25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.08.2022 15:48 | Son Güncelleme: 04.08.2022 16:22

New York Times yazdı: Twitter, Elon Musk'ın finansmanlarına karşı harekete geçti

44 milyar dolarlık satın alma anlaşmasını iptal ettiği için Elon Musk'a karşı hukuk savaşı başlatan Twitter'dan yeni hamle geldi. Sosyal medya platformu söz konusu satışa finansman sağlamayı kabul eden herkese mahkeme celbi gönderdi
New York Times yazdı: Twitter, Elon Musk'ın finansmanlarına karşı harekete geçti

Lauren Hirsch / The New York Times

Twitter, son günlerde Elon Musk'ı şirketi satın alma teklifinde destekleyen bankalara ve yatırımcılara düzinelerce mahkeme celbi gönderirken, aynı zamanda Musk'a yakın olduğu düşünülen teknoloji endüstrisinde tanınmış kişiler hakkında daha fazla bilgi istiyor. Twitter’ın planına aşina olan ve adını vermek istemeyen iki kişiye göre mahkeme celpleri Musk'ın Twitter'ı satın alma anlaşmasını sessizce terk edip etmediğini belirlemeye yardımcı olma çabalarının bir parçası. 

Anlaşma şartlarına göre Musk, 44 milyar dolarlık satın alma anlaşmasını tamamlamak için borç finansmanı sağlamak da dahil olmak üzere makul olan her şeyi yapmak zorunda. Ancak Twitter, Delaware Chancery Court'ta Musk'a karşı açılan bir davada, anlaşmaya aykırı olarak finansmanını tamamlama çabalarını bıraktığını iddia ediyor.

Twitter banka anlaşmalarının peşinde

Dünyanın en zengin adamlarından biri olan Musk, Morgan Stanley liderliğindeki bir dizi Wall Street bankasıyla toplam 13 milyar dolarlık borç finansmanı için taahhüt anlaşmaları imzaladı. Daha sonra, girişim sermayesi şirketi Andreessen Horowitz de dahil olmak üzere Silikon Vadisi yatırımcılarıyla yaklaşık 7 milyar dolarlık finansman sağlamaları için anlaştı. 

Morgan Stanley, Barclays ve Bank of America da dahil olmak üzere Musk için çalışan yatırım bankalarına gönderilen mahkeme celplerinde Twitter, borç finansmanını tamamlama çabalarıyla ilgili olarak beklenen zaman çizelgesi de dahil olmak üzere bilgi istedi. Twitter ayrıca Musk’ın anlaşmayı finanse etmek için Tesla hisselerine karşı aldığı kredi kararı hakkında da bilgi istiyor. 

Musk başlangıçta Tesla hissesine karşı yaklaşık 12 milyar dolarlık bir kredi almayı planlamıştı. Ancak elektrikli araç üreticisinin hisseleri, anlaşmayı imzaladıktan sonraki haftalarda düşerek böyle bir krediyi çok daha riskli hale getirdi.

Twitter ayrıca, Musk'ın talimatıyla bankaların platformundaki sahte kullanıcı sayısı hakkında yaptığı herhangi bir analiz hakkında da bilgi talep etti. Musk, teklifini geri çekmek istemesinin bir nedeni olarak Twitter'daki sahte hesaplarla ilgili endişelerini gösterdi.

Musk'ın bankacılarının talep ettiği şey ve nedenleri anlaşma için çok önemli olabilir. Twitter'ın, Musk'ı "özel performans maddesi" uyarınca anlaşmayı tamamlamaya zorlamak için dava etmesi borç finansmanı bozulursa geçersiz olur. Ancak bu durum yalnızca taahhüt imzalanan bankaların bağımsız olarak anlaşmadan çıkmasıyla olabilir. 

Columbia Business School'da şirketler hukuku profesörü Eric Talley, “Delaware mahkemeleri, kendi kendini sabote eden her yerde parmak izleri olan insanlara karşı çok temkinli” dedi. Morgan Stanley ve Barclays temsilcileri yorum yapmaktan kaçındı. Bank of America sözcüsü, yorum talebine yanıt vermedi.

Mahkeme kamuya kapatıldı

Musk, Cuma günü Twitter'ın davasına yanıt verdi ancak o ve Twitter hangi bölümlerin yeniden düzenleneceğini müzakere ederken mahkeme geçici olarak kamuyakapatıldı. Musk’ın şimdiye kadar Twitter anlaşmasından çekilme kararını haklı çıkaran argümanları, şirketin botlar ve sahte hesaplarla ilgili kamuya açıklamalarına odaklandı. 

Avukatları, bu açıklamaların maddi olarak yanıltıcı olduğunu ima etti ve bu da Musk'ın anlaşmadan çekilebilmesine neden olabilir. Twitter'ın avukatları ise tam olarak neyin yanıltıcı olduğunu sordu. Twitter'ın geçen haftaki yasal erişimi, Musk'ın yakın olduğu bilinen bir dizi Silikon Vadisi ağır sıkletiyle yapılan görüşmeler hakkında daha fazla bilgi istedi.

Sahte hesaplarla ilgili konferansa katıldılar

Bu bilgiler Musk’ın geri çekilmek isteyebileceğini veya daha düşük bir fiyata başka bir kesinti yapmak isteyebileceğini ima eden tweetler göndermeye başladığında, bir anlaşma hakkındaki düşüncesinin evrimine daha fazla ışık tutabilir. 

Musk'ın uzun zamandır arkadaşı olan Antonio Gracias tarafından kurulan yatırım şirketi Valor Equity Partners'a verilen bir mahkeme celbinde, Twitter avukatları Social Capital'in CEO'su Chamath Palihapitiya ve yatırım şirketi Craft Ventures'ın genel ortağı David Sacks ve diğerleri ile yapılan görüşmeler hakkında da bilgi talep etti. Hem Palihapitiya hem de Sacks, Musk'ın Twitter'ın sahte hesap sayısıyla ilgili açıklamalarından şüphe duyduğu özel bir konferansa katılmıştı. 

Washington Post daha önce Twitter'ın Musk'ın tanıdıkları hakkında daha fazla bilgi aradığını yazmıştı. Palihapitiya'nın sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı. Sacks sözcüsü, yorum talebine yanıt vermedi. Twitter ayrıca anlaşmanın bir araya getirilmesinde kilit rol oynayan Intel'in eski CEO'su Bob Swan ile ilgili bilgileri de Valor'dan istedi. Twitter, Musk'ın Swan'ı kovduğunu iddia ederek iki adamın "aynı dalga boyunda olmadığını" söyledi ve daha sonra onun yerine Gracias geldi. Ancak Twitter'ın davasına göre Gracias, Swan'ın finansman çabasını devralmak için bir şey yapmadı. Gracias, yorum talebine yanıt vermedi.

© 2022 The New York Times Company