Science Alert'ün haberine göre, Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmada 22 çift sağlıklı tek yumurta ikizi denek olarak kullanıldı. Her iki gruba da sebze, baklagil, meyve, tam tahıl, kuruyemiş ve tohum içeren sağlıklı diyetler verilirken, ikizlerden her birinin sağlıklı kabul edilen miktarda et tüketilmesine izin verildi, diğeri ise tamamen bitti temelli beslendi.
Üç öğünlük özel menü
Denemenin ilk dört haftasında iki gruba da kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinden oluşan üç öğünlük özel menü sunuldu, ayrıca hangi atıştırmalıkları yiyebilecekleri katı kurallara bağlandı. İşlenmiş gıdalar ise 'kırmızı çizgi' olarak belirlendi. İkinci dört haftada ise deneklerden 'kurallara bağlı kalarak' gıda alışverişlerini kendileri yapmaları istendi. Kilo kaybı hedeflerden biri olmadığı için, diyette kalori kısıtlaması uygulanmadı ve katılımcılara "Doyana kadar yiyin" denildi.
İki aylık denemenin sonunda iki grubun da kardiyovasküler sağlığında iyileşme görülse de tamamen bitki temelli diyet uygulayan grup daha fazla ilerleme sağladı. Açlık insülin seviyeleri yüzde 20 azaldı, düşük yoğunluklu lipopretin kolesterol (LDL-C) seviyeleri de düştü.
Diyette et tüketenlerin deneyden önce 118.5 mg/dl olan ortalama LDL-C seviyeleri 116.1'e gerilerken, tamamen vegan beslenenlerde 110.7'den 95.5'e düştü. Kardiyovasküler hastalık riskini artıran türdeki yağ molekülleri olan LDL-C'nin optimum seviyesinin 100'ün altında olması gerektiği belirtiliyor.
Bitki temelli diyet
Araştırmacıların beklediği bir başka düşüş ise B12 seviyelerinde görüldü. Ancak deneyin süresi kısa tutulduğu için bu değişimin henüz anlamlı olmadığı sonucuna varıldı. Araştırmayı yürüten isimlerden Stanford Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Christopher Gardner "Bu sonuçlara dayanarak, bitki temelli bir diyete geçmenin uzun bir ömür için fayda sağlayacağını söyleyebiliriz" dedi.
Gardner bitkisel beslenmenin başka ek faydaları olduğunun da altını çizerek "Faydalı bağırsak bakterilerinin artmasını sağlayabilir, vücutta yaşlanmayı yavaşlatan telomerlerin kaybı konusunda fayda getirebilir. Mesele tamamen vegan olmak değil, diyetinize daha fazla bitki bazlı gıda dahil etmektir" diye konuştu.