19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.05.2024 08:50 | Son Güncelleme: 06.05.2024 08:54

New York Times yazdı: İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri yine çıkmazda

İsrail ve Hamas arasında geçen hafta olumlu ilerlediği kaydedilen ateşkes görüşmeleri dün itibariyle yeniden durdu. New York Times'a konuşan yetkililer Hamas'ın Refah harekatını engellemek için masadan kalktığını söyledi
Refah
Refah

Adam Rasgon / The New York Times

İki üst düzey Hamas yetkilisi ve görüşmeler hakkında bilgi sahibi diğer iki yetkiliye göre, İsrail ve Hamas arasındaki müzakerelerin son turu, arabulucuların kalan boşlukları doldurmakta zorlanması ve bir Hamas heyetinin Kahire'deki görüşmeleri terk etmesi nedeniyle pazar günü çıkmaza girdi. İsrailli bir yetkili de müzakerelerin durduğunu doğruladı ve müzakereleri kriz olarak tanımladı. 

Aylardır ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını amaçlayan müzakerelerde çok az ilerleme kaydedildi ancak geçen hafta iki tarafın bir anlaşmaya yaklaştığına dair işaretler ortaya çıktı. İsrail uzun süredir devam eden taleplerinden bazılarını geri çekti ve üst düzey bir Hamas yetkilisi grubun İsrail'in son teklifini olumlu bir şekilde incelediğini söyledi.

Ancak hafta sonu yaşanan gerileme, Gazze Şeridi'nde kötü koşullarda yaşayan Filistinlilerin yakın zamanda bir rahatlama yaşayamayacağı ve savaşçıların elindeki rehinelerin ailelerinin sevdiklerinin özgürlüğü için daha uzun süre beklemek zorunda kalacağı anlamına geliyordu. Hamas'ın kalıcı olmasını talep ettiği, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ise çatışmaların sadece geçici olarak durmasına açık olduğunu ifade ettiği ateşkesin süresi görüşmelerin önündeki en büyük engeldi.

"Netanyahu'nun dar görüşlülüğü anlaşmayı engelledi"

Hamas ilerleme sağlanamamasından, son günlerde bir kez daha İsrail ordusunun anlaşma olsun ya da olmasın Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'ı işgal edeceği sözünü veren Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Musa Ebu Marzuk bir telefon görüşmesinde "Çok yaklaşmıştık ama Netanyahu'nun dar görüşlülüğü anlaşmayı engelledi" dedi.

Netanyahu haftalardır yaklaşık 1 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a yönelik bir kara harekâtı düzenleme niyetinde olduğunu açıklıyor. Biden yönetimi ise İsrail'e kente büyük bir operasyon düzenlemekten kaçınması için baskı yapıyor. İsrail ordusuna göre pazar günü Hamas Refah sınır kapısı bölgesinden yaklaşık 10 roket fırlattı ve Kerem Şalom sınır kapısı yakınlarında üç askeri öldürdü. Hamas'ın roket saldırıları son aylarda nispeten nadir görülürken, İsrail roketlerin fırlatıldığı yerleri hedef alan hava saldırılarıyla karşılık verdiğini açıkladı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli bir yetkili, İsrail ve Hamas'ın birkaç gün önce bir anlaşmaya daha yakın olduğunu, ancak Netanyahu'nun Refah'la ilgili açıklamalarının Hamas'ı İsrail güçlerinin şehre girmemesini sağlamak amacıyla taleplerini sertleştirmeye zorladığını söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company