18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.03.2022 13:52 | Son Güncelleme: 13.03.2022 14:07

NYT: Batılı askerler ve gönüllülerin bulunduğu üsse 8 füze isabet etti

Rusya'nın 2 Mart'ta Ukrayna'nın Kharkiv kentine düzenlediği füze saldırısında, Svobody Özgürlük Meydanı ağır hasar gördü
Rusya'nın 2 Mart'ta Ukrayna'nın Kharkiv kentine düzenlediği füze saldırısında, Svobody Özgürlük Meydanı ağır hasar gördü

Marc Santora, Yousur Al-Hlou / The New York Times

Ukrayna'nın kuzeybatısındaki bir askeri eğitim üssüne şafak vakti öncesi yapılan füze saldırısı, savaşı Polonya sınırında yaklaşık 100 kilometre uzakta konumlanmış NATO kuvvetlerine tehlikeli bir şekilde yaklaştırdı. Bu gelişme, Rusya’nın Ukrayna’ya silah akışını engellemeye çalıştığı sırada savaşın önemli ölçüde genişlemesi tehlikesine işaret ediyor.

Ukrayna ordusu ve yerel yetkililere göre, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'ne sekiz füze isabet etti. Hava savunma sistemleri bazı füzeleri hedeflerine ulaşamadan imha etti, ancak birkaçı yabancı savaşçılar için kilit bir lojistik ve eğitim merkezi olan üssü vurdu. Kayıp haberleri var, ancak yetkililer herhangi bir ayrıntı vermedi.

Üs aynı zamanda NATO müttefiklerinin yolladığı silahları Ukrayna'ya sokmak için hayati bir geçiş noktası konumunda. Rusya Cumartesi günü Ukrayna'ya gönderilen silahların Rus kuvvetleri için "meşru hedef" olarak kabul edileceği konusunda uyarı yaptı. Sadece birkaç saat sonra ABD, Ukrayna için ek 200 milyon dolarlık silah ve teçhizat sözü vererek Moskova'ya meydan okudu.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Albay Anton Myronovych saldırıları doğruladı, ancak kayıplar hakkında bilgi vermedi. Füze saldırısından dakikalar sonra telefonla ulaşılan bir Amerikalı, tesisin bombalandığını haber verip daha fazla konuşamayacağını söyledi. Hemen ardından yanan bir binanın fotoğraflarını gönderdi.

Üs, Lviv'in tarihi şehir merkezine yaklaşık 35 mil uzaklıkta. Savaştan önce, NATO tarafından Ukrayna ordusunu eğitme faaliyetlerinde kullanıldı. ABD, İngiltere, Kanada, İtalya, Letonya ve diğer birçok müttefik ülke askeri üste görev yapıyor. Gönüllü yabancı savaşçılar bu üste eğitiliyor. 

Ukrayna hükümeti, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 20 bin gönüllünün yeni kurulan Uluslararası Lejyon'a katılmak için kayıt yaptırdığını tahmin ediyor. Lejyon oluşumunu bilen ancak resmi konuşma yetkisi olmayan yetkililere göre bu sayıya birkaç bin Amerikalı gönüllü de dahil.

Saldırı sırasında üste kaç Amerikalının bulunduğu bilinmiyor. ABD Ordusu’nda gazeteci olarak görev yapan Çavuş Jonathan Norris’in verdiği bilgiye göre şafaktan önce yapılan saldırıda hasar gören binalardan birinde, Amerikalı, Kanadalı ve diğer yabancı askeri eğitmenler uyuyordu.

Ukrayna Askeri Sözcüsü Myronoviç, 11 Mart'ta The New York Times'a verdiği röportajda, üste bin kadar yabancı savaşçının eğitildiğini söylemişti.

Myronoviç “Eğitim alanlarından birinde eğitim sürecinde olan bine yakın yabancımız var. En yetenekli, iyi hazırlanmış yabancılar cepheye gönderildi, halen Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin emrinde Ukraynalılarla omuz omuza savaşıyorlar. Yüzlerce yabancı, cephedeki en sıcak noktalarda Ukraynalılarla birlikte çarpışıyor” demişti.

©️ 2022 The New York Times Company