22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.08.2024 10:34 | Son Güncelleme: 07.08.2024 10:40

NYT: Dolce & Gabbana'nın köpek parfümü tepki çekiyor

Abartılı bir koku köpek bakımının zirvesi gibi görünebilir. Ancak veterinerler köpeklere parfüm sıkmanın genel olarak kötü bir fikir olduğunu söylüyor. Dolce & Gabbana'nın tepki çeken köpek parfümü üzerine uzmanlarla konuşan NYT, ağır kokuların saldırganlık gibi sorunlara yol açabileceğini yazdı
(Michelle V. Agins/The New York Times)
(Michelle V. Agins/The New York Times)

Sarah Hurtes / New York Times

Abartılı şekilde bakımlı köpekler yüksek bir sandalyede poz verirken keman notalarının üzerine yumuşak bir ses biniyor: "Ben narin, otantik, karizmatik, hassas, esrarengiz, asi, taze, karşı konulmaz, temizim. Çünkü ben sadece bir köpek değilim. Ben Fefé'yim." Dolce & Gabbana'nın köpeklere özel yeni "alkolsüz kokusu" Fefé'nin reklamı görsel bir şölen. Şirketin web sitesine göre parfüm ylang'ın sıcak notalarını, misk'in temiz dokunuşunu ve sandal ağacının odunsu, kremsi alt tonlarını içeriyor. Parfümün fiyatı ise 99 Euro (109 dolar).

Dolce & Gabbana, parfümün hayvanlar için ürünlerin güvenliğini onaylayan bağımsız bir veterinerlik kuruluşu olan İtalya merkezli Safe Pet Cosmetics tarafından onaylandığını söyledi. Peki tüylü dostunuza parfüm sıkmak iyi bir fikir mi?

İngiltere'deki Lincoln Üniversitesi'nde veteriner davranış tıbbı profesörü olan Daniel Mills, "Bu tamamen sahibinin yararına, köpekler için değil. Köpeklerin harika bir koku alma duyusu vardır ve kokularını değiştirmek önemli sorunlara neden olabilir" dedi. Mills, köpeklerin diğer köpeklerden, insanlardan, yiyeceklerden ve potansiyel tehlikelerden gelen kokularla dolu bir dünyada gezinmek için büyük ölçüde burunlarına güvendiklerini söyledi.

Saldırganlığa yol açabilir

Köpekleri sandal ağacının kremsi alt tonları da dahil olmak üzere güçlü kokulara maruz bırakmak bu önemli sinyalleri maskeleyerek köpekler arasında sosyal sorunlara ve kafa karışıklığına neden olabilir. Bir köpeğin kokusunu değiştirmek, diğer köpeklerin onu yanlış tanımasına da neden olabilir, bu da saldırganlığa veya sosyal reddedilmeye yol açabilir. Mills, "Genel olarak, bu çok kötü bir fikir" dedi.
Dolce & Gabbana köpek parfümleri dünyasında yalnız değil. Bir köpek maması ve bakım şirketi olan Hownd, Peach Bum Natural Parfum üretirken, köpek bakım markası Peanut and Pickle hem yetişkin köpekler hem de yavru köpekler için hindistan cevizi, deniz tuzu, nane ve greyfurt gibi çeşitli kokular sunuyor. Köpeklere olan sevgisiyle bilinen Kraliçe 2. Elizabeth bile 2022 yılında kendi köpek parfümünü yarattı: Happy Hounds Dog Cologne.

Dev endüstri

Kokular büyük bir endüstrinin küçük bir parçası. Bloomberg Intelligence'ın 2023 tarihli bir raporuna göre, veteriner bakımı, evcil hayvan maması, ilaç ve daha fazlasını kapsayan küresel evcil hayvan endüstrisinin değerinin 2030 yılına kadar şu anki 320 milyar dolardan 500 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.
Veteriner hekimler, her zaman zararlı olmasa da, köpeklerde parfüm kullanımının genellikle tavsiye edilmediğini söyledi. Cambridge Üniversitesi'nde hayvan refahı profesörü olan Donald M. Broom, "Üzerine parfüm sıkılan bir köpek önemli yaşam bilgilerinden mahrum kalacaktır" dedi. Bu durumu, kör edici derecede parlak ışıkta etrafı görmeye çalışan bir insana benzeten Broom; bu duyusal aşırı yüklenmenin, köpeklerin genellikle güçlü, maskeleyici kokulardan kaçınmasının nedeni olduğunu söyledi.

Fizyolojik işlevlerini olumsuz etkileyebilir

Broom, lavanta gibi bazı tatlı kokulu yağların hayvanlar üzerinde sakinleştirici etkileri olabileceğini ve bunun da ulaşım gibi amaçlar için faydalı olabileceğini söyledi. Ancak misk gibi diğer kokular, bir köpeğin fizyolojik işlevlerini olumsuz etkileyebilir. İngiliz Veterinerler Birliği Başkanı Anna Judson, köpek parfümünün altta yatan sağlık sorunlarını da gizleyebileceğini ve potansiyel olarak tedavide gereksiz gecikmelere neden olabileceğini söyledi. Judson "Köpeğiniz kokuyorsa, bunun nedeni bir cilt rahatsızlığı veya başka sağlık sorunları olabilir. Bu yüzden tavsiye için veterinerinize danışın" dedi.

Mills ayrıca köpeklere parfüm sıkmanın hayvanlarda rahatsızlığa yol açabileceği endişesini de dile getirerek şunları söyledi: Benim endişem bunun köpeği metalaştırılması. Köpeğe bu konuda herhangi bir seçim hakkı vermiyor. Eğer köpeğiniz kendini çakal ya da tilki pisliğine bulamak istiyorsa, bu köpeğin tercihidir. Ancak üzerine Dolce & Gabbana spreyi sıkılırsa, bu onun seçimi değildir. Köpeklere ve onların isteklerine karşı çok daha saygılı olmamız gerekiyor.

©️ 2024 The New York Times Company