Uzmanlar, kış mevsiminin ve özellikle de tatil günlerinin kalp krizi ve diğer kardiyovasküler sorunların arttığı zamanlar olduğunu söylüyor. Araştırmalar, 25 Aralık, 26 Aralık ve 1 Ocak (ABD'de tatil dönemleri) tarihlerinde yılın diğer günlerine kıyasla daha fazla kalp rahatsızlığından ölüm gerçekleştiğini gösteriyor.
Kardiyologlar, kalbin diğer organları desteklemek için yeterli kan ve oksijen pompalayamadığı kalp yetmezliği gibi diğer kalp sorunlarının da kış tatillerinde arttığını söylüyor. Düzensiz ve genellikle hızlı bir kalp ritmi olan atriyal fibrilasyon da öyle. Nature Cardiovascular Research dergisinde bu yıl yayınlanan araştırmaya göre, örneğin Kaliforniya'da atriyal fibrilasyon için acil servis ziyaretleri yılbaşı dönemlerinde önemli ölçüde artış gösteriyor.
Kalple ilgili tıbbi sorunların kış aylarında artmasının nedeni muhtemelen kısmen solunum virüsleri ve soğuk havanın kan damarlarında daralmaya neden olması. Bunun da kalp üzerinde daha fazla baskı oluşturması başlıca nedenler arasında. Covid-19 ve grip de dahil olmak üzere solunum yolu virüsleri nefes almayı ve oksijen seviyelerini etkileyebilir ve iltihaplanmaya yol açabilir. tüm bunlarla birlikte tatil zamanları rutinlere, diyete ve uykuya riskleri artırabilecek ekstra aksamalar ekler.
Tatil sezonları kalp krizi nedeni
Kardiyologlar tatil zamanlarının sağlık sorunları açısından büyük bir sorun olduğunu söylüyor. Bunun nedeni olarak insanların tıbbi yardım alma olasılığının düşmesi ve ilaçlarını almayı unutmalarını veriyorlar. Amerikan Kalp Derneği'nin klinik bilim sorumlusu ve Manhattan'daki Columbia Üniversitesi'nde inme nöroloğu olan Mitch Elkind, hafif semptomlar yaşayan kişilerin genellikle meşgul oldukları veya seyahat ettikleri için doktora gitmeyi yeni yıla kadar ertelediklerini söylüyor.
Amerikan Kalp Derneği'nin klinik bilim sorumlusu ve Manhattan'daki Columbia Üniversitesi'nde inme nöroloğu olan Mitch Elkind, hafif semptomlar yaşayan kişilerin genellikle meşgul oldukları veya seyahat ettikleri için doktora gitmeyi yeni yıla kadar ertelediklerini söylüyor. Seyahat, aile toplantıları, daha az uyku ve yoğun programlardan kaynaklanan stres de kalp sorunlarına yol açar. Seattle'daki Kaiser Permanente'de kardiyolog olan Tina Shah, "Kendinize tempo katmayı unutmamak önemlidir" diyor.
Beslenme düzenindeki değişiklikler
Kendinize izin verdiğiniz sadece tatil olduğu için kendinizi şımarttığınız tuz ve yağ oranı yüksek gıdalar kalp sorunlarına katkıda bulunur. Alkol de bu sorunların başlıca nedenlerinden.
Kalp krizi riski 4 kat yüksek
Dr. Shah, tuz alımına, yiyecek ve içecek seçimlerine dikkat etmeyen hastalarda kalp yetmezliğinin daha da kötüleştiğini gördüğünü söylüyor. Bu tür hastalarda sıvı birikerek nefes darlığına neden olabilir. Tuzlu ve sağlıksız bir öğün, semptomları ve aşırı sıvı birikimini tetiklemek için yeterli olabilir dedi. AHA'nın 2000 yılındaki konferansında sunulan araştırmaya göre, insanların ağır bir yemek yedikten sonraki iki saat içinde kalp krizi geçirme riski yaklaşık dört kat daha yüksektir.
San Francisco'daki California Üniversitesi'nde kardiyolog ve tıp profesörü olan Gregory M. Marcus, çalışmaların atriyal fibrilasyonu olan kişilerin daha fazla alkol aldıklarında, dört saat içinde AF atağı geçirme risklerinin arttığını gösterdiğini söylüyor. Dr. Marcus, "Bir içki bile risklerini yaklaşık iki kat artırıyor" diyor. Atriyal fibrilasyonu olan kişilerin alkol alımını en aza indirmelerini veya tamamen içmemelerini öneriyor.
Atriyal fibrilasyon düzensiz ve hızlı kalp atımları ile karakterize bir aritmi (ritim bozukluğu) durumudur ve kalp içerisinde pıhtı oluşumu ile sonuçlanabilir.
Vücudunuzdan gelen tehlike sinyalleri
Kalp sorunları söz konusu olduğunda ne kadar erken tedavi ararsanız sonuç o kadar iyi olur. Bu nedenle kardiyologlar, vücudunuz size işaretler veriyorsa hemen kontrole gitmenin önemli olduğunu söylüyor. Kardiyologlar, kalp krizi belirtilerinin genellikle basınç hissi veya göğsünüzde bir fil oturuyormuş gibi tanımlanan göğüs ağrısını içerebileceğini söylüyor. Bazen sol kolda, boyunda veya çenede ağrı oluşabilir ve bazı insanlar nefes darlığı yaşar. Kadınlarda kalp krizi belirtileri farklılık gösterebilir. Bunlar mide bulantısı, baş dönmesi, sırt ağrısı ve yorgunluk olabilir.
Dr. Shah, kalp yetmezliğinin belirtileri arasında, özellikle herhangi bir fiziksel aktivite yapmadıysanız nefes darlığı ve bacaklarınızda şişme olabileceğini söylüyor. Şişkinlik veya mide rahatsızlığı, iştahsızlık gibi bir başka olası semptomlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Doktor Elkind. "Ne olduğunu bildiğinizi varsaymayın. Kontrol ettirin" ifadelerini kullanıyor.