01 Temmuz 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.06.2024 15:52 | Son Güncelleme: 29.06.2024 16:00

NYT uzmanlara sordu: Bazı çiftler neden para hakkında konuşamıyor?

Yeni bir rapor, mali durumları konusunda stres yaşayan insanların genellikle para konusunun tartışmalara yol açacağından endişe ettiklerini ortaya koyuyor. NYT’ye göre uzmanlar konuşmanın yardımcı olabileceğini söylüyor
NYT uzmanlara sordu: Bazı çiftler neden para hakkında konuşamıyor?

Ann Carrns / New York Times

Yeni bir araştırmaya göre, mali durumları konusunda stresli olan kişiler, ilişkileri için faydalı olsa bile, partnerleriyle para hakkında konuşmaktan genellikle çekiniyor. Cornell Üniversitesi ve Yale Üniversitesi araştırmacıları tarafından hazırlanan ve bu ay The Journal of Consumer Psychology dergisinde yayınlanan rapora göre, faturalar konusunda endişelenen, aşırı harcama yapmaktan bunalan ya da para yönetimi konusunda endişe duyan kişiler "para konuşmasının" bir tartışmaya yol açacağını düşünüyor ve bu nedenle konuyu gündeme getirmekten kaçınıyorlar. Oysa daha önce yapılan araştırmalar, para konusunda iletişim kurmanın çiftlerin daha sorumlu harcama yapmalarına ve borçlarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olduğunu ortaya koymuştu.

Cornell İşletme Fakültesi'nde pazarlama ve yönetim iletişimi profesörü ve çalışmanın yazarlarından biri olan Emily Garbinsky, "Tartışma yaşanacağını öngörüyorlar, bu yüzden bu konuşmaları hiç yapmamayı tercih ediyorlar" dedi. Peki bazı insanlar için partnerleriyle para hakkında konuşmak neden bu kadar zor?

“Ne kadar kaçınırsanız o kadar kötüleşir”

New York'ta finansal terapist olan Aja Evans, insanların para sorunları yaşadıkları için utanabileceklerini söyledi. Bu tür konuları partnerleriyle konuşmanın ilişkilerine zarar vereceğinden endişe edebilirler. (Finansal terapistler, müşterilerinin parayla ilgili duygu ve inançlarının finansal davranışlarını nasıl etkileyebileceğini anlamalarına yardımcı olmak için çalışır). Evans “Bu bir savunma mekanizması. Ancak finansal konularda, bundan ne kadar kaçınırsanız, o kadar kötüleşir” dedi.

Georgia Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve finansal terapist olan Megan Ford, finansal açıdan zor durumda olan ya da para hakkında konuşmayı teşvik etmeyen ailelerden gelen kişilerin, finans konusunda nasıl verimli konuşmalar yapılacağına dair iyi modellerden yoksun olabileceğini söyleyerek “Her birimiz bir ilişkiye kendi para yükümüzü getiriyoruz. Bazen bu bir el çantasıdır. Bazen de üç büyük bavul” dedi. Ancak Ford, insanların finansal konuşmalardan kaçındıkça, kendilerini ve partnerlerini daha iyi anlama fırsatlarını daha fazla kaybettiklerini de sözlerine ekledi.

Psikolog ve finansal planlamacı Brad Klontz, çiftlerin bir noktada genellikle çocuk sahibi olup olmamak da dahil olmak üzere gelecek planları hakkında "konuşma" yaptıklarını söyleyerek “Ancak insanların bu konuşmayı para hakkında yaptıklarını sanmıyorum” dedi. Müşterilerini, "En önemli üç finansal hedefim nedir?" ve "Parayla ilgili en acı ve keyifli anılarım nelerdir?" gibi tutumlarının kaynağına inmelerine yardımcı olabilecek sorular üzerinde düşünmeye sevk etmeyi seviyor.

Zıt kutuplar birbirini çekiyor

Michigan Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde pazarlama profesörü olan Scott Rick, konu para yönetimi olduğunda, zıt kutupların genellikle birbirini çektiğini söylüyor. Genellikle az parayla çalışan biri, başlangıçta mali açıdan daha rahat olan bir ortağa aşık olabilir. Rick, “Bu ilk başta büyüleyici olabilir. Özellikle de kaygısız bir savurgan tarafından büyülenen bir cimri için” dedi.

Uzun vadede, özellikle çiftin çocukları varsa ve kendi ihtiyaçlarının yanı sıra onların ihtiyaçları için de bütçe ayırmaları gerekiyorsa, başlangıçta büyüleyici olan şey rahatsız edici hale gelebilir. Ancak genel olarak, her bir eş diğerinin daha aşırı eğilimlerini dengeleyebilir. Rick, kendisinin savurganlık konusunda daha istekli olmasına karşın eşinin harcama konusunda daha temkinli olduğunu söyledi. "Ben cimri biriyle evliyim" diyen Rick'e göre bu durum harika işliyor çünkü eşiyle aralarında bir al-ver ilişkisi var. Rick “Maddi şeylerde onun kazanmasına izin veriyorum, o da deneyimler ya da tatiller konusunda benim kazanmama izin veriyor. Her zaman bir kişinin kazanmasını istemezsiniz. Bu farklı bakış açılarına ihtiyacınız var” dedi.

İlişkiler ve para hakkında en sık sorulan sorular

Çiftlerin ortak banka hesapları mı yoksa ayrı hesapları mı olması en iyisi?

Garbinsky, yapılan araştırmalarda ortak hesap kullanmanın ilişkideki memnuniyeti artırdığını söyledi. Eğer bir hesabı paylaşırsanız, para hakkında konuşabilirsiniz. Garbinsky, "Çiftlerin aynı sayfada yer almasına yardımcı olur" dedi.

Rick, ortak bir hesabın çiftin tüm paralarının bireyler yerine bir birim olarak kendilerine ait olduğunu düşünmelerine yardımcı olduğunu söyledi. Kira, ipotek ya da araba ödemeleri gibi büyük harcamalar ve kamu hizmetleri gibi temel giderler ortak hesaptan ödenmelidir. Rick “Tüm parayı ortak bir hesaptan kullanın. Üst düzey kararlar için hepsi 'sizin' paranız” dedi. Ancak Rick, her ortağa kişisel harcamaları ve bireysel olarak sorumlu olduğu faturaları karşılamak için ayrı bir hesapta bir miktar para tutulabileceğini de söylüyor. Bu miktarın eşit olması gerekmiyor. Eğer ebeveynlerden biri çocuk bakımı, müzik dersleri ya da çocukların spor ücretleriyle ilgileniyorsa, o ebeveyne daha büyük bir pay ayrılabilir. Bu şekilde, her bir eş, eşinin her satın alma işlemini incelediğini hissetmeden günlük olarak harcama yapabilir. Rick "Bireysel ilgi alanlarımıza ve uğraşlarımıza ihtiyacımız var" dedi.

Çiftler nasıl para hakkında konuşmaya başlayabilir?

Lisanslı bir terapist olan Debra Kaplan, “Para konuşmaları korkutucu geliyorsa, düşük riskli kararlarla pratik yaparak başlayın” diyor. Örneğin ne zaman veya nerede emekli olmak istediğinizi tartışmak yerine, bir sonraki tatiliniz için ne kadar harcayacağınız gibi bir şeyle başlayın. Kaplan “Bir sorunu çözen bir ekipte olduğunuzu hayal edin. Ekibin iyiliği için bir sonuca ulaşmaya çalışıyorsunuz, 'istediğimi elde edemezsem ne kaybederim' için değil” dedi.

Çiftler para hakkında ne sıklıkla konuşmalı?

Evans, mali durumunuz hakkında konuşmak için düzenli olarak (ideali ayda bir) zaman ayırmanızı öneriyor. "Ben 'para randevusu' konseptini seviyorum" diyor. Konular arasında son harcamaların gözden geçirilmesi veya finansal hedeflere doğru ilerleme olabilir. Eğer kendinizi rahat hissediyorsanız, bunu evde ya da dışarıda bir restoranda yapabilirsiniz.

© 2024 The New York Times Company