TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte dondurma, yenilebilir buz, sorbe ve gelato tüketimine yönelik uyarılar içeren bir yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, pastörize edilmemiş veya yetersiz pastörize edilmiş süt, süt ürünleri ve yumurta kullanımına dikkat çekildi. Dondurma üretiminde pastörizasyon sürecindeki eksikliklerin bakterilere neden olabileceği ve ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabileceği belirtildi.
Ayrıca, dondurma üretiminde personel ve tesis hijyenine uyulmaması durumunda ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabileceği vurgulandı. Türkiye'de 400'ün üzerinde kayıtlı dondurma üreticisinin bulunduğu belirtilirken, dondurma üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve diğer kimyasalların da ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ifade edildi.
"Üzeri buz tutan dondurmalar tüketilmemeli"
Ekonomik açıdan soğutucu dolapların fişlerinin çekilmemesinin önemli olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik durum ve düşen kar marjıyla birlikte özellikle dondurmaların depolama ve saklama koşullarında gıda güvenliği kuralları ihlal edilmektedir. Hem açık hem de paketli dondurmalar yetersiz soğutma sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir zemine dönüşmektedir. Bu nedenle yetersiz soğutulduğu belli olan, soğuk zincir kırıldığı için üzeri buz tutan dondurmaların tüketilmemesi önem taşımaktadır.
Açıkta satılan dondurmalarda her bir dondurma için ayrı bir dondurma kepçesi kullanılmalı, kullanımdan sonra sıcak suyla yıkanmalı ve sonrasında gıdayla temas eden yüzeyler için kullanılan solüsyonlarda bekletilmelidir. Dondurmayı servis eden personel maske, bone, kolluk ve eldiven kullanmalı, her servisten sonra eldivenlerini değiştirmelidir. Dondurma kaşıklarının girdiği su kabı metal olmalı ve her 15 dakikada bir temizlenmeli, içerisindeki daldırma solüsyonu yenilenmelidir. Su kabının içerisinde sünger gibi malzemeler bulunmamalı, böyle malzemelerle hijyen sağlanmaya çalışılmamalıdır. Dondurma satın alırken paketliyse etiketini okumanız, ambalajını kontrol etmeniz, dondurmanızı aldığınız dolabın sıcaklığına dikkat etmeniz, seyyar satılıyorsa personel ve ekipman hijyenine dikkat etmeniz, üretim süreci, hammadde ve işletmenin gıda güvenliği politikaları hakkında bilgi edinmeniz sağlığınız için yararlı olacaktır.