25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.09.2022 09:16 | Son Güncelleme: 08.09.2022 09:31

New York Times yazdı: Makyaj, güneş kreminin koruyuculuğunu etkiliyor mu?

Güneş kremleri, günlük rutinimizin bir parçası. Ancak makyajla birlikte kullanıldığında da koruyuculuğu devam ediyor mu? New York Times uzmanlara sordu
New York Times yazdı: Makyaj, güneş kreminin koruyuculuğunu etkiliyor mu?

Caira Blackwell / The New York Times

S: Her gün bir güneş koruyucu sürdükten sonra bir makyaj yapıyorum. Bu UV ışınlarına karşı korumayı azaltır mı?

Güneşin zararlı ışınlarından kaynaklanan cilt kanseri, güneş lekeleri ve kırışıklık riskini azaltmanın anahtarı, güneş kremini günlük rutininize dahil etmek ve doğru şekilde uygulamaktır.  New York'ta Spring Street Dermatology'de dermatolog olan Dr. Nikhil Dhingra, makyaj ve güneş kreminin birlikte kullanılmasına dair olumlu bilgiler verdi. Dhingra, “Makyaj rutininiz sırasında ne kadar fondöten, kapatıcı, allık veya aydınlatıcı uygularsanız uygulayın, birkaç basit adımı uyguladığınız sürece güneşten korunmaya devam edeceksiniz” dedi. 

Ürünleri doğru sırayla uygulayın

Zararlı UV ışınlarından gerçekten korunmanın en önemli yolu, sabah cilt bakım rutininizin son adımı olarak ancak makyaj yapmaya başlamadan önce güneş koruyucunuzu uygulamaktır.  Kimyasal güneş koruyucuları cilde nüfuz eden ve UV ışığını emen filtreler içerirken, fiziksel güneşten koruyucular cildin üzerine oturur ve UV ışığını saçar. Bu yüzden güneş kremi en çok doğrudan temiz cilde uygulandığında etkilidir. Sabah yüzünüzü yıkadıktan ve serumlar, nemlendiriciler veya yağlar gibi cilt bakım ürünlerini uyguladıktan sonra güneş kreminizi sürün. Dermatologlar, minimum 30 güneş koruma faktörü kullanılmasını öneriyor.

Yeterli güneş kremi kullanın

Araştırmalar, insanların genellikle yeterli koruma için uygun güneş kremi kullanmadığını gösteriyor. New York'taki Russak Dermatoloji Kliniğinde dermatolog olan Dr. Amanda Doyle, çoğu kişinin tüm vücutları için ihtiyaç duyduğu miktarın yalnızca dörtte birini uyguladığını söyledi.

Cilt Kanseri Vakfı'na göre, vaat edilen güneş koruma faktörüne ulaşmak için cildin santimetre karesi başına yaklaşık 2 miligram güneş kremine ihtiyacınız var. Herkes farklı olduğu için bu, yüzünüzün boyutuna bağlı olarak daha az ya da daha çok güneş kremi kullanmanız anlamına gelebilir. 

Uygulamayı biraz daha kolaylaştırmak için, New York merkezli bir estetisyen olan Tiara Willis, yüzünüz ve boynunuz için yeterli miktarda güneş kremini ölçebilmek için iki parmak kuralını (orta ve işaret parmağınızın uzunluğunu güneş kremi ile kaplayın) öneriyor.

Cildinizin emmesini bekleyin

Güneş koruyucunuzun üzerine herhangi bir makyaj uygulamadan önce, cilde nüfuz etmesi için en az iki dakika verin. Bu süre zarfında yüzünüze dokunmaktan kaçının. New York'ta Hudson Dermatology & Laser Surgery'de dermatolog olan Dr. Kiran Mian, çok erken makyaj yapmanın güneş kremini seyreltebileceğini veya bileşenlerle etkileşime girerek onları etkisiz hale getirebileceğini söyledi. 

Güneş kremi sürmeyi bir odayı boyamak gibi düşünün: Düz, kalın bir kat halinde uygulayın, ardından dekore etmeden önce kuruması için yeterli zaman verin. Güneş koruyucu bazınız düzgün bir şekilde kurutulur ve sabitlenirse, makyajınızdaki bileşenler SPF'sini olumsuz etkilemez.

SPF'li fondötenlere güvenmeyin

Birçok fondöten, güzellik kremi ve renk dengeleyici krem, makyaj rutininizden ödün vermeden cildinizi korumanın uygun bir yolu gibi görünen güneş koruyucu içerir. Bununla birlikte, SPF'li makyaj, tek güneş koruyucu seçeneğiniz olarak yeterli değildir. 

Tabii ki, makyajınıza SPF eklemenin zararı olmaz, çünkü güneş kremi söz konusu olduğunda, daha fazlası her zaman iyidir. 2021'de yayınlanan bir çalışma, güneş koruyucu üzerine makyaj yapmanın toplam güneş korumasını artırdığı sonucuna bile vardı. Bunun nedeni, tüm makyajın, hatta yerleşik SPF'ye sahip olmayan ürünlerin bile, fiziksel güneş kremlerinde bulunanlara benzer filtreler içermesidir; bu filtreler ek koruma sağlayabilir.

Düzenli olarak tekrar uygulayın

Güneş kremi her iki saatte bir, yüzdükten veya terledikten sonra tekrar uygulanmalıdır. Çalışırken bir pencerenin yanında oturmak bile yeniden uygulama gerektirir çünkü cam UVA veya UVB ışınlarını önemli ölçüde engellemez. Genellikle yeniden uygulama, başka bir kat güneş kremi sürmek kadar basittir  ancak makyaj yaparken daha zor olabilir. 

Makyajın üzerine kremi yeniden uygulamanın ne kadar etkili olduğunu kanıtlamak için yeterli çalışma yok. Ancak etkili olmadığını düşünebiliriz. Çünkü güneş koruyucu cilde mümkün olduğu kadar yakın uygulandığından etkili oluyor. Makyaj üzerine yeterli güneş koruyucu uygulamak zor. 

Mount Sinai Tıp Merkezi'ndeki Cilt Renk Merkezinin tıbbi direktörü Dr. Cula Svidzinski, “Örneğin, toz güneşten koruyucular, taşınabilirlikleri ve hızlı bir rötuş aracı olarak kullanışlılıkları nedeniyle yeniden uygulama için cazip bir seçenektir, ancak gerçekte vaat edilen SPF'ye ulaşmak için yüzünüze bir çay kaşığı toz güneş kremi sürmeniz gerekir” dedi.  SPF sabitleyici spreyler ve genel olarak sprey güneşten koruyucular, kolay uygulanmaları nedeniyle daha çok ilgi çeker ancak gerçek şu ki, güneşten yeterli koruma sağlamak için cilde sürülmeleri gerekir. 

Ayrıca, SPF'nin eklenerek artmaz. Mian, “Güneş koruyucunuz SPF 30 ise ve ardından SPF 15 nemlendirici uygularsanız SPF 45 korumanız olmaz” dedi. Peki, ne yapmalısın? Uzmanlar, muhtemelen vaat edilen tam SPF'ye ulaşamayacağınızı anladığınız sürece, güneş koruyucunuzu yeniden uygulayabileceğiniz herhangi bir yöntemi kullanmanız gerektiğini söylüyor. İster toz, ister sprey kulanın ister makyajınızın üzerine sürün, uzmanlara göre küçük bir SPF takviyesi bile hiç olmamasından daha iyidir. 

© 2022 The New York Times Company