08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.07.2024 15:07 | Son Güncelleme: 15.07.2024 15:23

NYT yazdı: Janet Yellen nasıl mutfak diplomatı oldu?

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yemeği bir iletişim aracı olarak görüyor. Öyle ki Bakan'ın diplomatik toplantılardaki yemek kararları küresel bir entrika konusu haline geldi. NYT, Yellen'in beklenmedik bir mutfak diplomatı olduğunu yazdı
(Karsten Moran/The New York Times)
(Karsten Moran/The New York Times)

Alan Rappeport / New York Times

Mexico City'deki bir taco restoranında karınca aromalı mayonez vardı. Almanya'nın Frankfurt kentindeki bir İran restoranındaki sarımsak 25 yıllıktı. Ve evet, Pekin'deki mantarlar halüsinojenikti. Tüm bunlar Amerikalı şef Anthony Bourdain'in TV programına ait gibi görünse de aslında enflasyonla boğuşan Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Rus ekonomisini çökertmek için yeni yöntemler aradığı 480 bin kilometrelik yolculuğunda yediklerinin bir listesiydi.

Haziran ayında New York'taki Sarge's Delicatessen and Diner'da sahanda soğanlı yumurta ve patates kızartması yerken verdiği bir röportajda 77 yaşındaki Yellen, "Bu bir tür diplomasi yürütme planı değil. Yine de böyle bir etkisi olmuş gibi görünüyor" dedi.

Yemek diplomasisi

Yellen'ın yemek maceraları geçtiğimiz yıl tüm dünyanın ilgisini çekmiş, yerel ve sosyal medyada nerede ne yediği konuşulmaya başlanmıştı. Bu sansasyon, ekonomist ve eski Federal Rezerv Başkanı olan Yellen'in seyahatlerini önceki bakanlardan farklı olarak kültürel deneyimle ödüllendirmesinin bir yolu oldu.
Yellen bir keresinde aile yemeklerinin çoğu kişi için iştah açıcı olamayacak kadar ekonomi konuşmalarıyla dolu olduğunu söylemişti, ancak Hazine Bakanı olarak içindeki Guy Fieri'yi serbest bırakıyor (Yellen, Fieri'nin sunduğu Yolda Ne Yiyoruz? şovunun hayranı) Ancak bunun da ötesinde, yemek maceraları yerel ekonomileri daha iyi anlamanın yanı sıra diğer yetkililerle ve personeliyle bağlantı kurmanın bir yolu haline geldi.

(Karsten Moran/The New York Times)

Yellen'in görevdeki en önemli anlarından bazıları yemeği paylaşmakla ilgiliydi. 2021'de Brüksel'de, dönemin İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe'yi Hotel Amigo'da hamur işleri eşliğinde uluslararası bir vergi anlaşmasına katılmaya ikna etti. Yellen 2022'de G7 ülkelerinin maliye bakanlarını Hazine Bakanlığı'nda topladı ve Rus petrolünün fiyatını sınırlama planını tamamlarken tavuk ve salata sipariş etti. Çin'deki toplantılar ise Çinli yetkililerin şarap ikram ettiği daha resmi ziyafet yemekleriydi. Yellen zaman zaman müsteşarı Jay Shambaugh'u davet ederek kadeh kaldırmalar sırasında kendisi için açtırılan şişelerden içmesine yardımcı oldu.

Halüsinojenik mantarlı yemek

Yellen'ın en ünlü mutfak deneyimi geçen yaz Pekin'de ekibiyle birlikte Yunnan tarzı bir restoranda halüsinojenik mantarlarla yapılan bir yemek tüketmesi oldu. ABD'nin Çin mallarına uygulayacağı yeni gümrük vergileri nedeniyle yükselen tansiyona rağmen, Çin devlet medyası Yellen'ın Guangzhou'daki Kanton restoranında yemek çubuklarını ustalıkla kullanmasını övdü. Verilen mesajlar da önemli. Nisan ayındaki bir basın toplantısının ardından Yellen, Pekin'de Amerikan şerbetçiotu kullanan bir mikro bira fabrikasında bira içerek ABD ihracatının ulaştığı noktayı vurguladı.

(Karsten Moran/The New York Times)

Yellen'in yedikleri konusunda yaşanan histeri ona göre üst düzey hükümet yetkililerinin genellikle toplum içinde yemek yerken görülmemesinden kaynaklanıyor. Ancak Yellen normal bir restoran deneyimini tercih ediyor. Yellen "Çin gibi yerlerde yemek yememle ilgili haberler çılgıncaydı. Washington, New York ve California'da herkes yemek çubuğu kullanıyor" dedi.

Restoran yorumlarını inceliyor

Hazırlık tutkusuna uygun olarak Yellen yemek seçeneklerini bizzat araştırıyor ve telefonundaki restoran yorumlarını inceliyor. Geçen yıl Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i karşılamak üzere San Francisco havaalanına yaptığı yolculuk, Yellen'ın canı In-N-Out çizburger çekince yoldan sapmış. Sipariş verirken trençkot giydiği bir fotoğrafı sosyal medyada viral oldu ve yedikleri spekülasyonlara yol açtı. Geçtiğimiz sonbaharda Kuzey Carolina kırsalındaki bir lityum işleme fabrikasını ziyaret eden Yellen, Vali Roy Cooper ile birlikte yakındaki bir restoranda yemek yemeyi planladı. Ancak bir Demokrat olan Cooper gelemeyince, Yellen'ın aklında başka bir öğle yemeği fikri belirdi.

(Karsten Moran/The New York Times)

Gastonia şehrinin yerel yemeklerine aşina olan Yellen, konvoyunu jukebox ve iyi Yelp yorumları olan bir barbekü mekanı Ray's Smokehouse'a götürdü. Domuz sandviçi sipariş etti ve kızarmış turşu yedi. Çıkışta Yellen fotoğraf çektirdi ve restoran çalışanlarıyla sohbet etti. Yellen, yerel yetkililerle yemek yemenin ve restoranlarda insanlarla konuşmanın bir politikacı olarak bilgi sahibi olmasına yardımcı olduğunu söyledi.
"Ekonomide neler olup bittiğini anlamak için elbette ulusal veri setlerine bakıyorum, ancak insanlarla neler yaşadıkları hakkında konuşmak, insanların nereden geldiğini anlamanıza gerçekten yardımcı oluyor" diyen Yellen, Demokratları tercih etmeyen bölgelerde insanlarla sık sık buluştuğunu belirterek "Bir konferans masasında otururken kurabileceğinizden daha dostane bir ilişki kurabilirsiniz" dedi.

Ne zaman emekli olacağına ilişkin soruları rutin olarak reddeden Yellen eğleniyor gibi görünüyor. Yellen, Hazine Bakanı olarak dört kez yemek yediği Sarge's'ta, Federal Mevduat Sigorta Şirketi'nden emekli olmuş bir grup yetkili tarafından karşılandı. Kendisine faiz oranlarını sordular ve hizmetleri için teşekkür ettiler. Ayrıldıktan sonra biri onu "bomba" olarak tanımladı. Önceki gece New York Ekonomi Kulübü'nden bir ödül aldıktan sonra Yellen ve ekibi Sammy's Roumanian Steak House'a giderek aile usulü et yemeği yedi. Müzisyen, müşterilerin el ele tutuşup hora dansı yaptığı gece geleneğini başlattığında, Yellen ayağa kalkıp dansa katıldı. Sammy's'in ortak sahibi Rona Zimmerman, "O tam bir oyuncu" dedi.

 ©️ 2024 The New York Times Company