Hiba Yazbek / The New York Times
Gazze Şeridi'ndeki savaşın üzerinden bir yıl geçerken, hazır çadırların ve dayanıksız barınaklar inşa etmek için gerekli malzemelerin fiyatları yükseliyor. Sıcak battaniye, giysi ve yakacak odun bulmak zor ya da çok pahalı. Yerinden edilen sivillerin çoğu için boş bir daire bulmak söz konusu bile değil. Ve birçoğunun hiç geliri yok.
Dolayısıyla, yerleşim bölgesinin dört bir yanındaki derme çatma çadırlarda ve derme çatma barınaklarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanlar zorlu ve yağmurlu bir kışa hazırlanıyor. Birçoğunun beklentisi bu kışın bir öncekinden daha kötü geçeceği yönünde.
Gazze'deki yaklaşık 2 milyon insanın çoğunun savaş nedeniyle en az bir kez yerinden edilmiş olması, nüfusun yaşadığı zorlukları daha da arttırıyor.
Geçtiğimiz hafta İsrail Gazze'nin kuzeyindeki insanlar için yeni tahliye emirleri yayınladı, aynı zamanda güneydeki genişletilmiş askeri operasyonları Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesiyle sonuçlandı ancak savaşın sona ermesine yönelik beklenti oluşmadı.
33 yaşındaki eczacı Mahmud Ebu Helal, İsrail'in kara harekatının başladığı Mayıs ayında güneydeki Refah kentinden kaçtığından beri 12 akrabasıyla birlikte kendi yaptığı 'sızdıran' bir çadırda beraber yaşıyor. Helal, birkaç gün içinde evlerine dönebileceklerini düşündüklerini, bu yüzden sadece yazlık giysiler getirdiklerini söyledi.
Ancak İsrail'in Refah'taki askeri operasyonları uzadı ve beş aydan fazla bir süre sonra o, anne babası, eşi, iki çocuğu, iki erkek kardeşi ve aileleri hala şehrin dışındaki Muwasi'de bir çadır kampında yaşıyor. Orada yaşam mücadelesi veriyor ve “şimdiden sert geçtiğini” söylediği kış için endişeleniyorlar. Gazze'de kış, özellikle geceleri yağmur ve rüzgar getiriyor ve sıcaklıklar 4 derecenin altına düşebiliyor.
“Çadırımız bizi yağmura karşı korumuyor, sürekli sızdırıyor” diyen Ebu Helal, ‘Kışlık giysilerim, özellikle de montlarım olmadan kışı nasıl geçireceğimi bilmiyorum’ ifadelerini kullandı.
Helal için aylardır yaşadığı en büyük zorluk yiyecek ve su bulmaktı. Şimdi ise Helal'in önceliği kıyafetlere vermesi gerekiyor. Ancak Gazze'de ikinci el giysiler bile artık büyük ölçüde satın alınamaz durumda.
Bu ayın başlarında İsrail ordusu, Filistinlilere Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bölgeleri boşaltmaları çağrısında bulundu. Bölge sakinlerini ve yerinden edilenleri, on binlerce insanın bir zamanlar seyrek nüfuslu bir sahil şeridi olan Muwasi'ye sıkıştığı bölgenin güney kısmına gitmeye çağırdı.
İsrailli yetkililer Muwasi'nin siviller için daha güvenli olduğunu ilan etmişti, ancak ordu Hamas savaşçılarının bulunduğuna inandığı bölgelere saldırdıkça söz konusu bölge, hava saldırılarına maruz kalmaya devam ediyor.
Yeni tahliye emirleri Gazze'nin kuzeyinde daha fazla insanı harekete geçirecek olsa da, The New York Times'ın görüştüğü bazı bölge sakinleri temel ihtiyaçların eksikliğini gerekçe göstererek güneye gitmeye niyetleri olmadığını söyledi.
Jabalia'da yaşayan 38 yaşındaki Saher Abu Dagheem, “Güneye gidersek çadırda kalırız. Orada ihtiyacımız olan şeylere sahip olamayacağız” sözlerini kaydetti.
Norveç Mülteci Konseyi geçen ay yaptığı açıklamada Gazze'nin orta ve güney kesimlerinde yerinden edilmiş 1 milyondan fazla Filistinlinin kış gelmeden önce çadır ve barınaklarını hazırlamak ya da onarmak için acilen kitlere ihtiyaç duyduğunu belirtti. Yardım grubu, yardım kuruluşları tarafından sağlanan malzemelerin çoğunun aşınma ve yıpranma nedeniyle artık kullanılamadığını ve son aylarda Gazze'ye çok az yeni çadır girdiğini söyledi.
İsrail Gazze'ye tüm malların girişini kontrol ediyor ve “çift kullanımlı” olarak adlandırdığı, askeri amaçlarla da kullanılabilecek sivil ürün ve malzemelerin ithalatını kısıtlıyor. Yardım dağıtımını koordine eden İsrail askeri kurumu COGAT'a göre çadırlar bu kategoriye girmiyor.
Ancak genel olarak Gazze'ye yardım akışının olmaması, yardım grupları ve diğerleri için giderek artan bir endişe kaynağı. İsrail Yüksek Mahkemesi bu konuda hükümetten açıklama talep etti ve Biden yönetimi kısa süre önce Gazze'ye daha fazla yardımın girmesine izin verilmemesinin ABD'nin İsrail'e askeri yardımı açısından sonuçları olabileceği uyarısında bulundu.
UNRWA olarak bilinen Filistinli mültecilerden sorumlu BM ajansının sözcüsü Juliette Touma'ya göre çadırlar artık bir lüks. Gazze'de yaşayanlara göre çadırların tanesi yüzlerce dolara satılıyor ve bunları karşılayamayan çoğu insan bulabildikleri malzemeleri kullanarak kendi başlarına barınaklar yapmak zorunda kalıyor.
Ailesinin altı kez yerinden edildiğini söyleyen Hazem Hassouna, UNRWA gibi yardım gruplarının battaniye, branda ve çadır sağlamasını bekliyor. Kendilerine ne verileceğini henüz bilmiyor.
Kuzeydeki Gazze Şehri'nden yaşayan Hassouna, şu anda Gazze'nin merkezinde eşi ve dört çocuğuyla birlikte bir çadırı paylaşıyor. Çadırlarının kısmen açık olduğunu ve şiddetli kış yağmurlarında kolayca su basabileceğini söyledi. Hassouna, bunu önlemek için yaklaşık 200 dolara mal olan bir muşambaya ihtiyacı var - ki bu fiyatı karşılayamayacağını söyledi.
“Daha yiyecek alamıyoruz” diyen Hassouna, muşamba almanın kendileri için lüks olduğunu belirtti.
Hassouna'nın ailesi yemek pişirmek ve ısınmak için yakacak odun kullanıyor, ancak bu da pahalı hale geldi. Ailede battaniye sıkıntısı da var, iki aile üyesi aralarında ince bir battaniyeyi paylaşmak zorunda kalıyor.
© 2024 The New York Times Company