11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2022 10:39 | Son Güncelleme: 19.04.2022 11:02

Ukrayna yasaklı misket bombası kullanmış olabilir

Rusya, batıdaki bölgelere füze saldırılarını artırdı, Zelenskiy Donbas’taki çatışmanın başladığını açıkladı. New York Times'ın elde ettiği görüntüler, Ukrayna'nın yasaklı misket bombasını kullandığını ortaya çıkardı. NYT muhabirleri, Ukrayna’daki son gelişmeleri yazdı
Ukrayna yasaklı misket bombası kullanmış olabilir

Michael Schwirtz, İvan Nechepurenko, Shashank Bengali ve Jane Arraf / The New York Times

Üst düzey Ukraynalı yetkililer pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya haftalardır gerçekleştirdiği en geniş füze saldırılarından birine başladığını söyledi.  Rusya’nın doğu Ukrayna'da beklenen saldırısının başladığı iddia edildi. 

Zelenskiy: Saldırı başladı

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy video konuşmasında, "Artık Rus güçlerinin uzun süredir hazırladıkları Donbas için savaşa başladığını söyleyebiliriz" dedi.

 Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi başkanı Oleksiy Danilov, Rus saldırısının Donbas ve Harkov bölgelerindeki yaklaşık 480 kilometrelik cephe hattının neredeyse tamamını kapsadığını ancak Ukraynalı askerlerin direndiğini açıkladı. Rus kuvvetlerinin cephede sadece iki noktadan geçebildiğini söyledi.

Rusya yüzlerce hedefi vurdu

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı ise "Doğu harekat bölgesinde taarruz harekâtının başladığına dair işaretler var" diyerek daha belirsiz bir dil kullandı. Rusya Savunma Bakanlığı, batıdaki Lviv kentine yapılan saldırılar da dahil olmak üzere, taarruza hazırlanırken yüzlerce hedefi vurduğunu iddia etti.

Hedeflerin başta doğu Ukrayna'da bulunan yakıt depoları, ardiyeler ve diğer altyapıları içerdiğini söyledi.

Mariupol düşmek üzere

Rus kuvvetleri ayrıca, çevrelenmiş liman kenti Mariupol’daki çelik fabrikasında sayısı az olan Ukraynalı askerlerin silahlarını bırakma talebini reddettiğini açıkladı. Rusya kenti ele geçirilmeye yaklaşıyor. Mariupol, Rusya'nın işgal ettiği Kırım’a bir "kara köprüsünü" tamamlaması için önündeki son engel. 

Rusya mühimmat depolarına yoğunlaştı

Rus yetkililer, başkent Kiev'i ve ikinci en büyük şehir Harkov’u ele geçirmeyi başaramadıktan sonra, odaklarını haftalar önce Kremlin destekli ayrılıkçıların halihazırda geniş alana sahip olduğu ve üzerinde hak iddia ettiği güneydoğu Donbas bölgesine yoğunlaştırdıklarını söylediler.  Ukraynalılar o zamandan beri orada savaşmak için hazırlanıyor.

Geçen hafta savaş gemisinin batması da dahil olmak üzere ciddi aksiliklere maruz kalsalar da Rusya hala personel ve silahlarda büyük bir avantaja sahip. Belki de Ukrayna kuvvetlerinin toplu halde hızla teslim olacağı varsayımıyla, Rusya savaşın ilk haftalarında Ukrayna ordusunun yakıt ve mühimmat depoları ağını yok etmekte başarısız oldu. Şimdi bu tesislere ve ulaşım altyapısına yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

6 sivil daha öldü

Yerel yetkililer, Rus kuvvetlerinin pazar ve pazartesi günleri Mıkolayiv ve Harkov’daki yerleşim bölgelerine saldırılarında altı kişinin öldüğünü, büyük kentlerde daha fazla yıkıma yol açtığını söyledi. Bu saldırılar Ukrayna güçlerinin batıya odaklanmasına ve doğuya gidememesine neden oldu. Rusya savaşın başlarında bu kentleri ele geçiremedikten sonra siviller arasında terör estirdi.

İşte diğer bazı önemli gelişmeler:

-Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinin Batı yaptırımlarının darbesini başarıyla emdiği konusundaki ısrarına rağmen Rusya Merkez Bankası başkanı ve Moskova belediye başkanı Rus ekonomisinin nereye gittiği konusunda kasvetli değerlendirmelerde bulundu

- Pazartesi günü Lviv'de gerçekleşen ölümcül saldırı, ülkenin diğer bölgelerindeki savaştan kaçanlar için sığınak olan batı Ukrayna'daki kentte göreceli güvenlik duygusunu alt üst etti.

- The New York Times tarafından gözden geçirilen kanıtlara göre, Ukraynalı askerler doğuda Rus güçlerinden geri almaya çalıştıkları bir köyde, sivillere verebileceği zararlar nedeniyle birçok ülke tarafından yasaklanan misket bombaları kullanmış olabilir.

-Ukrayna'nın füzelerle vurduğunu söylediği önemli Rus savaş gemisi Moskova'nın batmasıyla ilgili sorular artmaya devam etti. Ancak Rusya ısrarla geminin bir kazada çıkan yangın sebebiyle battığında ısrarcı.

© 2022 The New York Times Company