04 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2024 11:41 | Son Güncelleme: 29.09.2024 11:49

New York Times yazdı: OpenAI hızla büyüyor ve yığınla para harcıyor

Yapay zeka girişimi OpenAI hızla büyüyor. Ancak şirket büyüdükçe harcamaları da artıyor. New York Times tarafından incelenen mali belgelere göre şirket bu yıl 5 milyar dolar zarar edebilir
New York Times yazdı: OpenAI hızla büyüyor ve yığınla para harcıyor

Mike Isaac ve Erin Griffith / The New York Times

ChatGPT'nin arkasındaki San Francisco girişimi OpenAI, yatırımcılara sohbet robotundan milyarlar kazandığını ve gelecek yıllarda çok daha fazlasını kazanmayı beklediğini söylüyor. Ancak ne kadar kaybettiği konusu o kadar net değil. The New York Times tarafından incelenen mali belgelere göre, OpenAI'ın aylık geliri 2023'ün başından bu yana yüzde 1.700 artarak ağustos ayında 300 milyon dolara ulaştı ve şirket bu yıl yaklaşık 3,7 milyar dolarlık yıllık satış bekliyor. OpenAI gelecek yıl gelirinin 11,6 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Finans uzmanı belgeleri yorumladı

Ancak belgeleri inceleyen bir finans uzmanının analizine göre, hizmetlerini yürütmekle ilgili maliyetler ile çalışan maaşları ve ofis kirası gibi diğer giderler ödendikten sonra bu yıl yaklaşık 5 milyar dolar zarar etmesi bekleniyor. Bu rakamlar, belgelerde tam olarak açıklanmayan birkaç büyük harcama arasında çalışanlara özsermaye bazlı tazminat ödemelerini içermiyor.

OpenAI, 7 milyar dolar getirebilecek ve şirkete 150 milyar dolar değer biçebilecek, özel bir teknoloji şirketi için şimdiye kadarki en yüksek değerlerden biri olan bir yatırım turu için potansiyel yatırımcılarla belgeleri dolaştırıyor. Gelecek hafta gibi erken bir tarihte kapanabilecek olan tur, hızlı bir büyüme yaşayan ancak bir dizi önemli yöneticisini ve araştırmacısını kaybeden OpenAI için çok önemli bir zamanda gerçekleşiyor. 

OpenAI'ın ağustos ayındaki geliri bir önceki yıla göre üç kattan fazla arttı ve haziran ayı itibariyle her ay yaklaşık 350 milyon kişi hizmetlerini kullandı. Bunun büyük bir kısmı Kasım 2022'de piyasaya sürülen ChatGPT'nin devam eden popülaritesinden kaynaklandı. Belgeler, ChatGPT'nin insanların bir hesap oluşturmadan veya giriş yapmadan hizmeti kullanmasına izin vermeye başlamasından sonra büyümede bir artış olduğunu gösteriyor.

OpenAI'ın anlaşma görüşmeleri, şirketten üst düzey yöneticinin ayrılmasından etkilenebilir. Çarşamba akşamı, baş teknoloji sorumlusu Mira Murati istifa etti ve hemen ardından baş araştırma sorumlusu Bob McGrew ve araştırma başkan yardımcısı Barrett Zoph da istifa etti. Anlaşma belgelerine göre, yatırım turunun bir parçası olarak, OpenAI'ın kar amacı güden bir işletmeye dönüşmek için iki yılı var, aksi takdirde finansmanı borca dönüşecek.

© 2024 The New York Times Company