27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.11.2023 15:32 | Son Güncelleme: 13.11.2023 15:01

The New York Times soruyor: Her gün duş almak gerekli mi, faydalı mı?

Sağlıklı duş alma sıklığı saç tipi ve çeşitli cilt hastalıklarına göre insandan insana farklılık gösterebiliyor. New York Times, uzmanlarla konuşarak doğru rutini oluşturmak için tavsiyeler yazdı
The New York Times soruyor: Her gün duş almak gerekli mi, faydalı mı?

Melinda Wenner Moyer / The New York Times

Her gün duş alma ihtiyacı hissediyorsanız kesinlikle yalnız değilsiniz: Örneğin ABD'de 2021'de 5 bin 700'den fazla yetişkinin katıldığı bir ankete yanıt verenlerin yüzde 60'ından fazlası günde en az bir kez duş aldıklarını söyledi. Ancak dermatologlar birçok insanın bu kadar sık duş almaya ihtiyaç duymadığını ve her gün duş almak istememenin de normal olduğunu söylüyor. 

Seattle'dan dermatolog Dr. Joyce Park “Cildi ve saçı yıkama konusunda herkese uyan tek bir formül yok” diyor. İdeal duş alma sıklığı cilt ve saç tipinize, ne kadar terlediğinize ve ne kadar kirlendiğinize bağlı.
Park “Çok sık duş almak cildinizi kurutabilir. Kızarıklığı, kaşıntıyı ve pullanmayı artırabilir ve egzama alevlenmelerini tetikleyebilir” bilgisini verdi.

Bazı insanlar için şart

Yine de bazı insanlar için her gün duş almak faydalı. New York'tan dermatolog Dr. Marisa Garshick egzersizden, işinizden veya terlemeye doğal yatkınlığınızdan ötürü çok terliyorsanız her gün duş alınmasını öneriyor: Gözeneklerin tıkanmasına yol açabilen ve sivilceleri artırabilen teri ve birikintileri temizlemek adına duş almak önemli.

Saç tipiniz yağlıysa her gün şampuanlamak faydalı. Garshick, su ile durulama gerektirmeyen kuru şampuanın kimi insanlara daha yararlı olabileceğini belirtti ancak "Yine de bu ürünlerin birikintisi ve fazla yağ gözenekleri tıkayıp saç derisinin tahriş olmasına ve hassaslığa yol açabileceğinden geleneksel bir şampuan da kullanmaya çalışın" diye de uyardı. 

Kepek sorununa iyi gelebilir

San Diego'dan dermatolog Dr. Azadeh Shirazi, kepeği olan kişilere günde bir kez şampuanlama öneriyor. Kepek cildin kurumasından kaynaklanmıyor. Saç derisi yağıyla beslenen ve derinin pul dökülmesine neden olan bir tür mantar nedeniyle oluşuyor. Her gün şampuanlama kepeğe neden olan mantarlardan kurtulmaya yarayabiliyor. Öte yandan pek çok kişi için daha az sıklıkta duş almak veya en azından duş alırken bazı noktalara dikkat etmek daha iyi sonuçlar doğurabilir.

Egzaması olanlar dikkat etmeli

Örneğin egzamanız varsa veya cildiniz kuru ya da hassassa gün aşırı duş almak daha iyi olabilir. Dr. Park, sabun ve suyun kuru cildi daha da kötüleştirebileceğine, tahrişe ve kaşıntıya neden olabileceğine dikkat çekti. Dr. Garshick de çok sık duş almanın cildi kurutarak çatlaklara yol açabileceğini, mikroorganizmaların içeri girmesine neden olabileceğini, bunun da cilt enfeksiyonu riskini artırabileceğini ekliyor.

Bu nedenlerle uzmanlar, cildin uzun süre sıcak, kirli veya sabunlu suya maruz kalmasının tahriş edici olabileceğinden kapsamlı bir banyodansa duş alınmasını öneriyor. Ancak Garshick, hemoroid için oturma banyoları, egzama için yulaf ezmesi banyoları veya egzama veya cilt enfeksiyonları için seyreltilmiş çamaşır suyu banyoları gibi belirli türlerinin tedaviye yararlı olabileceğini belirtiyor. Ancak özellikle sonuncu çok dikkatli ve uzman desteği alınarak kullanılmalı.

Kıvırcıklar daha az yıkayabilir

Garshick, saçınız veya saç deriniz kuruysa şampuanlamayı haftada bir veya iki kez ile sınırlayabileceğinizi söyledi. Doktora göre kıvırcık saçlılar da daha az sıklıkta şampuan kullanabilir. Egzamalı, kuru ya da hassas bir cildiniz varsa ve yine de vücudunuzu her gün temizlemek istiyorsanız, duşlarınızı kısa tutun, çok sıcak sudan kaçının ve sabunu yalnızca koltuk altları, kasıklar, el ve ayaklar gibi en çok ihtiyaç duyulan bölgelere uygulayın. Öte yanan Dr. Shirazi, genital bölgelerde sadece su kullanılmasını tavsiye ediyor.

Dr. Garshick, yumuşak temizleyiciler veya hyaluronik asit ve seramidler gibi nemlendirici bileşenler içeren kalıp sabunlar seçerek genel cilt kuruluğunu, tahrişi ve kaşıntıyı en aza indirebileceğinizi söylüyor. Doktor Dove Original Beauty Bar, CeraVe Nemlendirici Vücut Şampuanı ve Cetaphil Ultra Nazik Vücut Şampuanı gibi ürünleri tavsiye ediyor. Park, “Duştan çıktığınızda cildinizi kurulayın ama ovalamayın. Nemlendiriciyi de cildiniz nemliyken ve tepeden tırnağa uygulayın” diye uyardı.

© 2023 The New York Times Company