21 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.11.2024 04:34 | Son Güncelleme: 01.11.2024 06:09

İstanbul'un 'kitap bayramı' başlıyor

İstanbul'un 'kitap bayramı' başlıyor

2-10 Kasım günleri arasında 41’incisi düzenlenecek Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı‘nın ana teması “Çocukluk Şenliktir”, etkinliğin onur yazarı Yalvaç Ural ve onur konuğu ülkesi ise Azerbaycan. Beylikdüzü’ndeki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki fuara öğrenci, öğretmen, emekli ve engellilerin girişi ücretsiz. Hafta boyunca imza günlerinin yanında çocuk ve gençlik edebiyatı üzerine paneller de gerçekleştirilecek.


İstanbul'un 'kitap bayramı' başlıyor

Elif Tanrıyar'ın yazısı: 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, kitapseverleri onur yazarı Yalvaç Ural ile masalsı bir yolculuğa çıkaracak. 2-10 Kasım arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde “Çocukluk Şenliktir!” ana teması ile gerçekleştirilecek 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın bu seneki onur konuğu ülke ise Azerbaycan.

Kadın sanatçının varoluşsal krizleri

İrem Uzunhasanoğlu'nun yazısı: İnsan, ipi dolanmış karmaşık bir yumaktır. Geçmiş travmaları, çocukluğun tahripkâr anıları, ebeveynlerin yorucu müdahaleleri, kendi sesini bulmaya çalışmanın, kendini kanıtlamanın mücadelesi bir yanda durur; akıp giden hayatın zorlukları diğer yanda. Zorlu ve huzursuz çocukluklar geçirmiş insanlar kendini sanatla, psikolojiyle sağaltmaya çalışırken yaşamın içinde bitimsiz mücadele sahaları oluşur. 

Okuma kültürünü yaygınlaştırmak için faaliyetler planladık

Nazlı Berivan Ak'ın yazısı: Tüyap Fuarcılık Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Ünal Öztop, değişen dünyanın değişen fuarcılık anlayışını kitap fuarına yansıtma heyecanıyla bu yıla hazırlandıklarını anlatıyor. Bu seneki fuar dünya çapında yazarların katılımı ve yayınevleriyle şenlik havasında geçecek.

“Ailemde herkes masallar anlatır, şiirler okurdu”

Yekta Kopan'ın yazısı: 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın “Onur Yazarı” Yalvaç Ural ile aynı zamanda onun ‘damadı’ olan yazar(ımız) Yekta Kopan, Oksijen için söyleştiler. Ural “Türkçe çocuk edebiyatının dünyada konuşulmasını sağlayabilmiş olmak büyük bir gurur” diyor.

“Livaneli Kitaplığı, bilinçli okur- yazarlığa bir teşvik”

Hülya Çelik'in yazısı: Edebiyat dünyamızın önde gelen ismi Zülfü Livaneli’nin seçkisiyle oluşan ve geçen yıl itibarıyla okurlarla buluşan “Livaneli Kitaplığı”, klasik dünya edebiyatı ve Türk edebiyatı eserleriyle büyümeye devam ediyor.

“Azerbaycan klasikleri Türk edebiyatı için de klasiktir”

Nazlı Berivan Ak'ın yazısı: Türkolog, dilbilimci akademisyen Prof. Dr. Fuat Bozkurt ile odağımıza 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu ülkesi Azerbaycan edebiyatını aldığımız bir sohbet gerçekleştirdik.

“Çocuk edebiyatı, yaratıcı yazarlığın sınandığı en güç uğraşlardan biri”

Ece Erdoğuş Levi'nin yazısı: “Çocukluk Şenliktir!” temasıyla başlıyan fuar, özellikle gençleri ve çocukları kucaklayacak. Biz de Günışığı Kitaplığı’nın kurucusu yazar ve yayıncı Mine Soysal’la dünden bugüne ülkemizde çocuk edebiyatının durumunu, çocukların edebiyatla ilişkisini konuştuk.

Yayınevlerinin stantlarında hangi yıldızları göreceğiz?

Esin Hamamcı'nın yazısı: Fuar bu sene de Türk ve dünya edebiyatının seçkin eserlerini kitapseverlerle buluşturacak. Peki, yayınevlerinin stantlarında nelerle karşılaşacağız? Okurları hangi yazarlar, etkinlikler ve yenilikler bekliyor?

Yaşamı anlamlandıran hatıraların ansiklopedisi

Ebru D. Dedeoğlu'nun yazısı: Barış Bıçakçı’nın yeni romanı Dünyaya Yeni Gelen Okurlar İçin, modern çağın karmaşıklığı içinde, sade anların ardındaki anlamları keşfetmeye çağırıyor.

Hatalı bir eko-sistemde geleceğimiz nasıl olacak?

Nilgün Yıldız Coşkun'un yazısı: Alman yazar Dick C. Fleck, eko-distopyası GO! Eko-Diktatörlük’te ‘Önce Yeryüzü, Sonra İnsan’ alt başlığıyla iklim krizinin şiddetlendiği bir gelecek inşa ediyor.

Ekonominin hızına yetişebilmek için 10 kitap

Kahraman Çayırlı'nın yazısı: Giderek yetişmenin imkânsız hale geldiği ekonomiye, ekonomik verilere, borsaya, finans piyasalarına, iş dünyasına dair birbirinden kıymetli 10 kitap.

Modern uygarlık üzerine kapsamlı bir inceleme

Kahraman Çayırlı'nın yazısı: Her Şeyin Şafağı - İnsanlığın Yeni Tarihi toplumsal düşünceler tarihine, tarıma ve felsefi düşünme metotlarına dair bir başyapıt.

“Hasret gün sayısıyla çarpılarak artıyor”

Ebru D. Dedeoğlu'nun yazısı: Nermin Bezmen’in yeni kitabı Erken Kayan Yıldızım Tolgama Hasret Mektupları, okuru aşkın en derin ve zamansız haliyle buluşturan, yasla harmanlanmış sarsıcı bir kitap.

Fuar için kitap listeleriniz hazır mı?

İstanbullu kitapseverler için yılın en heyecanlı günleri başlıyor. Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’na sayılı günler kala, O2 kültür-sanat ekibine kitap önerilerini sorduk.

“Kurtuluş suçla yüzleşmekle mümkündür”

Okuru geçmişin izleriyle yüzleşmeye ve anıların kaçınılmaz geri dönüşleriyle başa çıkmaya zorlayan, iktidar kavramını sorgulatan güçlü bir eser: “Zaman belleğimizi bir meyveyi içten içe kemiren kurtlar gibi aşındırır” diyen Oya Baydar’ın kaleminden, Hatırlamanın ve Unutuşun Kitabı…

“Bir mekân, orada yaşayan insanlar kadar ilginçtir”

Hülya Çelik'in yazısı: Avusturyalı Robert Seethaler’in Türkçedeki yeni romanı: İsimsiz Kafe. Kitap, II. Dünya Savaşı’nın ardından küllerinden doğmaya çalışan Viyana’daki bir kafenin hikayesi.

Bazı öyküler

Haydar Ergülen'in yazısı: “Nisan, mayıs ayları”na uyaklanan “gönül yayları” ekim-kasım aylarında öykü yaylası diyebileceğimiz bir uzam ve yüksekliğe ulaşıyor. Öyle iyi öykü kitapları yayımlanıyor ki, insan en azından 25-30’u gündeme gelsin, konuşulsun istiyor…

İzlandalı kadın polisin son şansı

Ebru D. Dedeoğlu'nun yazısı: Ragnar Jónasson’un polisiye dörtlemesinin ilk kitabı olan Karanlık, emekliliğe zorlanan Dedektif Hulda Hermannsdóttir’in peşine düştüğü gizemli bir vakayla birlikte kendi karanlık geçmişiyle yüzleşmesini anlatıyor.

Saraydan sürgüne: Şehzade’nin hatıraları

Ebru D. Dedeoğlu'nun yazısı: Şehzadenin Yüzyılı: Sultan 2. Abdülhamid’in Torunu Ertuğrul Osman Efendi’nin Hatıraları, Osmanlı hanedanının son temsilcilerinden Ertuğrul Osman Efendi’nin gözünden sürgün yıllarını anlatıyor.