyor.

Şehirdeki sıcak çatışmalar herhangi bir hafifleme işareti göstermiyor. Yerel yetkililere göre, perşembe günü tahmini bin 300 kişinin sığındığı tiyatro salonunun bombalanmasını, bugün 400 kişinin sığındığı sanat okuluna yapılan saldırı takip etti. Şehir dış dünya ile iletişimi büyük ölçüde kaybetti.

Bu sebeple, diğer bölgelerdeki ölen Ukraynalıların sayısını tahmin etmek oldukça güç. Ukraynalı yetkililer, 11 Mart’ta yaşlıların yaşadığı bir yerleşkeye yapılan saldırının 56 kişiyi öldürdüğünü açıkladı.

Luhansk Bölgesel Devlet İdaresi’nin lideri Serhiy Haidai bugün yaptığı açıklamada, “Tankı huzur evinin önüne konuşlandırıp ateş etmeye başladılar” dedi. İşte Ukrayna’dan son gelişmeler:

Ukrayna’daki çatışmalar üç haftayı aşkın süreden sonra yavaşladı. Analistler ve ABD yetkililerine göre, Rusya cüzi miktarda ilerlemeler kaydederken, sivilleri gittikçe daha çok hedef alıyor. Rus kuvvetleri karada yavaş ilerlese de, uzun menzilli füzeleri ciddi yıkıcı etkiler yaratıyor.

Rusya bugün, Ukrayna’da üç farklı askeri konumu vurmak için uzun menzilli roketler kullandığını açıkladı. Rusya Ukrayna’nın doğusunda Mıkolayiv şehrindeki barakalara füzelerle saldırarak en az 40 denizciyi öldürdü. 

Ukrayna Başkanı Vladimir Zelenskiy, savaşı bitirmek amacıyla Vladimir Putin ile ısrarla görüşme talebinde bulundu. Ancak Türk yetkiliye göre, Putin bu konuşmalar için doğru zaman olmadığını düşünüyor.

Putin Ukrayna’yı pes ettirmeyi kafasına koymuşken, Rusya’nın ilk safhalardaki hedeflerini yerine getirememesi, savaşta çok daha ölümcül bir sürece girilmesine sebep olabilir.

©️ 2022 The New York Times Company