16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.02.2024 11:54 | Son Güncelleme: 02.02.2024 15:58

New York Times yazdı: Hindistan iPhone üretimindeki payını artırmak için sessizce çabalıyor

Dünyanın en kalabalık ülkesi ünvanını Çin'in elinden alan Hindistan, iPhone gibi yüksek kalite teknoloji ürünlerinin üretimindeki payını da gün geçtikçe artırmaya çalışıyor. New York Times, ülkenin sessizce yürütülen çalışmalarını yazdı
New York Times yazdı: Hindistan iPhone üretimindeki payını artırmak için sessizce çabalıyor

Alex Travelli / The New York Times

Hindistan, Apple'ın iPhone'larının ve diğer elektronik cihazlarının üretimini Çin'den sessizce devralıyor. Üretim, ülkenin güneyindeki sanayi bölgelerinde, bir zamanlar tarım arazisi olan çamurlu arazilerde gerçekleşiyor. Sriperumbudur'da insanlar Apple'a "müşteri" diyor, sırlarıyla övünen bir şirketin adını söylemeye cesaret edemiyorlar.

İşçiler için iki deva yurt yapılıyor

Ama bazı şeyler saklanamayacak kadar büyük. Bir arazide iki devasa yurt kompleksi yükseliyor. Bittiğinde, her biri L şeklinde bir koridor etrafında her katta 24 oda bulunan 13 binadan oluşan dar bir blok olacak. Pembe boyalı odaların her birinde tamamı kadın olan altı işçi için yataklar bulunacak. İki bloğun her biri 18 bin 720 işçiye ev sahipliği yapacak.

Bu, iPhone üretimindeki hünerleriyle ünlü Çin şehirleri Shenzhen ya da Zhengzhou'da zaten olan bir sahne. Bunda şaşılacak bir şey yok. Tamil Nadu eyaletindeki Sriperumbudur, iPhone üretiminde uzun süredir en büyük rolü oynayan Tayvan merkezli şirket Foxconn'un genişleyen Hindistan kalesine ev sahipliği yapıyor. 2019 gibi yakın bir tarihte bunların yaklaşık yüzde 99'u Çin'de üretiliyordu.

Çin'in hakimiyetini kırıyor

Hindistan, ulusal üretim hamlesinin bir parçası olarak, pek çok şirket çalışmalarını Çin dışındaki ülkelere yaymak isterken bu hakimiyeti kırıyor. Geçen yıl dünyadaki iPhone'ların tahmini yüzde 13'ü Hindistan'da monte edildi ve bunların yaklaşık dörtte üçü Tamil Nadu'da üretildi. Önümüzdeki yıl Hindistan'da üretilen hacmin iki katına çıkması bekleniyor.

Ancak ülkenin güçlü başbakanı Narendra Modi tarafından neredeyse 10 yıldır desteklenen "Make in India" girişimine rağmen, imalatın ekonomideki payı durdu. Yaklaşık yüzde 16 olan bu oran, Modi'nin 2014'te göreve geldiği döneme kıyasla biraz daha düşük ve Çin'in ya da Japonya, Tayvan ve Güney Kore gibi Asya kaplanlarının yükselişe geçtiği ülkelerden çok daha düşük.

Ülke genelinin başaramadığını yapan eyalet

Hindistan'ın daha fazla vasıflı işe ihtiyacı var ve fabrika işleri başka hiçbir şeye benzemiyor. Hindistan geçen yıl Çin'i geride bırakarak dünyanın en kalabalık ülkesi oldu ve çalışma çağındaki nüfusu hızla artıyor. Ancak bu demografik yükselişi gerçek bir avantaja dönüştürmek, Hindistan'ın işçilerini daha üretken hale getirmek anlamına geliyor. Çalışanların yarısı hala küçük çiftçilikle geçiniyor. Tamil Nadu ileriye giden yolu gösterebilir. Bu 72 milyon nüfuslu eyalet, Hindistan'ın genelinin başaramadığını başarıyor. Ulusal hükümet 2021 yılında ülke genelinde elektronik üretimini sübvanse etmeye başladı ve Yeni Delhi'nin yanındaki Noida gibi yerlerde altına hücum başlattı.

Ancak Tamil Nadu için bu teşvik önemli bir cazibe unsuru değil. Tamil Nadu'nun sanayi bakanı T.R.B. Rajaa, eyaletin sahip olduğu avantajları okullar, ulaşım, mühendislik mezunları olarak sırayabilir.  Rajaa, "Büyümemizi asla diğer Hint eyaletleriyle kıyaslamıyoruz. Kendimizi İskandinav ülkelerinin büyümesine ve bunu nasıl geçebileceğimize göre değerlendiriyoruz" dedi. 

Rajaa ve Tamil Nadu'nun diğer destekçileri, eyaletlerinin oluşturduğu insan sermayesiyle ve özellikle de kadınlarıyla gurur duyuyor. Birçoğu resmi işlerde çalışırken, diğer eyaletlerde çok az kadın çalışıyor. Hindistan'daki tüm kadın fabrika çalışanlarının yüzde 43'ü, ülke nüfusunun yüzde 5'ine ev sahipliği yapan Tamil Nadu'da çalışıyor. Tamil Nadu'nun bazı bölgeleri halihazırda sanayi şampiyonu olarak da öne çıkıyor. Başkent Chennai'den kıyıya doğru uzun bir araba ve araba parçası üreticileri kuşağı uzanıyor. Batıdaki Coimbatore vadisinde fabrikalar kalıp döküm ve pompa üretiminde uzmanlaştı. Tiruppur'da bir triko kümelenmesi var ve ülkenin en büyük kibrit çöpü üreticisi Sivakasi'de.

Yüksek kaliteli ürünlere yöneliyor

Hindistan'ın iPhone gibi yüksek kaliteli ürünlere yönelmesi dikkat çekici. Hindistan hiçbir zaman tişört ya da spor ayakkabı gibi ürünlerde uluslararası rekabetçi olmadı. Bangladeş ve Vietnam gibi daha küçük ve az gelişmiş ülkeler tarafından bu konuda zaten ezildi. Bu yüzyılda Hindistan'ın yüksek değerli elektronik üretiminde yükselmesi ilk kez beklenmiyordu. Tamil Nadu'nun bunun için en iyi seçim olarak gibi göründüğü ilk sefer de değil. 2006 yılında, o zamanlar bir cep telefonu devi olan Finlandiyalı Nokia, Sriperumbudur'un hükümet tarafından planlanan sanayi bölgesinin merkezinde büyük bir fabrika inşa etti. Hindistan ve dünyanın geri kalanı için yılda milyonlarca telefon üretmesi gerekiyordu. Akıllı telefon ve 2009'daki küresel mali kriz bu hayalleri yıktı.

Ancak bu planın kökleri asla ölmedi. Sriperumbudur başlangıçta otomobil üretimindeki deneyimi nedeniyle cazipti. Hyundai 1996'da, Hindistan ekonomisini daha fazla yabancı yatırıma açtıktan ve Tamil Nadu ilk devlet kalkınma ajansını kurduktan kısa bir süre sonra buraya yerleşti. Bunu cam yapımı ve temel elektrikli ürünler takip etti. Bir süre durgunluktan sonra Nokia'nın eski tesisi, şimdi Apple gibi şirketler için üst düzey güç şarj cihazları üreten yerel bir şirket olan Salcomp tarafından yeniden inşa edildi. Samsung, Dell ve diğer birçok büyük çok uluslu elektronik şirketinin yanı sıra Apple'ın bilinen ve söylentilere göre bir düzine tedarikçisinin fabrikaları da bu tesisin çevresinde filizlendi.

Yüzlerce Fortune 500 şirketi iş yapıyor

Foxconn CEO'su Young Liu, Hindistan'ın Cumhuriyet Günü'nde, ülkenin en yüksek üçüncü sivil onuru olan Padma Bhushan ile ödüllendirilmek üzere Yeni Delhi'deydi. Liu, "Hindistan'da üretim ve toplumun iyileştirilmesi için üzerimize düşeni yapalım" dedi. Hindistan'da ve yurtdışında, Hindistan'ın küresel tedarik zincirlerinin en azından bir kısmında Çin'in yerini alması ihtimali konusunda heyecan eksik olmuyor. Geçen yıl Apple'ın CEO'su Tim Cook, Hindistan'da avuçlarını namaste ile birleştirmiş ve alnında vermilyon işareti ile ülkenin ilk Apple mağazalarının açılışını yapıyordu. Toplamda 130'dan fazla Fortune 500 şirketi Tamil Nadu'da iş yapıyor.

Eyalet sanayi bakanı Rajaa, 1000 dolarlık akıllı telefonlarla da yetinmiyor. O ve Tamil Nadu'daki diğer yetkililer, daha ucuz şeyleri daha büyük hacimlerde üreten daha fazla işletmeyi çekmeye çalışıyor. Ülkenin geri kalanı Tamil Nadu'yu takip edebilirse, Hindistan genç ve artan nüfusunun ihtiyaç duyduğu daha az vasıflı işleri yeterince üretebilir. Rajaa, Ocak ayının ilk haftasını yabancı yatırımcıları, deri olmayan ayakkabılara odaklanan yeni bir sanayi kümelenmesini içeren planlarla eğlendirerek geçirdi. Sriperumbudur'un yaklaşık 225 kilometre güneyinde, Perambalur'da Nike, Adidas ve Crocs yeni yeni üretilmeye başlandı.

© 2024 The New York Times Company