08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.03.2024 10:18 | Son Güncelleme: 17.03.2024 12:18

New York Times yazdı: Hindistan genel seçimlerine dair bilmeniz gerekenler

Dünyanın en kalabalık ülkesi 19 Nisan'da seçime gidiyor. 960 milyon kişinin oy kullanacağı genel seçimler 6 hafta sürüyor. New York Times, Hindistan seçimlerine dair bilinmesi gerekenleri yazdı
New York Times yazdı: Hindistan genel seçimlerine dair bilmeniz gerekenler

Mujib Mashal / The New York Times

Hindistan, gelecek beş yıl boyunca dünyanın en kalabalık ülkesinin siyasi yönünü belirleyecek olan  genel seçimler 19 Nisan - 1 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Cumartesi günü resmi olarak belirlenen ve genellikle yüksek katılımlı olan seçim, devasa bir girişim. 

İktidarı iyice kökleşmiş olan Başbakan Narendra Modi üçüncü dönem için aday. Dümende olduğu on yıl boyunca kendisini Hindistan'ın kalkınma şampiyonu olarak yansıttı ve ülkenin büyük bir güç olarak potansiyeline ulaşmasını engelleyen eskimiş altyapı, temiz su ve tuvalet eksikliği gibi bazı temel aksaklıkları gidermeye çalıştı. Ancak Hindistan'ın laik demokrasisini Hindu öncelikli bir ulus olarak yeniden şekillendirme çabası, çok çeşitli ülkedeki dini ve etnik karışıklıkları daha da kötüleştirdi.

Seçimler özgür ve adil görülüyor

Sık sık siyasi çalkantıların yaşandığı bir bölgede Hindistan, 75 yıldan uzun bir süre önce cumhuriyet olarak kurulmasından bu yana neredeyse hiç kesintiye uğramayan seçim demokrasisiyle gurur duyuyor. Her ne kadar bağımsız kurumlar Modi'nin gücü merkezileştirme çabaları nedeniyle saldırı altında olsa ve iktidar partisi siyasi bağış toplama konusunda haksız bir avantaja sahip olarak görülse de, Hindistan'da oy verme hala özgür ve adil olarak görülüyor ve sonuçlar adaylar tarafından kabul ediliyor.

Hindistan'da oylama nasıl yapılıyor?

Hindistan'da parlamenter bir yönetim sistemi var. Parlamentonun üst kanadındaki 543 sandalyenin çoğunluğunu kazanan parti hükümeti kuruyor ve kazanan adaylarından birini başbakan olarak atar. Ülkede yaklaşık 470 milyonu kadın olmak üzere 960 milyonun üzerinde seçmen bulunuyor. Hindistan'da seçimlere katılım oranı genellikle yüksek. 2019'daki parlamento seçimlerine katılım oranı yüzde 67'ydi.

Oylar, oy verme işlemi sırasında yaklaşık 15 milyon çalışana ihtiyaç duyan 1 milyondan fazla oy verme merkezinde elektronik olarak kullanılıyor. Himalaya mezralarında ve izole adalarda mümkün olan her seçmene ulaşmak için seçim görevlileri demiryolları ve helikopterlerle, at sırtında ve teknelerle mümkün olan her şekilde seyahat ediyorlar.

Dünyanın en pahalı seçimleri

Araştırmalara göre Hindistan'daki seçimler, siyasi partilerin 2019 parlamento seçimlerinde 7 milyar dolardan fazla harcama yapmasıyla dünyanın en pahalı seçimleri. Bu harcamaların mevcut seçimlerde iki katına çıkması bekleniyor. Paranın ne kadar önemli bir faktör olduğunun bir göstergesi olarak, Hintli yetkililer son parlamento seçimlerinden önce seçmenlere rüşvet vermek için kullanıldığını söyledikleri nakit, altın, içki ve uyuşturucu olarak yüz milyonlarca dolara eşdeğer bir meblağ ele geçirdi.

Kimler yarışıyor ve kimlerin kazanması muhtemel?

Modi'nin Bharatiya Janata Partisi 543 sandalyeli Parlamento'da güçlü bir çoğunluğa sahip. BJP 2019'da 303 sandalye kazandı ve koalisyon ortaklarıyla birlikte 352 sandalyelik bir çoğunluğa sahip oldu. Hindistan seçimlerinin sürprizlere gebe olduğu bilinse de Modi'nin BJP'si iktidar için iyi bir konumda. Tabanını genişletmek için dur durak bilmeyen partisi nakit açısından zengin ve güçlü bir seçim mekanizmasına sahip. Modi bunun üzerine herkese bir şeyler sunan çok yönlü bir yaklaşım inşa etti: Ana tabanı için Hindu çoğunlukçu ideolojisinin daha geniş duygusal çekiciliği ve BJP'ye yeni seçmenler kazandırmaya çalışan geniş bir refah ve altyapı programları yelpazesi var.

Muhalefet Modi'nin cazibesine yetişmekte zorlanıyor. Ana muhalefet partisi olan Hindistan Ulusal Kongresi onlarca yıl Hindistan'ı yönetti ancak art arda yapılan iki ulusal seçimde eski ihtişamının gölgesinde kaldı. 2019'da sadece 52 sandalye kazandı. Bu parlamento seçimleri öncesinde muhalefet tek bir blok olarak birleşmeye çalıştı. Birçok muhalefet partisi liderini hapse atan ve diğerlerini soruşturmalarla boğan Modi'nin üçüncü döneminin kendilerini daha da marjinalleştireceği korkusu onları bir araya getirdi. Ancak muhalefet Modi'nin bölücü siyasetini eleştirmenin ötesinde tutarlı bir ideolojik alternatif sunmakta zorlanıyor ve seçim bölgelerindeki koltuk paylaşımı konusundaki çekişmeleri sık sık kamuoyu önünde kavgalara dönüşüyor.

Sonuçlar ne zaman öğrenilecek?

Hindistan'ın geniş coğrafyası nedeniyle, parlamento seçimleri için oylama yedi aşamada gerçekleşiyor ve ilk bölgenin oyunu kullanmasından sonuncusuna kadar tamamlanması yaklaşık altı hafta sürüyor. Seçimlerin zamanını belirlemek, iklimdeki aşırılıkları hesaba katan ve Hindistan'da sıkça kutlanan kültürel ve dini festivalleri dikkate alan bir zaman aralığı bulmaya çalışmayı gerektiren zorlu bir iş. Oylamanın son aşaması 1 Haziran'da tamamlanacak. Plana göre tüm sonuçlar 4 Haziran gün sonuna kadar sayılacak ve ilan edilecek.

©️ 2024 The New York Times Company