01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.02.2024 10:51 | Son Güncelleme: 26.02.2024 11:02

NYT akılalmaz dolandırıcılığı yazdı: Eşinin iş konuşmalarını dinleyip 1.7 milyon dolar kazandı

BP'de çalışan karısının evde yaptığı iş toplantılarını gizlice dinleyerek hisse senedi alıp satan Teksaslı bir adamın 1.7 milyon dolar yasa dışı kar elde ettiği ortaya çıktı. NYT, olayın ardından kadının işine son verildiğini, adamın ise hapis ve para cezasıyla karşı karşıya olduğunu yazdı
NYT akılalmaz dolandırıcılığı yazdı: Eşinin iş konuşmalarını dinleyip 1.7 milyon dolar kazandı

Amanda Holpuch / New York Times

Yetkililer, karısının evde yaptığı iş toplantılarını gizlice dinleyerek hisse senedi alıp satan Teksaslı bir adamın 1.7 milyon dolar yasa dışı kar elde etmekle suçlandığını ve bilgi ticareti suçunu kabul ettiğini söyledi. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından yapılan şikayete göre Tyler Loudon adlı adam, karısının işvereniyle yaptığı satın alma teklifini duyduktan sonra kamyon durağı ve seyahat şirketi TravelCenters of America'nın 46.450 hissesini satın aldı. Şikayette, Loudon'un mahkeme belgelerinde adı açıklanmayan eşinin, İngiliz petrol ve gaz şirketi BP'de birleşme ve satın alma müdürü olduğu belirtildi.

BP satın alınca hisseleri uçtu

16 Şubat 2023'te TravelCenters of America, BP tarafından satın alınmayı kabul ettiğini duyurdu ve hisse senedi fiyatları %70,8 oranında arttı. Mahkeme belgelerine göre Loudon, karısının bilgisi dışında satın aldığı hisselerin tamamını derhal sattı. Loudon'un avukatı Peter Zeidenberg “Bay Loudon tüm sorumluluğu üstlendiği korkunç bir hata yaptı” dedi.

ABD'nin Teksas Güney Bölgesi avukatı Alamdar Hamdani, Loudon'un menkul kıymet dolandırıcılığı suçunu kabul ettiğini duyurdu. Loudon ayrıca kendisine karşı dava açan SEC ile de kısmi bir karara vardı. BP yorum yapmaktan kaçındı.

SEC'in şikayetinde, Loudon'un eşinin, BP'nin 2022'nin başlarında TravelCenters of America'yı satın alma teklifi üzerinde çalışmaya başladığı belirtildi. O ve halka açık bir şirkette çalışan Loudon, genellikle birbirlerine 6 metre uzaklıktaki odalarda çalışıyordu.

Hiçbirini eşine söylemedi

Yetkililer, Loudon'un BP anlaşmaları hakkında kulak misafiri olduğu veya kendisine söylenen bilgilerin gizli olduğunu ya bildiğini ya da umursamaz davrandığını söyledi. Loudon, TravelCenters of America hisselerini 27 Aralık 2022'de satın almaya başladı ve sonraki yedi hafta boyunca şirketin daha fazla hissesini satın almak için bireysel hesabından ve özel emeklilik hesabından ‘yöntemli olarak’ yaklaşık 2,16 milyon dolarlık pozisyon sattığı belirtildi. Yetkililere göre bunları eşine söylemedi.

Şirketlerin birleşmesinin kamuya duyurulmasının ardından Finansal Sektör Düzenleme Kurumu’nun Mart 2023 sonlarında BP'den anlaşma hakkında bilgi talep ettiği belirtildi. Loudon'un eşi, kocasına, satın almada çalışan eski bir meslektaşının, kişisel bilgiler isteyen BP avukatları hakkında kendisine şikayette bulunduğunu söyledi. Loudon, karısına diğer çalışanların da benzer incelemeye tabi tutulup tutulmayacağını sordu ve o da bunu yapacağını söyledi.

İşine son verildi

Şikayette, bir hafta sonra Loudon'un karısına satın almadan önce hisse senedi aldığını söylediği ancak kaç hisse veya ne kadar para kazandığını söylemediği belirtildi. Şikayete göre Loudon'un karısı bu itiraf karşısında ‘şaşkına döndü’ ve durumu amirine anlattı. İdari izne ayrıldı ve sonunda işine son verildi.

Boşanma davası açtı

BP, Loudon'un karısının mesajlarını ve e-postalarını inceledi ve kadının bilgileri bilerek sızdırdığına veya kocasının ticaretinden haberdar olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadı.
Şikayette “Loudon'un itirafından sonra karısı evlerinden taşındı ve genel olarak Loudon'la tüm iletişimini kesti" denildi. Loudon'un eşi Haziran 2023'te boşanma davası başlattı.

Savcılara göre Loudon'un en fazla beş yıl hapis ve en fazla 250 bin dolar para cezasıyla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Loudon ayrıca anlaşma yaparak 1.763.522 dolarlık kârını kaybetmeyi de kabul etti. Cezasının 17 Mayıs'ta verilmesi planlanıyor.

 © 2024 The New York Times Company