13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.03.2022 19:19 | Son Güncelleme: 02.03.2022 19:49

Rusya, Ukrayna şehirlerini işgal etmek için baskıyı arttırıyor

The New York Times, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalindeki son gelişmeleri aktardı
Rusya'nın Ukrayna'nın Kharkiv kentine düzenlediği füze saldırısında, Bölgesel Devlet İdaresi binası ağır hasar gördü
Rusya'nın Ukrayna'nın Kharkiv kentine düzenlediği füze saldırısında, Bölgesel Devlet İdaresi binası ağır hasar gördü

Rusya'nın önemli Ukrayna şehirlerini ele geçirme çabası çarşamba günü hızlandı. Rus ordusu Kırım'ın hemen kuzeybatısında, Karadeniz yakınındaki stratejik konumlu liman kenti Herson’un kontrolünü tamamen elinde tuttuğunu iddia etti.

Ukraynalı yetkililer ise yaklaşık 300 bin kişilik şehrin kuşatılmasına karşın belediye yönetiminin hala yerinde olduğunu ve çatışmanın devam ettiğini belirtti. Ancak şehrin içinde bulunduğu koşullar korkunç. Bölgesel güvenlik ofisinin başkanı Gennady Laguta Telegram aracılığıyla, şehirdeki yemek ve ilaç kaynaklarının azaldığını ve birçok yaralı sivilin olduğunu söyledi.

Herson ele geçirilirse, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki işgali başlatmasından beri Rusya'nın eline geçen ilk büyük Ukrayna şehri olacak. Rus kuvvetleri aynı zamanda patlamaların gece bildirildiği, aralarında başkent Kiev’in de olduğu şehirlere saldırıyor. Rus güçler Kiev’i çevrelemeye bir adım daha yaklaşmış gözüküyor.

İşte son gelişmeler

Rus birlikleri hastanelere, okullara ve diğer kritik altyapılara saldırırken Ukrayna'nın güney ve doğusundaki önemli şehirleri kuşatmak için istikrarlı bir şekilde hareket ediyor. Rus ordusu, çarşamba sabahı bir hükümet binasının roketle vurulduğu ve 1,5 milyon nüfuslu şehirde yiyecek ile su kaynaklarının azalmaya başladığı Harkov merkezini kuşatmaya devam ediyor.

Rus birlikleri, güneydoğudaki liman kenti Mariupol'u bir gecede kuşattı. Belediye başkanı 120'den fazla yaralı sivilin hastanelerde tedavi gördüğünü söyledi. Belediye başkanına göre, vatandaşlar yaklaşan saldırıya dayanmak için 26 ton ekmek pişirdi.

ABD Başkanı Joe Biden salı gecesi yaptığı ve ateşli geçen yıllık halka sesleniş konuşmasında Ukrayna'nın işgalinin “Rusya'yı daha zayıf, dünyayı daha güçlü yapacağını” iddia etti. Başkan Biden, Rus uçaklarını ABD hava sahasından engellemeyi planladığını söyledi. Ayrıca ABD Adalet Bakanlığı'nın Rusya'yı izole etmek adına, Rus oligarkların ve Putin'in müttefiği olan hükümet yetkililerinin varlıklarına el koymaya çalışacağını vurguladı.

Pazartesi günü Ukrayna-Rusya arasında yapılan toplantının savaşı sona erdirme konusunda ilerleme kaydedememesinin ardından, ikinci tur müzakerelerin çarşamba günü yapılması planlanıyordu.

© 2022 The New York Times Company