08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.07.2024 00:00 | Son Güncelleme: 16.07.2024 00:07

Trump'ın vurulmasında güvenlik zaafiyeti sorgulanıyor, silahlı saldırganın gerekçesi araştırılıyor

Uzmanlar Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin arkasındaki gerekçeyi araştırırken ve daha fazla ipucu için silahlı saldırganın telefonunu incelerken, gözler Gizli Servis'in eski başkanın kampanya mitinginin güvenliğini sağlamadaki büyük başarısızlığına odaklandı
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

The New York Times

Trump'ın adaylık kongresi Milwaukee'de başlarken Kongre'deki Cumhuriyetçiler, Pennsylvania'da Trump'ın bir kurşunla yaralanmasına, bir miting katılımcısının ölmesine ve iki kişinin de ağır yaralanmasına neden olan silahlı saldırı öncesinde Gizli Servis'in kararlarını soruşturma sözü verdi.

Cumhuriyetçilerin sınır güvenliği konusundaki öfkesinin hedefi olan İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, ABC News'e verdiği demeçte, silahlı saldırganın Trump'a ateş etmesinin mümkün olmaması gerektiğini söyleyerek güvenlik önlemlerine yönelik kamuoyu eleştirilerini destekledi ve "Eski başkanla bu şekilde doğrudan bir görüş hattı oluşmamalıydı" dedi.

Başkan Joe Biden saldırının bağımsız bir şekilde incelenmesi çağrısında bulundu. Pazar gecesi yaptığı bir konuşmada "Bu şiddetin normalleşmesine izin veremeyiz" dedi.

İşte bilinmesi gereken diğer şeyler:

- Bir görgü tanığı tarafından çekilen ve The New York Times tarafından analiz edilen videoda, ilk silah sesinden iki dakika önce insanların şüpheli silahlı adamı işaret ettiği ve kolluk kuvvetlerini uyardığı görülüyor.

- Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris Pazartesi günü Beyaz Saray Durum Odası'nda Mayorkas, Başsavcı Merrick Garland ve Gizli Servis Direktörü Kim Cheatle'ın da aralarında bulunduğu iç güvenlik ve kolluk kuvvetleri yetkililerinden brifing aldı.

- Trump bu hafta içinde Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'de yapmayı planladığı sert konuşmayı bir kenara bıraktığını ve daha birleştirici bir konuşma hazırladığını söyledi.

- Kongre yetkilileri, silahlı saldırının ardından güvenliği artırmaya gerek olmadığını çünkü zaten son derece sıkı olduğunu söyledi. Ancak Gizli Servis, Trump'ın kongre ve kampanyanın geri kalanında sürekli korunmasını sağlamak için güvenlik tedbirlerinde bazı değişiklikler yapıldığını söyledi.

- FBI yetkilileri saldırganın tek başına hareket ettiğine inandıklarını ancak soruşturmalarını sonuçlandırana kadar başka kişilerle bağlantılı olma ihtimalini göz ardı edemeyecekleri konusunda açıklamalarını yineledi.

©️ 2024 The New York Times Company