24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.01.2023 14:07 | Son Güncelleme: 20.01.2023 15:25

Apple rakiplerinin aksine uzun zamandır işten çıkarma yapmıyor

Resesyon korkularıyla birlikte birçok teknoloji şirketi çalışanlarını işten çıkarıyor. Pandemi döneminde artış gösteren istihdamlar yerini işsizliğe bıraktı. Big Tech'in uyguladığı bu stratejide ise Apple bir istisna olmayı başardı. Teknoloji devi son aylarda işten çıkarmalarını durdurdu
Apple rakiplerinin aksine uzun zamandır işten çıkarma yapmıyor

En büyük teknoloji şirketlerinin birçoğu durgunluk korkusu arttıkça çalışanlarının işine son veriyor. Fakat Apple son aylarda, birkaç yıllık hızlı büyümenin ardından gelen işten çıkarmalarla adından söz ettirmiyor.  Microsoft çarşamba günü yaptığı açıklamayla 10 bin çalışanını işten çıkararak işgücünü yüzde 5 oranında azaltacağını duyurdu. Ayrıca Amazon şirketi de 18 bin kişinin işine son verecek. Microsoft ve Amazon, son aylarda personel çıkararak Alphabet ve Meta gibi teknoloji sektöründeki meslektaşlarına katılıyor.

Her şirketin durumu biraz farklı olsa da, işten çıkarma yoluna giden şirketlerin çoğu kemer sıkma politikalarının nedeni olarak makroekonomik koşulları ve gelecekte bir durgunluk yaşanması ihtimalini gösteriyor. Ancak, teknoloji şirketlerinin son iki yılda işe alımları ne kadar hızlı artırdıkları göz ardı edilen bir faktör.

2020'de yaşanan pandemi kısıtlamaları internet uygulamalarını insanlar için daha önemli hale getirerek birçok teknoloji şirketinin işlerini hızlandırdı. Satışlar ve kar 2021'de artmaya devam ettikçe, gördükleri başarının yeni bir temel oluşturacağı umuduyla çok sayıda çalışanı bünyelerine almaya devam ettiler. Ancak işler düşündükleri gibi olmadı. Büyüme yavaşlıyor ve şirketler şimdi yeniden ayarlama yapmak zorunda. Apple bu kaosun içinde büyük bir istisna.

Son iki yılda işe alım oranını kayda değer ölçüde artırmadı ve uzun zamandır herhangi bir işten çıkarma da duyurmadı. SEC dosyalarında yapılan incelemeler, diğer büyük teknoloji şirketlerinin pandemi sırasında ne kadar hızlı büyüdüğünü gösteriyor. Eldeki en son resmi rakamlara göre Microsoft'un Haziran 2022 sonunda 221 bin tam zamanlı çalışanı vardı. Bu rakam, 2021'in aynı dönemine kıyasla 40 bin kişilik bir artış anlamına geliyor. Ondan önceki yıl Microsoft yüzde 11'lik bir artışla 18 bin çalışanı işe aldı.

Wedbush analisti Dan Ives, Microsoft'un işten çıkarmalarıyla ilgili bir mailinde, teknoloji sektörünün pandemi sırasında artan talebe ayak uydurmak için para harcamak zorunda kaldığını söyledi. Ives , "Microsoft'un teknoloji sektörünün geri kalanıyla birlikte agresif bir şekilde işe alım yapması ve göz kamaştırıcı talebe ayak uydurmak için 1980'lerin Rock Yıldızları gibi para harcaması gerekiyordu" ifadelerini kullandı.

Amazon ise 2021'de 310 bin istihdam ekleyerek doymak bilmez bir şekilde büyüdü. Amazon ve Microsoft’un yanı sıra Apple geçen yılın dördüncü çeyreğinde 2021 yılının aynı dönemindeki gelirini yüzde 8 artırarak 90,1 milyar dolar gelir elde etti. ABD merkezli teknoloji devi Apple harcamalarını kısmak amacıyla en son geçen yaz sözleşmeli işe alım görevlilerinin pek çoğunu işten çıkardı. Yakın kaynaklara göre, 100’e yakın taşeron çalışan işten çıkarıldı.