21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.09.2023 11:27 | Son Güncelleme: 07.09.2023 11:58

New York Times Sam Bankman-Fried'ın hapishanedeki hayatını yazdı: Ekmek, su ve fıstık ezmesi

Gelecek ay yapılacak dolandırıcılık davasına hazırlanan eski kripto kralı Sam Bankman-Fried'ın avukatları hapishanede zor koşullarda yaşadığını öne sürüyor. New York Times mahkeme dosyalarındaki iddialara göre FTX'in kurucusunun Metropolitan Gözaltı Merkezi'ndeki yaşantısını yazdı
İflas eden kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, 9 Şubat 2023'te New York'taki Manhattan Federal Bölge Mahkemesi'nden ayrılırken (Fotoğraf: Hiroko Masuike/The New York Times)
İflas eden kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, 9 Şubat 2023'te New York'taki Manhattan Federal Bölge Mahkemesi'nden ayrılırken (Fotoğraf: Hiroko Masuike/The New York Times)

David Yaffe-Bellany ve Matthew Goldstein / The New York Times

Ekmek, su ve fıstık ezmesinden oluşan bir diyet. İnternet bağlantısı olmayan bir dizüstü bilgisayar. Ve milyonlarca sayfa dijital kanıta aralıklı erişim. 31 yaşındaki kripto para kralı Sam Bankman-Fried, federal bir yargıcın Ağustos ayında kefaletini iptal etmesinden bu yana yaklaşık bir ayını New York, Brooklyn'deki Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde (MDC) geçirdi. Bankman-Fried, kripto borsası FTX'in çöküşü nedeniyle önümüzdeki ay gerçekleşecek dolandırıcılık davasına hazırlanırken, avukatları, bir zamanlar diğer milyarder yöneticilerle paylaştığı Bahamalar'daki çatı katından çok farklı olan hapishanede karşılaştığı koşulların bir resmini sundu.

Bankman-Fried'in avukatları bir dizi mahkeme dosyasında, hapishanedeki vegan diyetinin bozulması ve DEHB'yi tedavi eden Adderall gibi reçeteli ilaçların tedariğinin azalması gibi konuları gündeme getirdi. Ayrıca duruşmasına hazırlanmak için internete yeterince erişemediğini ve serbest bırakılması gerektiğini söylediler. 

Avukatlar ve savcılar anlaşamadı

Salı günü, bu avukatlar ve davayı açan savcılar, Bankman-Fried'in duruşma için materyalleri gözden geçirmek üzere bir dizüstü bilgisayara ve sürekli internet hizmetine erişebilmesi için yeterli kolaylığın sağlanıp sağlanmadığı konusunda hakime yazdıkları mektuplarda tartışmaya devam ettiler. Bu konuda bir karara varamadılar ve kararı hakime bıraktılar. 

Brooklyn'deki tesisi denetleyen Federal Cezaevleri Bürosu'ndan bir sözcü Bankman-Fried'in koşulları hakkında yorum yapmayı reddetti ancak MDC'nin sağlık hizmetlerine, telefonlara, yasal araştırmalar için bir hukuk kütüphanesine, sıcakyemeklere erişim sunduğunu ve burada tutulan kişilerin sertifikalı çevre koşullarında yaşadığını söyledi. 

Brooklyn'deki Metropolitan Gözaltı Merkezi, 28 Mart 2020 (Fotoğraf: John Taggart/The New York Times)

FTX geçen yıl kasım ayında iflas etti ve o zamandan beri işler ters etti. Bankman-Fried aylarını göreceli bir rahatlık içinde geçirdi. Aralık ayında dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmasının ardından, suçsuz olduğunu savundu ve kefaletle serbest bırakılarak ailesinin Kaliforniya, Palo Alto'daki evinde yaşamasına izin verildi. Video oyunları oynayabiliyor ve maç izleyebiliyordu, bir yandan da gazetecilerle görüşüyor ve savunmasını oluşturmak için avukatlarıyla çalışıyordu. 

Geçtiğimiz ay, davasına bakan yargıç Lewis Kaplan, FTX kurucusunun iki kez davadaki tanıklara müdahale etmeye çalıştığına karar verdikten sonra Bankman-Fried'in kefaletini iptal etti. Bankman-Fried adliyeden, personel eksikliği, kötü koşullar ve diğer sorunlarla mücadele eden bir hapishane olan MDC'ye götürüldü. 

"Talepte bulunulmasına rağmen et verilmeye devam ediliyor"

Bankman-Fried'in avukatları kefaletinin yeniden ödenmesi için temyiz başvurusunda bulundu. Geçen ay yapılan bir duruşmada, avukatlarından Mark Cohen, hapishanenin Bankman-Fried'ın vegan diyetine uyum sağlamadığını, onu ekmek, su ve fıstık ezmesiyle beslenmeye zorladığını söyledi. Cohen mahkemede, "Vegan diyet için defalarca talepte bulunmasına rağmen, kendisine et sunulmaya devam ediliyor" dedi.

Cohen ayrıca Kaplan'dan Bankman-Fried'a reçete edilen Adderall ve depresyonu tedavi eden Emsam ilaçlarına izni vermesini istedi. Cohen, Bankman-Fried'in hapishaneye gelirken bu ilaçlardan sadece birkaç günlük aldığını söyledi. 

Haftada iki kez hapishaneden çıkabiliyor

Son zamanlarda mahkemedeki tartışmaların çoğu Bankman-Fried'in davadaki milyonlarca sayfalık dijital delile erişimi üzerine yoğunlaştı. Avukatları geçen ay yaptıkları başvurularda, MDC'nin koşullarının duruşmaya hazırlanmasını neredeyse imkansız hale getirdiğini savundu. Dosyalarda, Bankman-Fried'in ziyaret saatlerinde kullanabileceği çevrimdışı bir dizüstü bilgisayara erişimi olduğu ve avukatlarının da hazır bulunduğu belirtildi. Ancak sadece internet üzerinden erişilebilen önemli bir materyal veritabanına ulaşamıyor.

Dosyalara göre, Bankman-Fried'in haftada iki kez hapishaneden çıkmasına ve Manhattan'daki federal adliyede avukatlarıyla görüşmesine izin veriliyor. Ancak avukatlar, bu görüşmeler için kendisine verilen interneti olan dizüstü bilgisayarın pil ömrünün sınırlı olduğunu ve Bankman-Fried'a şarj etmesi için uzatma kablosu verilmediğini söyledi. İnternet bağlantısı da zayıftı. 

Bankman-Fried'in avukatları yaptıkları başvuruda "Hükümetin kendisine iyi niyetle keşif erişimi sağlama konusundaki vaatlerinin boş olduğu defalarca kanıtlandı" diye yazdılar. Savcılar kendi dosyalarında, Cezaevleri Bürosu'nun ülke çapındaki güvenlik politikalarının cezaevi içinde internet özellikli herhangi bir elektronik cihazın kullanımını yasakladığını belirttiler.

Salı günü hakime yazdıkları mektupta savcılar, bu yasağı aşmak için Bankman-Fried'in Manhattan'daki federal mahkemede özel bir mahkum nezarethanesinde haftada iki gün internete bağlanabilen bir dizüstü bilgisayar kullanmasına izin verdiklerini söylediler. Genel olarak internet hizmetinin çoğu internet inceleme faaliyeti için yeterli olduğunu da eklediler. 

Ancak avukatları kendi mektuplarında bu nitelendirmeye itiraz ederek hücre bloğu prosedürlerinin söz verildiği gibi işleyeceğinden şüphe duyduklarını belirttiler. Geleneksel hücrelerde ve yatakhane tarzı odalarda bin 500'den fazla erkek ve kadın tutukluyu barındıran MDC'deki genel koşullar uzun süredir endişe kaynağı. Bankman-Fried'in kefaletini iptal ettiğinde Kaplan, MDC'nin kimsenin beş yıldızlı tesisler listesinde olmadığını söylemişti.

"Koşullar insanlık dışı"

Şubat 2019'da MDC tutukluları, neredeyse bir hafta süren elektrik kesintisi nedeniyle hapishanede dondurucu soğuklara maruz kaldılar. Geçtiğimiz yıl, Ulusal Ceza Savunma Avukatları Birliği, MDC'nin koşullarının insanlık dışı olduğunu söyleyen bir bildiri yayınladı ve pandemi sırasında ülkedeki en yüksek sayıda Covid-19 pozitif tutukluya sahip olduğunu belirtti.

Pedofili suçlusu Jeffrey Epstein'ın eski ortağı Ghislaine Maxwell, seks kaçakçılığı suçlamasıyla yargılandığı davadan önce tutuklu bulunduğu hapishanenin zorlu yaşam koşullarından sık sık şikayet ediyordu. Burayı yaşayan bir cehennem olarak tanımladı. Cezaevleri Bürosu sözcüsü, MDC'nin temel tıbbi, diş ve ruh sağlığı hizmetleri sağladığını ve kış ve yaz için uygun sıcaklıkları sağlamak üzere tasarlanmış protokolleri takip ettiğini söyledi.

Bankman-Fried için çalışmaya başlamadan önce Cohen ve ortağı Christian Everdell, Maxwell'in temsil edilmesine yardımcı oldular. MDC'deyken, Maxwell'in hafta sonları ve tatil günlerinde keşif materyallerini incelemek için bir dizüstü bilgisayara erişmesi gerektiğini savundular. Yargıç, Cezaevleri Bürosu'nun itirazı üzerine bu talebi kabul etti.

 © 2023 The New York Times Company