25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.12.2022 13:28 | Son Güncelleme: 13.12.2022 13:43

Mariah Carey’nin Noel klasiği Taylor Swift’in altı haftalık saltanatını bitirdi 

Mariah Carey 20 yılı aşkın süredir hit haline gelen şarkısı All I Want for Christmas Is You, Billboard's Hot 100 bir numaraya yükseldi. Popüler şarkı altı haftadır bir numarada olan Taylor Swift'in Anti-Hero'sunun liderliğini sonlandırdı
Mariah Carey’nin Noel klasiği Taylor Swift’in altı haftalık saltanatını bitirdi 

Ben Sisario / The New York Times

1994'te Mariah Carey, dönemin R&B prodüksiyon tarzını Phil Spector'ı anımsatan nostaljik dokunuşlarla harmanlayan All I Want for Christmas Is You adlı bir parçayı içeren Merry Christmas albümünü çıkardı. Şarkı radyoda başarılı oldu ve albüm Billboard listesinde Kenny G ve Boyz II Men'in LP'lerinin ardından 3 numaraya ulaştı. 

Birkaç on yıl ileri gittiğimizde Carey'nin şarkısı modern bir klasik haline geldi ancak liste hakimiyetini çok kaybetmişti. New York'taki Beacon Theatre'da bir konser, şarkının kullanıldığı bir animasyon filmi ve yeni müzik videosunun yanı sıra şarkının çalma listelerinde her yıl birçok yerde bulunmasını sağlayan bir yıllık promosyon hamlesinin ardından All I Want nihayet 1 numaraya yükseldi. 2019'da Billboard's Hot 100 listesinde yer aldı ve bu başarıyı 2020 ve 2021'de tekrarladı.

Noel şarkıları listelerde yerini aldı

Şimdi Carey'nin adeta gişe rekorları kıran şarkısı Taylor Swift'in Anti-Hero şarkısının altı haftalık saltanatını sona erdirerek bir kez daha 1 numaraya geri döndü. All I Want’ın başı çektiği, müzik platformlarıyla canlanan tatil listelerinin ilk 10’unda ikinci sırada Brenda Lee'nin Rockin' Around the Christmas Tree (1958), üçüncü sırada Nobby Helms'in Jingle Bell Rock ( 1957) ve dördüncü sırada da Burl Ives'in A Holly Jolly Christmas (1964) yer alıyor. 

Rap yapımcısı Metro Boomin'in yeni LP'si Heroes & Villains izleme servisi Luminate’in verilerine göre 233 milyon dinleme ve 185 bin satışla ABD’de listelere bir numaradan girdi. Gerçek adı Leland Wayne olan Metro Boomin Migos, Future, Gucci Mane ve Post Malone gibi sanatçılar için hit şarkılar üretti ancak  kendi albümüyle üçüncü kez 1 numara oldu.

Albümde Weeknd, 21 Savage, Travis Scott, Future  gibi birçok ünlü isim de ver. 85 yaşındaki aktör Morgan Freeman, iki yıl önce Metro Boomin ve 21 Savage'ın ortak LP'sinde yaptığı gibi, bir tanıtım kısa filmine ve albümün bazı bölümlerine tanıdık Tanrı'nın sesi anlatımıyla katkıda bulundu.

Swift'in LP'si Midnights yedinci haftasında ikinci sıraya geriledi. Drake ve 21 Savage'ın Her Loss 3., Bad Bunny'nin Un Verano Sin Ti dördüncü ve Michael Bublé'ın tatil favorisi Noel bir sıra gerileyerek 5. sıraya geriledi. Carey'nin 1994 tarihli Merry Christmas albüm listesinde 10. sırada yer alıyor.

© 2022 The New York Times Company