18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2022 00:02 | Son Güncelleme: 15.03.2022 00:33

Mariupol'a erzak götürmek için yapılan tüm girişimler başarısız

The New York Times muhabirleri, Ukrayna'daki son durumu raporladı
Rusya, Ukrayna'nın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol'de bir doğumevi ve çocuk hastanesini bombaladı
Rusya, Ukrayna'nın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol'de bir doğumevi ve çocuk hastanesini bombaladı

Marc Santora ve Shashank Bengali / The New York Times

Rusya saldırı hedeflerini genişletirken, haftalardır süren bombardıman altındaki Mariupol ve diğer şehirlerde insani felaket derinleşiyor. Rusya ve Ukrayna'dan müzakereciler giderek vahşileşen savaştan bir çıkış yolu bulmak için yeni bir müzakere turunda bugün tekrar bir araya geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy gece yaptığı konuşmada, Ukraynalı bir Ortodoks rahip liderliğindeki konvoyun 100 ton ilaç ve yiyecek taşıyan Mariupol'a doğru yola çıktığını söyledi. Ancak konvoyun katetmesi gereken 80 kilometrelik yol, kara mayınlarıyla doluydu ve şiddetli çatışmalarla sarsıldı. Savaş başladığından beri Mariupol'a erzak götürmek için yapılan tüm girişimler başarısız oldu. Ukrayna lideri, “İnsanlarımıza yardım edene kadar tekrar deneyeceğiz” dedi.

Güney Ukrayna'yı kontrol etmek ve deniz erişimi için önemli rolü olan Mariupol kuşatması hafta sonu boyunca devam etti. Rusya hedeflerini genişleterek batı Ukrayna'da Polonya sınırından ve NATO güçlerinden yaklaşık 20 kilometre uzakta olan bir üssü vurdu. Onlarca kişi öldürüldü.

İşte son gelişmelerden bazıları

— Rus ve Ukraynalı müzakereciler sanal bir toplantı yaptı. Ukraynalı yetkililer ilerleme olduğunu ima ettti. Toplantının bir önceliği, yüz binlerce sivilin Mariupol ve diğer kuşatma altındaki şehirlerden tahliyesini kolaylaştırma çabalarıydı.

— Çin, ABD'nin Rusya'nın kendisinden askeri teçhizat ve ekonomik destek istediği yönündeki iddialarını reddetti. Beyaz Saray, Rusya'nın ekonomik yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olmak için doğrudan büyük ölçekli çabaların ve askeri desteğin sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Başkan Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, bugün Roma'da Çin'in üst düzey diplomatı Yang Jiechi ile görüşecek.

— Kiev banliyölerinde günlerce süren şiddetli çatışmaların ardından, başkent pazartesi sabahı ağır topçu atışlarıyla vuruldu. Bir top apartmana çarparak pencereleri havaya uçurdu ve yangına neden oldu. Yerel makamlara göre en az iki kişi öldü.

— Mariupol'daki bir doğum hastanesine Rus saldırısının ardından fotoğraflanan hamile bir kadın bebeğiyle birlikte öldü. Ölümleri, hala şehirden haber yapabilen birkaç haber kuruluşundan biri olan Associated Press tarafından bildirildi.

©️ 2022 The New York Times Company