23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.10.2022 13:34 | Son Güncelleme: 31.10.2022 14:41

Fermente gıdalar stres seviyesini azaltıyor

45 yetişkin üzerinde yapılan araştırmaya göre bir süre fermente gıda tüketen kişilerde stres seviyesi yüzde 32 azaldı. Buna rağmen fermente gıdaların ruh sağlığı üzerindeki etkisinin altında yatan mekanizmalar net olarak belirlenemedi
Fermente gıdalar stres seviyesini azaltıyor

Fermente gıdalar tüketmek daha az stresli hissetmenizi sağlayabilir. Yoğurt, kombu çayı (Kombuça) ve kefir fiziksel faydalarıyla biliniyor ancak The Telegraph'ın haberine göre araştırmacılar bunların kişinin ruh sağlığına da fayda sağladığını keşfetti.

İrlanda'daki University College Cork'tan bilim insanları 45 yetişkin ile çalıştı ve onları iki gruba ayırdı. Yaklaşık yarısı mikrobiyom olarak bilinen bağırsak bakterilerini canlandırmak için lahana turşusu gibi fermente gıdalardan günde iki veya üç porsiyon içeren ve bir ay süren psikobiyotik diyet uyguladı. Çıkan sonuçlardan sonra bir dahaki sefere kendinizi özellikle stresli hissettiğinizde ne yemeyi planladığınız konusunda daha dikkatli düşünmek isteyebilirsiniz.

Stres seviyesi yüzde 32 azaldı

Uygulanan diyet günde sekiz porsiyona kadar prebiyotik lif bakımından zengin meyve ve sebzelerin yanı sıra, sekiz porsiyona kadar tahıl ve haftada dört porsiyon baklagil içeriyordu. Kontrol diyetindeki katılımcılara genel gıda rehberliği verildi ancak herhangi bir özel beslenme programına dahil edilmediler. Anketlerde kişinin ruh sağlığı durumunu ve biyolojik stresten farklı olarak nasıl hissettiklerini içeren 'algılanan stresi' takip edildi. Kontrol grubundaki katılımcıların yüzde 17'sinin algılanan stres seviyelerinde azalma görülürken fermente gıdalar grubunda bu rakam neredeyse iki katına çıktı ve yüzde 32 seviyesini buldu.

Stres durumu ile tercih edilen diyetler alakalı

Molecular Psychiatry dergisinde yayınlanan çalışmalarında ekip, değişimden etkilenen 40 kimyasal madde buldu. Bunlar da zihinsel sağlık faydalarını etkileyen noktalar olabilir. Ekip makalede "Bu sonuçlar, diyet yaklaşımlarının bir insanda algılanan stresi azaltmak için kullanılabileceğini vurguluyor. Bağırsak-beyin iletişimini olumlu yönde modüle etmek için mikrobiyota hedefli diyetlerin kullanılması stres ve stresle ilişkili bozuklukların azaltılması için olasılıklar barındırıyor" ifadeleri yer aldı. Veriler, psikobiyotik diyet uygulayan kişilerin de daha iyi uyuduğunu gösteriyor.

"Bağırsak ve beyin sürekli iletişim halinde"

University College Cork Anatomi ve Sinirbilim Bölümü Başkanı Prof John Cryan, The Conversation için kaleme aldığı makalede "Diyetin ruh sağlığı üzerindeki etkisinin altında yatan mekanizmalar hala tam olarak anlaşılabilmiş değil. Ancak bu bağlantının bir açıklaması beynimiz ve mikrobiyomumuz (bağırsaklarımızda yaşayan trilyonlarca bakteri) arasındaki ilişki olabilir. Bağırsak-beyin ekseni olarak bilinen bu durum, beyin ve bağırsağın birbiriyle sürekli iletişim halinde olmasını sağlayarak sindirim ve iştah gibi temel vücut fonksiyonlarının gerçekleşmesine olanak tanır. Bu aynı zamanda beynimizdeki duygusal ve bilişsel merkezlerin bağırsaklarımızla yakından bağlantılı olduğu anlamına geliyor" ifadelerine yer verdi.

Cryan ayrıca "Bir dahaki sefere kendinizi özellikle stresli hissettiğinizde, belki de öğle veya akşam yemeğinde ne yemeyi planladığınızı daha dikkatli düşünmek isteyeceksiniz. Birkaç hafta boyunca daha fazla lifli ve fermente gıdalar tüketmek, kendinizi biraz daha az stresli hissetmenize yardımcı olabilir" dedi.

Fermentasyon nedir?

Fermantasyon veya mayalanma olarak adlandırılan fermente etme işlemi bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon, anaerobik, yani oksijen yokluğunda, enerji üretimini sağlayan bir biyokimyasal süreçtir.

Fermente gıdalar hangileridir?

  • Yoğurt
  • Kefir
  • Kombu çayı
  • Salatalık turşusu
  • Lahana turşusu