27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2022 17:20 | Son Güncelleme: 23.04.2022 18:35

Ruslar Doğu Ukrayna’da 42 kasabayı ele geçirdi

Ukrayna, Rusların toplamda 42 kasaba ve köyü ele geçirdiğini kabul etti ancak bu bölgelerde kontrolü her an geri alabileceğini de belirtti. Rus komutan Mineyakev ordunun amaçlarının Ukrayna’dan daha büyük olduğunu belirterek Moldova’yı üstü kapalı şekilde tehdit etti
Ruslar Doğu Ukrayna’da 42 kasabayı ele geçirdi

Anton Troianovski, Ivan Nechepurenko ve Michael Levenson / The New York Times

Ukraynalı yetkililer cuma günü, Rus kuvvetlerinin bu hafta Doğu Ukrayna'yı işgal etmek için ilk hamlesinde üç düzineden fazla küçük kasabayı ele geçirdiğini kabul etti. Bu, 2 aylık savaşın yeni aşamasında, Kremlin’in daha geniş toprak kazanımı elde etmek için ne tür bir darbe vuracağının habercisi oldu.

Rusların amaçları daha mı büyük?

Bir Rus komutan, doğuda 480 kilometreyi aşkın cephedeki güçlendirilmiş hatlardan daha geniş emellere işaret etti. Kremlin güçlerinin Güney Ukrayna’dan Moldova'ya kadar tam kontrolünü ele geçirmeyi hedeflediği konusunda uyarıda bulundu. Tümgeneral Rüstem Minnekayev'in hatalı konuşmuş olması pek olası görünmese de, Rusya'nın yeni bir geniş çaplı saldırı başlatmada yaşayacağı muhtemel zorluk ve generalin hiyerarşideki nispeten belirsiz rolü nedeniyle uyarısı şüphe uyandırdı.

Ana hatlarıyla belirttiği geniş savaş hedefleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in son haftalarda Doğu Ukrayna'nın Donbas bölgesinin kontrolünü ele geçirmeye odaklanan küçültülmüş hedeflerinden çok daha iddialı.

Dinyeper’de çatışmalar arttı

Cuma günü, güneydoğu Ukrayna'daki devam eden çatışmalar Dinyeper Nehri kıyısındaki toplulukları etkiledi. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın son günlerde 42 küçük kasaba ve köyün kontrolünü ele geçirdiğini kabul ederken, aynı yerlerin çok geçmeden tekrardan Ukrayna'nın eline geçebileceğini söylediler.

Minnekayev cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın hedeflerinden birinin "Donbas ve Güney Ukrayna'nın tam kontrolü" olduğunu iddia etti.

Amaç Karedeniz limanı

Rusya'nın bu sayede Ukrayna’dan diğer ülkelere "Tarım ve metalurji ürünlerinin teslim edilen” Karadeniz limanlarını kontrol edebileceğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak, Minnekayev'in sözlerine yanıt olarak sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Kremlin'in birçok planının ordumuz ve halkımız tarafından yok edildiğini hatırlatmak istiyorum" dedi.

Moldova’ya tehdit

Minnekayev ayrıca, Moskova destekli ayrılıkçıların 1992'de Transdinyester olarak bilinen 400 kilometrelik arazi şeridinin kontrolünü ele geçirdiğini belirterek Moldova'ya örtülü bir uyarıda bulundu. General, “Ukrayna'nın güneyi üzerindeki kontrol, Rusça konuşan nüfusa baskı yapıldığına dair kanıtların da bulunduğu Transdinyester ile başka bir bağlantıdır” dedi.

Moldova hükümeti daha sonra Minnekayev'in yorumlarının yalnızca kabul edilemez değil, aynı zamanda asılsız olduğunu ve tansiyona artmasını yol açtığını söylemek için Rus büyükelçisini çağırdı.
Kremlin'in sözcüsü Dmitri Peskov, Minnekayev'in sözleri hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

© 2022 The New York Times Company