29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.03.2024 10:48 | Son Güncelleme: 01.03.2024 14:36

New York Times yazdı: Alkole bağlı ölümler günde 500'e yükseldi

ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından yayınlanan bir rapora göre pandemiyle birlikte artan alkol tüketimi sonrası, içki kullanımına bağlı ölümler günde 500'e yükseldi
New York Times yazdı: Alkole bağlı ölümler günde 500'e yükseldi

Christina Jewett ve Jan Hoffman / The New York Times

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletleri'nde alkole bağlı ölümler son yıllarda yaklaşık yüzde 30 oranında arttı, bu oran 2021 yılında her gün yaklaşık 500 Amerikalı'nın bu nedenle hayatını kaybetmesi anlamına geliyor. 

Çalışma, Covid salgını sırasında alkol kullanımında sürekli bir artış yaşandığını ve bu artışın 2020'deki sokağa çıkma yasaklarının şokundan sonra da devam ettiğini ortaya koydu. Alkole bağlı ölümlerin görülme sıklığı erkeklerde daha yüksekti ancak kadınlar arasında ölüm oranı daha hızlı bir şekilde arttı. Tufts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde halk sağlığı profesörü olan ve çalışmaya katılmayan Dr. Michael Siegel, "Bu araştırmanın sonuçlarının gerçekten endişe verici olduğunu düşünüyorum. Son altı yılda alkole bağlı ölümlerde gerçekten önemli bir artış olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Sebebi pandemi stresi mi?

Çalışma, Amerika Birleşik Devletleri'nde alkole bağlı ölümlerin beş yıl içinde 40 bin arttığını ortaya koydu. Bilanço çok ağır: 2016'da aşırı alkol tüketimi nedeniyle hayatını kaybedenler 138 binken 2021'de bu oran 178 bine yükseldi. Bu dönemde ölümler erkekler arasında yüzde 27, kadınlar arasında ise yüzde 35 oranında arttı. Siegel, bu artışı muhtemelen pandemi sırasında insanların yüksek stres seviyelerine ve içecek endüstrisi tarafından sunulan eve teslim hizmetlerinin artmasına bağlıyor. Siegel, "Ne zaman bir şeyi elde etmeyi kolaylaştırsanız, buna karşılık kullanımda bir artış görürsünüz" dedi.

CDC analizi, orta yaşlı yetişkinler arasında aşırı içki tüketiminin arttığını gösteren yakın tarihli bir anketin öneminin de altını çiziyor. Y kuşağı ve X kuşağının da dahil olduğu 35 ila 50 yaş arasındaki kişiler arasında aşırı içki tüketimi son on yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Yaklaşık yüzde 29'u 2022'de arka arkaya beş ya da daha fazla içki tükettiğini bildirirken, bu oran 2012'de yüzde 23'tü. Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenen Monitoring the Future adlı bu yıllık anket, aynı yaş grubunun rekor düzeyde marihuana ve halüsinojen kullandığını da ortaya koymuştur.

CDC çalışması, eyaletlerin ve ilçelerin, muhtemelen vergiler yoluyla alkol fiyatlarını artıracak politikaları teşvik ederek ve ürünlerin elde edilmesini zorlaştırarak ölüm oranlarını tersine çevirmeye çalışabileceğini belirtiyor. Kurum ayrıca kitlesel medya kampanyalarının insanları daha az içmeye teşvik edebileceğini öne sürdü. 

© 2024 The New York Times Company