22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.06.2024 09:03 | Son Güncelleme: 25.06.2024 09:04

New York Times yazdı: Sırt ağrıları için en faydalı çözüm yürüyüş olabilir

The Lancet'te yayınlanan yeni bir çalışma, düzenli bir yürüyüş rutininin sırt ağrısının tekrarlamasını önlemede çok etkili olabileceğini ortaya koydu. New York Times yeni çalışmayı uzmanlarla konuştu
New York Times yazdı: Sırt ağrıları için en faydalı çözüm yürüyüş olabilir

Talya Minsberg / The New York Times

Doktorlar ve fizyoterapistler uzun zamandır bel ağrısı tedavi programlarına aerobik egzersizlerini de dahil ediyor. Hareket etmek aynı anda hem bel ağrısını hafifletebilir hem de sırtınızı destekleyen kasları güçlendirebilir. Yine de bel ağrısı olan birçok kişi egzersiz yapmakta tereddüt edebilir. The Lancet'te yayınlanan yeni bir çalışma, hareketin gücüne dair daha fazla kanıt sunuyor. Çalışma, düzenli bir yürüyüş rutininin sırt ağrısının nüksetmesini önlemede çok etkili olabileceğini ortaya koydu. Araştırma, bel ağrısı öyküsü olan yetişkinlere odaklandı, düzenli olarak yürüyenler, kontrol grubuna kıyasla bel ağrıları geri gelmeden neredeyse iki kat daha uzun süre geçirdi. 

Bulgular, fiziksel aktivite ile sırt ağrısı için daha iyi sonuçlar arasında bir ilişki kuran mevcut araştırmaların büyük bir kısmı ile uyumlu. 2019 yılında yapılan sistematik bir inceleme, fiziksel aktivitenin sırt ağrısı görülme sıklığını azalttığını ortaya koydu. 2017 yılında yapılan bir çalışma, yoganın sırt ağrısını hafifletmek için fizik tedavi kadar işe yaradığını tespit etti. Yeni çalışma, hastaları sıkı bir şekilde kontrol edilen klinik ortamın dışında takip ederek bu araştırmayı geliştiriyor. Avustralya'daki Macquarie Üniversitesi'nde fizyoterapi profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarlarından biri olan Mark Hancock, birçok insanın klinik tedaviden daha kolay erişebileceği daha az maliyetli bir müdahalenin etkinliğini değerlendirmeye çalıştı.

701 yetişkin 3 yıl boyunca takip edildi

Hancock ve bir grup araştırmacı nispeten hareketsiz bir örneklem grubunu hedefledi. Araştırmacılar, yakın zamanda bel ağrısı atağı geçirmiş 701 yetişkin hakkında veri topladı. Bu kişiler rastgele iki gruba ayrıldı: Bir gruba altı aylık bir süre içinde altı seans boyunca bir fizyoterapist tarafından kolaylaştırılan bireyselleştirilmiş bir yürüyüş ve eğitim programı uygulandı. Diğer gruba ise herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Araştırmacılar her iki grubu da sonraki bir ila üç yıl boyunca takip etti.

Yürüyüş grubundaki her bir kişi için hedef haftada beş kez günde en az 30 dakika yürümekti ancak program yaş, vücut kitle endeksi, mevcut aktivite seviyesi, zaman kısıtlamaları ve kişisel hedeflere göre kişiselleştirildi. Yürüyüş grubundaki katılımcılar ayrıca ağrılarını daha iyi anlamalarına ve bunlara yanıt vermelerine yardımcı olacak bir eğitim programı aldılar. Hastalar bel ağrıları arttığında yürümeye devam etmeleri ancak hızlarını ve mesafelerini gerektiği gibi ayarlamaları konusunda teşvik edildiler. Hancock, pek çok insanın ağrıları arttığında kendilerini özellikle sırtlarına karşı korumacı hissettiklerini ve hareket etmekten kaçındıklarını söyledi.

Hancock, "Eğitim, bu konudaki düşüncelerini değiştirdi ve daha aktif olmalarını ve bel ağrısı çektiklerinde de aktif kalmalarını sağladı" dedi. Yeni bulgular, Hancock'un eş yazarı olduğu, bel ağrısını önlemeye yönelik 25 çalışmanın 2020 meta-analizinin sonuçlarını da yansıtıyor. Meta-analizde araştırmacılar, beden eğitimi ile birlikte düzenli egzersizin bel ağrısının tekrarlamasını önlemenin en etkili yolu olduğunu buldular.

Cleveland Clinic Omurga Sağlığı Merkezi doktorlarından Hamza Khalid, bel ağrısının birçok farklı nedeni olmasına rağmen, genellikle temel nedenin zayıf bir desteğe sahip olmak olduğunu söyledi. Yürüyüş, başta gövde kaslarınız olmak üzere omurgayı stabilize etmeye yardımcı olan kas gruplarını güçlendirmeye yardımcı olabilir. Khalid, "Core kaslarının zayıflığı yorgunluğa, omurganın yanlış hizalanmasına ve ağrıya yol açabilir" dedi.

Hancock'un araştırmasına göre, bel ağrısı atağını atlatan her 10 kişiden neredeyse 7'si bir sonraki yıl içinde nüksediyor. "Egzersiz ilaç gibidir" diyen Khalid, aynı zamanda bunun "sihirli bir hap olmadığını" da vurguladı. Sırt ağrınız kronik veya karmaşıksa, doktorunuz veya fizyoterapistiniz bir egzersiz programını özel ihtiyaçlarınıza göre uyarlamanıza yardımcı olabilir. Yine de Khalid, vücudunuzu hareket ettirmenin yardımcı olmasının muhtemel olduğunu ekledi. Hancock, bu noktada "kanıtların oldukça güçlü olduğunu" söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company