21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.05.2023 14:15 | Son Güncelleme: 07.05.2023 15:03

AP, Ukrayna ve Türkiye'deki futbol liglerini yazdı: Saha dışı tehlikelere meydan okuyorlar

Şubat'ta yaşanan yıkıcı depremler ve Ukrayna'da bir yıldır süren savaş, iki ülkenin de futbol liglerini engellemedi. Associated Press'e yazan Graham Dunbar savaş ve felaketlere rağmen gelecek haftalarda liglerini tamamlayacak olan takımları yazdı
AP, Ukrayna ve Türkiye'deki futbol liglerini yazdı: Saha dışı tehlikelere meydan okuyorlar

Bir an için Manchester City ile Barcelona'yı unutun ve Ukrayna ve Türkiye futbol liglerini düşünün. Her ikisi de, şaşırtıcı bir şekilde, savaş ve felaketlere rağmen gelecek birkaç hafta içinde tamamlanacak. Ayrıca her ikisinin de bu ay şampiyonlukları belirleyebilecek derbileri var.

Tüm Ukrayna ligi sezonu, Rus hava saldırılarını haber veren sirenlerin yarattığı gerginliğe ve sürekli gerçekleşen elektrik kesintilerinin tehdidine rağmen ülkenin daha güvenli sayılan batı kesimindeki boş stadyumlarda oynandı. AP'nin haberine göre her nasılsa, lig 30 turun 24'ünden sonra programın sadece bir maç gerisinde ve ikinci sıradaki Dnipro-1 bu maçı son şampiyon Shakhtar Donetsk ile arasındaki farkı iki puana indirmek için kullanabilir.

“Futbol başlangıçta olduğundan biraz daha kolay”

Shakhtar ay sonunda Dnipro-1'i, her iki kulübün de savaştan harap olmuş doğu Ukrayna'daki memleketlerinden uzakta, Lviv'de ağırlayacak. Shakhtar yetkilisi Yuriy Svyrydov Associated Press'e verdiği bir röportajda "Başlangıçta olduğundan biraz daha kolay. Şu anda futbol her zamanki gibi ama duygusal olarak sıkılmış bir limon gibiyiz" dedi.

"Maçların kalitesi düştü"

Svyrydov, FIFA tarafından denizaşırı oyuncuların sözleşmelerini askıya almalarına ve başka kulüplere kiralık olarak gitmelerine izin verilmesinden bu yana maçların kalitesinin düştüğünü söyledi. Dördüncü sıradaki Dinamo Kiev, teknik direktör Mircea Lucescu'nun kalmasına rağmen bir düşüş içinde. Shakhtar'ın geçen yılki teknik direktörü Roberto De Zerbi, savaş başladığında takımdan ayrıldı ve Premier Lig'de Brighton'ın başına geçtiğinden bu yana başarılı oldu. Ligin uluslararası yayın anlaşması, kazananı Şampiyonlar Ligi grup aşamasına gönderebilecek potansiyel bir şampiyonluk belirleyicisinden hemen sonra, gelecek ay sona eriyor.

Şubat depremlerinin yıkıcı etkisi futbolu yıkamadı

Geleneksel rakipler Galatasaray ve Fenerbahçe'nin zirvede yer aldığı Türkiye ligi, şubat ayında meydana gelen yıkıcı depremin ardından üç hafta boyunca durdu. 19 takımdan ikisi maçlara devam etmedi. Galatasaray, eski Serie A oyuncuları Mauro Icardi ve Dries Mertens'in golleriyle ligde üç puan farkla lider ve hala ev sahipliği yapacağı potansiyel olarak zorlu bir derbi maçı var. Galatasaray ya da Fenerbahçe'nin şampiyonluğu, dört yıl içinde dördüncü farklı şampiyonluk anlamına gelecek. Beşiktaş ise üçüncü sırada yer alıyor.

Sıralamanın diğer ucunda, Gaziantep ve Hatayspor depremden sonra devam etmediler ancak Türkiye Futbol Federasyonu tarafından küme düşmekten korundular. Daha önce İngiliz kulüpleri Chelsea ve Newcastle'da forma giyen Gana asıllı Hatayspor forveti Christian Atsu, Suriye sınırına yakın Antakya'daki evini vuran depremde hayatını kaybetti.