29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 29.05.2022 13:19 | Son Güncelleme: 29.05.2022 14:15

Johnny Depp vs Amber Heard davasında sona gelindi

Milyonlarca kişinin takip ettiği Johnny Depp vs Amber Heard davasının duruşmaları sonra erdi. Artık jürilerin kararı bekleniyor. New York Times davada tarafların iddialarını, sundukları delilleri ve çalkantılı ilişkinin detaylarını yazdı
Johnny Depp vs Amber Heard davasında sona gelindi

Julia Jacobs ve Adam Bednar / The New York Times

Çalkantılı Hollywood evliliğinin çelişkili resimlerini çizen 23 günlük tanıklıktan sonra Johnny Depp ve Amber Heard'ın avukatları cuma günü kapanış konuşmalarını yaptı. İki tarafta, jüriyi istismara uğrayan ve karalanan kişinin müvekkilleri olduğuna ikna etmeye çalıştı.

Depp tarafı ne dedi?

Depp'in avukatları film yıldızı müvekkillerinin, Heard’ün kendisini “aile içi istismarı temsil eden bir halk figürü” olarak adlandırdığı Washington Post makalesinde haksız yere küçük düşürüldüğünü iddia etti. Atıfta bulunulan eş istismarı suçlamalarının Depp'in hayatını mahvettiğini savundular. 

Depp'in avukatı Camille Vasquez, "Sizden Bay Depp'in Bayan Heard’ün söylediği gibi tacizci olmadığını dünyaya söyleyerek, ona hayatını geri vermenizi istiyoruz. Bayan Heard’ü yalanlarından sorumlu tutmanızı talep ediyoruz” diye konuştu.

Heard tarafı ne dedi?

Heard’ün avukatları, yalnızca makalenin tamamen doğru olmadığına dair suçlamalara karşı çıkmadı. Aynı zamanda 2020'deki yasal işlemler sırasında Depp'i temsil eden bir avukatın taciz suçlamalarını aldatmaca olarak adlandırmasıyla aktrisin haksız yere karalandığını belirtti. Heard’ün avukatı Ben Rottenborn, "Bay Depp'in dünyasında onu bırakamazsınız. Bırakırsanız, size karşı küresel bir karalama kampanyası başlatır” dedi.

Karar jürinin elinde

Dava artık cuma akşamına kadar tartışan ve salı geri dönmek üzere Fairfax İlçe Devre Mahkemesi’nden ayrılan yedi jüri üyesinin elinde. Duruşma, mahkeme salonundaki bir çift kamera ile hem televizyonda hem de naklen internette geniş çapta dikkat çekti. Yargılamaları yayınlayan Law & Crime Network YouTube kanalında 1 milyondan fazla kullanıcının duruşmaları izlediği bildirildi. 

Jüri bir dizi ifadenin doğruluğunu ve itibar üzerindeki etkilerini dikkate almalı. Ancak altı haftalık duruşma, Depp ve Heard’ün evliliğine dair pek çok olayın tanıklarını kapsıyor.

İki tarafın suçlamaları

Heard, Depp'i çoğu uyuşturucu ve alkol etkisindeyken yaşanan fiziksel tacizlerle suçladı. Ayrıca 2015'te Avustralya'da kendisine bir şişeyle saldırdığı suçlaması da dahil olmak üzere birkaç cinsel saldırı vakası olduğunu iddia etti.

Depp, Heard’e asla vurmadığını veya cinsel tacizde bulunmadığını söyledi. İlişkideki saldırganın kendisi olduğunu, eski eşinin sıklıkla öfkeli nutuklar verdiğini ve aşağılayıcı lakaplar kullandığını belirtti. Heard, kendisini veya kız kardeşini savunmak dışında Depp'e vurduğunu inkar etti. 

Olaylarla ilgili tanıklıklar genellikle sansasyonel ayrıntılar içeriyordu: Ünlülerle tartışmalı ilişkiler, kanla yazılmış grafitiler ve Depp'in beşinci Karayip Korsanları filminin yapımını durdurmaya zorlayan kesilmiş parmağı.

Depp’in sunduğu deliller

Depp'in avukatları, delillerinin önemli noktalarını ortaya koydu. Ayrıca Heard’ün yaralanmaları bildirdiği vakit kendisinde yara izleri olmadığını belirten tanıkları jürilere hatırlattı. Depp'in kendisine verdiğini söylediği bir parlatıcı ile aktrisin fotoğrafını gösterdiler ve Heard'in Depp'i vurduğunu kabul ettiği ses kaydını dinlettiler. 

Bir ses kaydında, Heard’ün yalnızca kendini savunmak için şiddet uyguladığı iddasına ters düşen "Fiziksel bir kavga başlattım" dediği duyuluyor. Heard bu durumlarda, Depp’in saldırganlığına tepki olarak ona vurduğunu ifade etti. Ekibi ayrıca taciz iddialarını destekleyecek tıbbi kayıtların veya fotoğrafların bulunmadığı durumlara da işaret etti.

Vasquez, "Bay Depp'in Bayan Heard’ü taciz ettiğine dair kanıt dağı yok. Elimizde vahşi, aşırı ve mantıksız bir yığın kanıtlanmamış iddia var” diye konuştu.

Heard’ün sunduğu deliller

Heard’ün avukatları, kendilerine tacizi anlattığını söyleyen tanıklara değindi. Rottenborn, Depp'in mutfak dolaplarını öfkeyle çarptığını gösteren bir video oynattı. Jüri üyelerine, aktörün Heard’ün babasına "kavgada çok ileri gittiğini" itiraf ettiği bir metin gösterdi.

Depp'in ona bir telefon fırlattığını söyledikten sonra Heard’ün yüzünde oluşan kırmızılığın fotoğrafını sundu. Avukatlarından bir diğeri Elaine Charlson Bredehoft, jüriye Heard'in cinsel istismardan şikayet ettiği eşzamanlı raporları yansıtan bir terapistin notlarını sundu ve psikoloğu tanıklık etmeye çağırdı. Ancak terapistin notları duruşma öncesi kanıtlara dahil edilmemişti. 

Rottenborn, "Burada Amber aleyhine verilecek bir karar, istismar kurbanı olarak ne yaparsanız her zaman daha fazlasını yapmanız gerektiğine dair bir mesaj gönderecektir. Neyi belgelerseniz belgeleyin, her zaman daha fazlasını belgelemeniz gerekir. Kime söylerseniz söyleyin, her zaman daha fazla insana anlatmak zorundasınız” dedi.

2020 Londra davası

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin öncülük ettiği ve hazırladığı Heard’ün makalesi Depp’in şikayetinin ana odağı. Heard makalede Depp'in adını vermedi. Ancak Depp bunun açıkça onların ilişkilerine atıfta bulunduğunu, itibarını zedelediğini ve oyunculuk kariyerini mahvettiğini savundu.

Jüri ayrıca, Depp'in 2020'deki avukatının Heard’e iftira atıp atmadığına da karar verecek. Avukat, Heard’ü ve arkadaşlarından birinin çiftin evine polis çağrarak Depp'i tuzağa düşürmekle suçlamış, taciz suçlamalarının asılsız olduğunu iddia etmişti.

Karar neye bağlı?

Heard’ün avukatları, Depp'in bu açıklamalarla onu itibarsızlaştırmak için ülke çapında bir kampanya başlattığını iddia etti. Depp, dava açılana kadar söz konusu ifadeleri görmediğini belirtti. Londra'da önceki davadaki bir yargıç, Depp'in ilişkileri boyunca Heard'a defalarca saldırdığını tespit etti.

Depp'in İngiliz tabloid gazetesi The Sun'ın yayıncıları News Group Newspapers'a ve bu gazetenin genel yayın yönetmeni Dan Wootton'a dava açmıştı. Gazete, 2018'de Depp'i "koca dayağı atan" biri olarak nitelendiren manşet atmıştı. 

Bu davada jüri kararı oybirliği ile verilmeli. Ancak panelin bir ceza davasında olduğu gibi makul şüphenin ötesinde kanıtları ikna edici bulması gerekmiyor. Taraflardan her biri, iftiraya uğradıklarını, diğer tarafın kendilerine iftira ederken gerçek bir kötü niyetle hareket ettiğine dair açık ve inandırıcı delillerin olduğunu kanıtlamaya yoğunlaştı. Jüri üyeleri ayrıca her iki tarafın da hak ettiği para miktarını belirlemeyecek. Depp 50 milyon, Heard 100 milyon dolar talep etmişti.

© 2022 The New York Times Company