09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.11.2023 14:05 | Son Güncelleme: 27.11.2023 14:52

New York Times yazdı: Ukrayna saldırısı Rus işgali altındaki bazı bölgelerin elektriğini kesti

Ukrayna'da savaş ikinci kışına yaklaşırken, yetkililer ülkenin enerji altyapısının ne kadar dayanacağı konusunda endişeli. Ancak bu defa Kiev strateji değiştirdi. Bir süredir Rus işgali altındaki bazı bölgelerin elektrik şebekelerini hedef alıyor
Donetsk
Donetsk

Matthew Mpoke Bigg / The New York Times

Rusya yanlısı yetkililer pazar günü yaptıkları açıklamada, Moskova'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e rekor sayıda insansız hava aracı göndermesinin üzerinden bir gün geçmeden, Ukrayna'nın doğusunda Rusya'nın kontrolündeki bölgede bir elektrik santraline düzenlenen saldırının gece boyunca kasaba ve şehirlerin elektriğini kestiğini söyledi. Gece boyunca süren saldırı, Ukrayna'da pek çok kişinin Rusya'nın kış aylarında Ukrayna'nın elektrik şebekesine yeniden saldırmasını beklediği dönem öncesinde Kiev'in hasmının elektrik altyapısına zarar verme kararlılığının bir başka işaretiydi.

Donetsk bölgesinin Rusya tarafından kontrol edilen kısmındaki Moskova yanlısı lider Denis Pushilin, Ukrayna'nın gece boyunca bölgeye fırlattığı insansız hava araçlarının çoğunun engellendiğini ancak "Saldırıların yoğunluğu nedeniyle her şeyin vurulamadığını" söyledi. Telegram'dan açıklama yapan Pushilin, "Durum kolay değil" dedi ve bazı kasaba ve bölgelerin ışıksız kaldığını ekledi. Saldırıda insansız hava araçlarının mı yoksa füzelerin mi ya da ikisinin bir kombinasyonunun mu kullanıldığını söylemedi.

İkinci bir kışı atlatabilir mi?

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'ye göre saldırı, bölgedeki cephe hattının yaklaşık 40 km doğusunda yer alan Starobesheve'deki termik santrali vurdu. Bölgenin başkenti Donetsk'in yarısında ve yaklaşık 100 km güneydeki liman kenti Mariupol'un yarısında elektriğin kesildiği belirtildi. Ukrayna'nın güney ve doğusundaki cephe savaşları ve Karadeniz'in kontrolü için verilen mücadeleye ek olarak enerji altyapısı da savaşın önemli bir sahnesi haline geldi. Bu yıl her iki tarafın da büyük bir askeri atılım yapmaması nedeniyle, Ukrayna'nın ikinci bir kışı saldırılarla atlatıp atlatamayacağı pek çok kişi için endişe kaynağı oldu.

Geçen yıl Ekim ayından itibaren Rusya, Ukrayna'yı enerjiden mahrum bırakmak için yoğun bir kampanya başlatarak ülkenin savaşma kabiliyetini kırmayı ve Ukraynalıların savaşa devam etme isteğini azaltmayı amaçladı. Ukraynalı yetkililer, kamu hizmeti çalışanlarının çabaları ve ülkenin Batılı ortaklarının desteği olmasaydı, füze ve patlayan drone saldırılarının ülkenin elektrik şebekesini devre dışı bırakacağını söylüyor. Yine de saldırı pek çok Ukraynalıyı karanlıkta ve soğukta bıraktı ve ülke ekonomisine zarar verdi.

Hem önlemleri hem saldırıları artırdı

Ukrayna'nın enerji sektörü yeni bir kış saldırısı ihtimaline karşı kapsamlı bir şekilde hazırlandı; elektrik trafo merkezlerini onarıp korumaya aldı ve ek enerji üretim kapasitesi kurdu. Ülkenin NATO müttefikleri tarafından tedarik edilen Patriot füze sistemleri de dahil olmak üzere hava savunma sistemleri de ülkeyi daha az savunmasız hale getirdi. 

Aynı zamanda Ukrayna da Rus işgali altındaki topraklara ve Rusya'nın kendisine yönelik saldırılarını arttırdı. RIA Novosti, ülkenin hava savunmasının Rusya'nın batısında gece boyunca 11, Pazar günü ise dokuz Ukrayna insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi. Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, insansız hava araçlarından bazılarının kendi şehrine doğru uçtuğunu söyledi. RIA'ya göre Rusya'nın batısındaki Bryansk, Kaluga ve Tula bölgelerinde de insansız hava araçları durduruldu.

Sadece Rusya'nın askeri harekatıyla doğrudan bağlantılı enerji tesislerine saldırdıklarını savunan Ukraynalı yetkililere göre Ukrayna, Ekim ayından bu yana Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki en az üç elektrik trafo merkezine ve bir petrol rafinerisine en az beş saldırı düzenleyerek özellikle enerji altyapısını hedef aldı. Ukrayna'nın yaklaşık 75 insansız hava aracının kullanıldığını söylediği ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin "kasıtlı terör" olarak nitelendirdiği Rusya'nın Kiev'e gece boyunca düzenlediği saldırıda beş kişi yaralandı. Rus güçleri daha sonra pazar gününe kadar gece boyunca insansız hava araçlarıyla saldırılarını sürdürdü. Ukrayna hava kuvvetleri Telegram üzerinden yaptığı açıklamada Rusya'nın fırlattığı dokuz insansız hava aracından sekizini düşürdüğünü duyurdu. Savunmasını aşan insansız hava aracının nereye isabet ettiğini söylemedi.

© 2023 The New York Times Company