08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2024 10:39 | Son Güncelleme: 05.07.2024 16:16

NYT analizi: Fransız gençler neden aşırı sağa oy veriyor?

Fransa'daki gençlerin çoğu genellikle oy kullanmıyor ya da solu destekliyor. Bu hala geçerli olsa da aşırı sağa destek arttı. NYT'ye göre sağın ırkçı geçmişi gençlere uzak bir tarih gibi geliyor. Gençleri aşırı sağa çeken en büyük etken ise Bardella
(Dmitry Kostyukov/New York Times)
(Dmitry Kostyukov/New York Times)

Aurelien Breeden, Aida Alami / New York Times

1980'lerde bir Fransız punk rock grubu ülkenin aşırı sağına karşı yıllar boyunca etkisini koruyan bir slogan icat etti. Solun protesto gösterilerinde hala haykırdığı bu sloganın (La jeunesse e****** le Front National) küfürsüz tercümesi mümkün olmamakla birlikte özünde aşırı sağa defolup gitmesini söylüyor. Bu kaba savaş çığlığı, sadece Fransa'da değil başka yerlerde de gençlerin sola yöneldiğinin simgesiydi. Şimdi ise giderek artan sayıda genç seçmen bir zamanlar aşırılıkçı olarak görülen sağcı Ulusal Birlik (RN)'i destekliyor.

Geçen haftaki ilk tur sonuçları siyasi yelpazedeki gençlerin önceki yıllara kıyasla çok daha fazla sayıda oy kullandığını gösterdi. Gençlerin çoğunluğu sol partilere oy verdi. Ancak en büyük sıçramalardan biri Ulusal Birlik için oy kullanan 18 ila 24 yaş arasındaki seçmenlerde yaşandı. Ifop anket enstitüsü tarafından yapılan son ankete göre, sadece iki yıl önce %12 olan bu yaş grubunun dörtte biri RN'ye oy verdi.

Birçok nedeni var

Böylesine önemli bir değişimin tek bir nedeni yok. RN imajını sterilize etmeye çalışmış ve açıkça antisemit olan kişileri partiden uzaklaştırmıştı. Partinin göçmen karşıtı platformu, kontrolsüz göçü bir sorun olarak gören bazı kesimler için yankı buluyor. Parti zamanın avantajlarından da faydalanıyor; Le Pen 2002'de cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalarak Fransa'yı şoke ettiğinde Ulusal Birlik'i destekleyen gençlerin çoğu küçük yaştaydı ya da henüz doğmamıştı bile.

RN yeni bir yüz seçerken çok akıllıydı: Etkileyici bir TikTok takipçisi olan 28 yaşındaki karizmatik Jordan Bardella, 2022'de Le Pen'in kızı Marine'den başkanlığı devraldı. Bardella, partinin ırkçı imajının temizlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda Fransız vatandaşlarına yasal göçmenler karşısında bile ayrıcalıklı muamele yapılması için bastırıyor. RN'nin Gençlik Kolları Başkanı 23 yaşındaki Enzo Marano "Biz Jean-Marie Le Pen'i hiç tanımamış bir nesilden geliyoruz. Biz Bardella kuşağıyız" dedi. Analistlere göre Bardella, RN'nin yıllardır sürdürdüğü yeniden markalaşma çabalarının son aşamasını temsil ediyor. Gençlere ulaşmak için sosyal medyadan yararlanıyor ve 'ben' merkezci şık bir kampanya yürütüyor.

Partinin önemli taktiği Bardella

Bardella'ya odaklanmak, kurucuları arasında eski Nazi işbirlikçilerinin de bulunduğu ve bazı üyelerinin ırkçı ya da antisemitik yorumları nedeniyle hala eleştirilere maruz kaldığı parti için çok önemli bir taktik. Ulusal Gençlik ve Popüler Eğitim Enstitüsü'nde sosyolog olan Laurent Lardeux, "Parti hakkında konuşurken tarihi ve ideolojisi hakkında konuşmak zorundasınız. Ancak kampanya tek bir kişiye odaklandığında ideoloji bir kenara bırakılabilir, tutum hakkında daha fazla konuşabilirsiniz. Bu markalaşma ve iletişimdir" dedi.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a karşı artan öfkeyle birleşen bu strateji şu ana kadar işe yaramış görünüyor. Ulusal Birlik son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Macron'un partisini hezimete uğrattı ve Macron'un Fransa Parlamentosu için erken seçim çağrısı yapmasına neden oldu. Ancak ülkenin tekrar merkeze kaymasını sağlamak için oynadığı kumar, RN'nin seçimleri domine etmesiyle başarısız olmuş gibi görünüyor.

Sol yoğun çalışmaya başladı

Aşırı sağın artan popülaritesi, hala çoğu genç seçmenin tercihi olan solu telaşlandırdı. Ifop'a göre sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi pazar günü 18-24 yaş arası seçmenlerin %42'sinin oyunu alarak diğer tüm gruplardan daha fazla oy aldı. Sol kanat aktivistler şimdi pazar günkü ikinci tur için oy toplamak üzere yoğun bir şekilde çalışıyor. Yeni Halk Cephesi adayı Amadou Ka, geçtiğimiz günlerde Paris'in yaklaşık 30 mil kuzeyindeki Creil kasabasında kampanya yürütürken "Başka seçeneğimiz yok" dedi.

Ifop'a göre, 18-24 yaş arasındaki kişilerin katılım oranı 2022'de %25 iken, ilk tur oylamada %56'ya yükseldi. Analistler, tıpkı RN'yi iktidar yapma ihtimali olan bu seçim gibi, gençlerin riski durumlarda oy kullanma olasılılığının daha yüksek olduğunu söylüyor. Partinin mutlak çoğunluğu kazanması halinde Macron'un Bardella'yı başbakan olarak atamak zorunda kalacağı ve böylece iç politika üzerinde kontrol sahibi olacağı neredeyse kesin. Sağı destekleyenler için bu RN'nin büyük şansı. Marano kampanya materyallerini dağıtırken "İktidarın kapısındayız" dedi.

Genç işçi sınıfına hitap ediyor

Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde sosyolog olan Olivier Galland, Bardella'nın çoğu kırsal kesimde yaşayan ve genellikle istikrarlı bir iş bulmakta zorlanan genç işçi sınıfı seçmenlerine hitap ettiğini söyledi. Galland "Bardella, Fransa gençliğinin geleneksel politikacılar tarafından unutulmuş hisseden kısmını temsil ediyor" dedi. Bu ay RN'ye katılan tarih öğrencisi 19 yaşındaki Noah Ludon, Bardella ile özdeşleştiğini çünkü her ikisinin de Paris'in göçmen nüfusunun yoğun olduğu banliyölerinde orta sınıf ailelerde büyüdüğünü söyledi. Ludon, göçmen akınına atıfta bulunarak, "Artık kendimi evimde hissetmiyorum. Fransız bir kasap bulmak zorlaştı" dedi. Annesinin bir süpermarketin otoparkında saldırıya uğradığını söyleyen Ludon, suçun da büyük bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.

TikTok'taki konuşmalarını yansıtıyor

Bu tür açıklamalar Bardella'nın TikTok'taki 1.8 milyondan fazla takipçisiyle paylaştığı konuşma noktalarını yansıtıyor. Diğer Fransız siyasetçiler de TikTok'ta yer alsa da, Bardella'nın özellikle usta olduğu ve Macron gibi çok daha fazla takipçisi olan diğer siyasetçilerden bile daha fazla beğeni ve yorum aldığı biliniyor. Sosyal medyayı analiz eden Visibrain şirketinin sözcüsü Marie Guyomarc'h, "Ciddi ve hafif içerikleri dengelemede, trendlerde gezinmede, kişisel bir taraf göstermede iyi. Bu kadar iyi işleyen tek kişi o" dedi.

Göçmenler endişeli

Aşırı sağın güdemi göçmen kökenli ya da etnik azınlığa mensup kesimleri endişelendiriyor. Paris'in banliyölerinden Aubervilliers'de büyümüş bir öğrenci ve aktivist olan 21 yaşındaki Rania Daki, Marine Le Pen hakkında konuşmanın çocukken kendisini korkuttuğunu söyledi. O zamanlar, aşırı sağı destekleyenlerin bunu sessiz sedasız yaptığını hatırlıyor. Daki, "Şimdi bu tamamen normal hale geldi" dedi. 22 yaşındaki hukuk öğrencisi ve aktivist Mariam Touré, "Bu sonuçlardan önce bile insanlar saldırıya uğradı, hakarete uğradı ve yüzlerine tükürüldü" dedi. Ailesi 2003 yılında Fildişi Sahili'ndeki iç savaştan kaçmış ve 2009 yılında Fransa'ya gelmişti. Touré "Bizi asla siyasi sahneden silemeyecekler. Çok korkuyorum" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company