26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2022 10:59 | Son Güncelleme: 12.07.2022 11:50

Elon Musk Twitter’a nasıl zarar verdi ve daha kötü durumda bıraktı?

Aylardır Twitter'ı satın alacağı konuşulan Elon Musk'ın anlaşmayı feshetmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Twitter'ın hisse senedi değerleri, satın alma teklifini kabul ettiği nisan ayından bu yana düşüyor. New York Times, Musk'ın Twitter'a verdiği geri dönülmez zararı yazdı
Elon Musk Twitter’a nasıl zarar verdi ve daha kötü durumda bıraktı?

Kate Conger, Mike Isaac / The New York Times

Twitter, yıllardır önde gelen bir sosyal medya şirketiydi. Hiçbir zaman bir Facebook veya Instagram boyutuna ve ölçeğine ulaşmadı. Sadece karıştı. Ardından, hizmetin güçlü bir kullanıcısı olan Elon Musk geldi. Musk, Twitter’ı satın almak için 44 milyar dolar teklif etti ve sorumlu olsaydı şirketin çok daha iyi performans gösterebileceğini ilan etti.

Twitter yöneticilerini küçümsedi, içerik politikalarıyla alay etti, ürün hakkında şikayette bulundu ve açıklamalarıyla 7 bin çalışanın kafasını karıştırdı. Musk, şirketin iş ve finansal beklentilerinin eksikliğini ortaya çıkarırken, Twitter'ın hissesi yüzde 30'dan fazla düştü.

Şirkete olan güveni sarstı

Şimdi, bir milyarder olan Musk, gişe rekorları kıran anlaşmadan çekilmeye çalışırken, Twitter'ı amansız bir şekilde satın alacağını söylediği zamandan daha kötü durumda bırakıyor. Her iğneleyici tweet ve halka açık alayla Musk, sosyal medya şirketine olan güveni sarstı, çalışanların moralini bozdu, potansiyel reklamcıları korkuttu, finansal zorluklarını vurguladı ve Twitter'ın nasıl çalıştığına dair yanlış bilgileri yaydı.

Twitter'ın kurucu ekibinin bir üyesi olan ve aynı zamanda yönetim kurulunda da görev yapan Jason Goldman, “Twitter ile olan ilişkisi şirkete ciddi zarar verdi. Çalışanlar, reklamcılar ve genel olarak piyasa, yolu bilinmeyen ve şimdi kötü niyetli bir aktörle alım satım işlemini tamamlamak için mahkemeye gidecek bir şirkete inanamaz” dedi. 

Mahkeme savaşı uzun ve büyük olacak

Güvencesiz durum, Twitter'ın anlaşmanın tamamlanmasını zorlamak için bu hafta en kısa sürede Musk'a dava açmaya hazır olduğunun altını çiziyor. Mahkeme savaşının, aylarca süren pahalı davalar ve seçkin avukatlar tarafından yüksek bahisli müzakereleri içererek uzun ve çok büyük olması muhtemel.

Mahkeme kararı kesin olmaktan uzak. Twitter kazanabilir ama eğer kaybederse Musk, ayrılma ücretini ödeyip gidebilir. Veya iki taraf yeniden müzakere edebilir veya anlaşabilir. Pazartesi günü, 51 yaşındaki Musk'ın verdiği zarar ortadaydı. Yatırımcılar yaklaşan yasal savaşı beklediğin için Twitter hisseleri yüzde 11 düştü, bu 2020’den bu yana en düşük noktalarından biri. 

Hisse değerlerinin üçte birini kaybetti

Twitter, Musk'ın satın alma teklifini 25 Nisan'da kabul etmesinden bu yana, yatırımcıların anlaşmanın üzerinde anlaşılan şartlara dair giderek daha fazla şüphe duymaları nedeniyle hisse senedi değerinin üçte birinden fazlasını kaybetti. (Buna karşılık, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi aynı dönemde yaklaşık yüzde 12,5 düştü)

"Musk anlaşmayı kasten ihlal ediyor"

Twitter Pazartesi günü yorum yapmaktan kaçındı. Pazar günü Musk'ın avukatlarına gönderilen bir mektupta şirketin avukatları, anlaşmayı feshetme hareketinin "geçersiz ve yanlış" olduğunu ve Musk'ın şirketi satın alma anlaşmasını "bilerek, kasten ve maddi olarak ihlal ettiğini" söyledi. Mektupta Twitter'ın Musk'a bilgi sağlamaya ve alım satım işlemini kapatmak için çalışmaya devam edeceği belirtildi. 

Musk, yorum taleplerine geri dönmedi. Pazar günü, şirketi satın alamamasının nedeni olarak Twitter platformundaki sahte hesapların sayısını gösteren milyarder, duruma güldüğü bir fotoğrafını tweetledi. Musk'ın Twitter'da bıraktığı tüm hasarlardan en öne çıkanı, şirketin azalan finansal ve ticari beklentilerini ne kadar vahşice ifşa ettiği olabilir.

Şirketin alabileceği en iyi teklifti

Twitter, halka açık bir şirket olduğu dokuz yılın yedisinde zarar etti. Durum hakkında bilgisi olan kişiler, Musk'ın teklifi üzerine yapılan görüşmelerde şirketin diğer taliplerden ciddi bir ilgi görmediğini söyledi. Twitter yönetim kurulu, Musk'ın hisse başına 54,20 dolarlık teklifinin alabileceği en iyi teklif olduğunu belirledi ve bu fiyata tek başına ulaşmanın bir yolu olmadığını öne sürdü. 

Goldman, “Yönetim kurulunun şirketin uzun vadeli geleceğine olan inancının olmaması, Elon'la olan sonuç ne olursa olsun çalışanlar, ortaklar ve hissedarlar üzerinden kolayca geçmeyecek” dedi. Son aylarda, Twitter'ın işi kötüleşti. Twitter CEO'su Parag Agrawal, Mayıs ayında çalışanlarına verdiği bir notta, şirketin ticari ve finansal hedeflerine ulaşamadığını söyledi. Agrawal, sorunları çözmek için ürün ve gelir yöneticilerini işten çıkardı, işe alımları yavaşlattı ve yeni kullanıcıları çekmek ve e-ticareti çeşitlendirmek için çaba göstermeye başladı. 

"Reklamcılara güven vermekte sorun yaşayacak"

Nisan ayında şirket, satın alma işlemine kadar yatırımcılara ileriye dönük bir finansal görünüm sağlamayı bıraktı. Anlaşmayla ilgili belirsizlik, Twitter'ın ana gelir kaynağı olan reklamverenleri rahatsız ettiğinden, bu yörüngenin değişmesi pek olası değil.

Media Matters for America adlı gözlem şirketi grubunun başkanı Angelo Carusone, “Twitter yakın gelecekte ürkek reklamcılara ve kullanıcılarına istikrarlı olacaklarına dair güven vermekte sorun yaşayacak” dedi. Twitter'ın üst düzey yöneticilerine yapılan örtülü bir iğnelemede Musk, şirketle çok daha iyisini yapabileceğini söyledi. 

Musk, mayıs ayında yatırımcılara yaptığı bir sunumda, 2028 yılına kadar şirketin gelirini 26.4 milyar dolara çıkarmayı planladığını ve geçen yılın sonunda 217 milyon olan kullanıcı sayısını da aynı yıl 217 milyona çıkaracağını söyledi. 

Musk, Cuma günü Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na gönderilen bir mektupta Twitter'ın hedefsiz mali yönünü vurguladı. Avukatları, özellikle Twitter'ın önümüzdeki mali yıldaki son "finansal performansı ve revize edilmiş görünümü" göz önüne alındığında, şirketin "düşen iş beklentileri ve finansal görünümünün" Musk’ı duraklattığını yazdı. 

Twitter'da 100 milyondan fazla takipçisi olan Musk, diğer uygulamalar kadar çekici olmadığını söyleyerek ürünü de baltaladı. Musk, Twitter'ın ifşa ettiğinden daha fazla sahte hesaplarla dolup taştığını kanıt olmaksızın defalarca iddia etti; bu tür hesaplar, toksik veya yanlış içeriği dışarı yaymak için otomatikleştirilebilir (Şirket, platformundaki hesaplarınyüzde 5'inden daha azının sahte olduğunu söyledi)

Bir Twitter çalışanı olan Manu Cornet, Musk'ın dikkatsiz dirseği tarafından raftan düşen parçalanmış bir şirketi gösteren bir karikatür ile ruh halini gösterdi. Cornet’in başlığı: Kırırsan, satın alırsın!

 © 2022 The New York Times Company