28 Aralık 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2024 16:52 | Son Güncelleme: 19.04.2024 17:10

NYT Meta'nın en büyük yapay zeka hamlesini yazdı: Uygulamalarına akıllı asistan ekliyor

Dünya çapında yaklaşık 4 milyar kullanıcıya sahip uygulamaları olan Meta'nın yapay zeka adımları dikkat çekiyor. Şirket Instagram, Whatsapp, Messenger ve Facebook gibi uygulamalarına yapay zeka asistanı eklemeye başlayacağını duyurdu
NYT Meta'nın en büyük yapay zeka hamlesini yazdı: Uygulamalarına akıllı asistan ekliyor

Mike Isaac ve Cade Metz / The New York Times

Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, geçen ilkbaharda yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede yapay zekalı asistanları milyarlarca insana faydalı ve anlamlı olacak şekilde tanıtma fırsatına sahip olduğunu düşündüğünü söyledi. Bir yıl sonra, yaptığı açıklamanın hakkını veriyor.

Bazı ülkelerde denenmeye başlıyor

Perşembe günü Meta, yapay zeka destekli akıllı asistan yazılımının yeni sürümlerini Instagram, WhatsApp, Messenger ve Facebook gibi uygulamalarına dahil etmeye başladı. En son teknoloji Avustralya, Kanada, Singapur ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere bir düzineden fazla ülkede kullanıma sunulacak. 

Yapay zeka yazılımı, akış kısmında, arama çubuklarında ve arkadaşlarla yapılan sohbetlerde neredeyse her yerde bulunacak. Kullanıcılar, Meta AI adlı asistandan görevleri tamamlama ve cumartesi gecesi San Francisco'da hangi konserlerin olabileceği ya da New York'ta vegan enchiladas için en iyi seçenekler gibi bilgileri edinme konusunda yardım isteyebilecekler. Meta AI, şirketin en yeni ve en güçlü büyük dil modeli olan LLaMA 3 tarafından destekleniyor. Bu, düzyazı üretebilen, konuşmalar yapabilen ve görüntüler oluşturabilen bir yapay zeka teknolojisi.

"Ücretsiz kullanılan en akıllı asistan"

Zuckerberg bir röportajında "LLaMA 3 ile Meta AI artık ücretsiz olarak kullanılabilen en akıllı asistan olacak. Ve istediğimiz kalite seviyesine ulaştığımız için, şimdi onu tüm uygulamalarımızda çok daha belirgin ve kullanımı daha kolay hale getireceğiz" ifadelerini kullandı. Bu çaba, Meta'nın güçlü yapay zeka teknolojisi içeren en büyük ürün sunumu. Sosyal ağ devi, geçen yıl sınırlı bir kapasiteyle uygulamalarına üretken yapay zeka eklemeye başladı ve Eylül ayında kullanıcılarla sohbet edebilen bir dizi yapay zeka destekli sohbet robotunu piyasaya sürdü. Ancak bu yeni girişim, kapsam ve amaç olarak bunu aşıyor ve yapay zeka ürünlerini Meta'nın uygulamalarının en görünür ve en çok kullanılan bölümlerine yerleştiriyor.

Meta'nın çabaları, her ay dünya çapında yaklaşık 4 milyar kişi tarafından kullanılan ürünlerinin büyüklüğü nedeniyle öne çıkıyor. Meta aynı zamanda geliştirdiği yapay zeka teknolojisinin çoğunu açık kaynaklı hale getiren az sayıdaki şirketten biri; bu da herkesin temel teknolojiye bakabileceği ve bunu ücretsiz olarak ürün veya hizmet geliştirmek için kullanabileceği anlamına geliyor.

ChatGPT devleri yarışa soktu

Zuckerberg, yeni yapay zeka uygulamasının Meta'nın hazır olduğunu hissettiklerinde uygulamalarına bir özellik ekleme şeklindeki tarihsel oyun kitabının bir parçası olduğunu söyledi. Instagram'da ortaya çıkan iki video ve fotoğraf ürünü olan Hikayeler ve Reels gibi ürünlere ve bunların daha sonra Facebook ve WhatsApp'a nasıl eklendiğine işaret etti. ChatGPT 2022'nin sonlarında ortaya çıkıp soruları yanıtlama, ödevleri yapma ve bilgisayar kodu oluşturma yöntemiyle insanları şaşkına çevirdiğinde, teknoloji endüstrisi benzer bir teknoloji geliştirmek için yarıştı.

Bazen hatalar yapıp gerçek dışı bilgiler ürettikleri için kusurlar nedeniyle OpenAI ve diğer önde gelen yapay zeka şirketleri, bu sohbet robotlarına güç veren temel teknolojinin kaynağını açmayacaklarını söyledi. (New York Times, OpenAI ve Microsoft'a, YZ sistemleriyle ilgili haber içeriklerinin telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtı). 

"Açık kaynağın gücüne hep inandık"

Meta farklı bir yol izledi. Şubat 2023'te LLaMA'nın ilk versiyonunu açık kaynak olarak yayınladı ve altı aydan kısa bir süre sonra daha güçlü bir versiyonunu yayınladı. Google ve önde gelen bir Fransız girişimi olan Mistral de dahil olmak üzere diğer şirketler de onu takip etti. Şirketler, teknolojiyi açık kaynaklı hale getirerek, her yerdeki bağımsız araştırmacıların ve mühendislerin teknolojideki sorunları tespit etmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olabileceklerini söyledi. Meta'nın üretken yapay zekadan sorumlu başkan yardımcısı Ahmad Al-Dahle verdiği bir röportajda, "Bu ilkeye her zaman inandık ve sektörün açık kaynağın gücünü ve yaratabileceği olumlu olanakları benimsediğini görmekten mutluluk duyuyoruz" dedi.
Dahle, LLaMA 3'ün Meta'nın önceki büyük dil modellerine göre büyük gelişmeler gösterdiğini söyledi ve insanların alışkın olduklarından önemli ölçüde daha iyi olarak nitelendirdi.

Asıl zorluk, insanları yeni asistanların faydalı olabileceğine ikna etmek olacak. Dahle, Meta'nın insanların asistanları kullanmak için onlara ne tür sorular sorabileceklerini öğrenmelerine yardımcı olmak için çalıştığını anlattı. Dahle, "Bu yapay zekaların yaygınlaşmasına rağmen bir yapay zeka ile nasıl etkileşim kurulacağı konusunda hala bir eğitim faktörü var" ifadelerini kullandı.

Meta'nın çoğu ürünü gibi, yeni asistanların kullanımı da ücretsiz ve şirketin uygulamalarının düzenli bir kullanıcısıysanız kaçınmanız muhtemelen zor. Meta'nın yöneticileri yapay zeka doygunluğu konusunda endişeli görünmüyor. Şirket, "Yeni nesil asistanımızı daha fazla insanla paylaşmaktan heyecan duyuyoruz ve insanların hayatlarını nasıl geliştirdiğini görmek için sabırsızlanıyoruz" dedi. 

©️ 2024 The New York Times Company