26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.09.2022 15:51 | Son Güncelleme: 26.09.2022 16:44

Apple'ın AirPods imparatorluğunun sinsi dehası

Apple gelecek yıl yeni ürün olan sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik özelliklerini taşıyacak yeni bir kulaklığı tanıtacak. Şirketin bu alanda başarılı olup olamayacağına dair şüpheler olsa da Tim Cook'un Airpods'la yakaladığı büyük başarı göz ardı edilemez
Apple'ın AirPods imparatorluğunun sinsi dehası

Önümüzdeki yıl Tim Cook, Apple Inc.'e sadık kalacak ve şirket sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin bir arada olduğu kulaklık setini tanıtacak. Kod adı N301 olan kulaklığın ticari marka başvurularına göre gerçek adının Apple Reality Pro olacağı tahmin ediliyor. 

Kulaklıkla ilgili öğrenilen ilk bilgilere göre cihazın bileşenlerinin muhtemelen Facebook, Sony ve HTC tarafından yapılan VR kulaklıklarını geçeceği öngörülüyor. Apple'ın VR kulaklığının daha iyi görünmesi, daha hızlı çalışması ve daha sürükleyici grafikler içermesi muhtemel görünüyor. Ancak ilk başta hayal kırıklığı yaratması da olası. 

7 yıldır üzerinde çalışıyor

Apple, bu kulaklıklar üzerinde 7 yıldır çalışıyor. Projede daha önce NASA’da VR geliştirmesini yürüten bir kişi de olmak üzere şu an 2 bin kişi yer alıyor. Ancak günümüzün VR pazarı, Apple standartlarına göre hala çok küçük. Pazar araştırması firması IDC'ye göre, Meta Platforms Inc. olarak adını değiştiren Facebook, geçen yıl satılan kulaklıkların neredeyse yüzde 80'ini oluşturuyordu.

Bu işin tamamı, Apple'ın genel gelirinin yüzde 0,5'inden biraz fazlasını temsil ediyor, bu da kulağa temel bir stratejik değişimdense şirketin gösterişli iPhone kılıfları satmasına daha çok benziyor. Google Glass'ın başarısızlığından on yıl sonra, Apple'ın kulaklığının ana akım bir hit haline geleceğini kanıtlaması gerekecek. Bu, Reality Pro'yu şirketin yolunu kaybettiğini düşünen herkes için cazip bir hedef haline getiriyor. Steve Jobs’ın ölümünden bu yana geçen 11 yılda Cook’un yaptığı her şey hedef haline geldi. 

Bu eleştiriler Apple’ın piyasa değeri Cook’un görevi devralmasından bu yana 7 kat artarak 2,5 trilyon doların üzerine çıksa da iPhone 15 yaşından büyük ve bu tür bir büyümeyi sonsuza kadar sağlayamayacağı yönünde. Apple, bu teoriye görev gibi yapılan kusurlu yıllık telefon güncellemeleriyle daha fazla ağırlık verdi.

Son 10 yılın en büyük başarı hikayesi

Buna rağmen herkes son birkaç yeni telefon hakkında eleştirilerde bulunurken Cook sessizce teknoloji endüstrisinin son on yılın en büyük başarı hikayesini yarattı: AirPods. Bu küçük kulaklıklar bir anda her yerde çok önemli hale geldi. Apple'ın sattığı her şeyden çok kulaklıklar, şirketin Cook’la neden bu kadar başarılı olduğunu ve neden yakın zamanda gerçek rakiplerle karşılaşmanın pek mümkün olmadığını gösteriyorlar. 

AirPod’lar son derece kırılgan, çok iyi basa sahip ve bir kulak çubuğu kırılmış gibi görünüyor. Kulak kiri ile kolayca tıkanırlar, metro ızgaralarında veya koltuk minderlerinde kaybolurlar. Bunlar başınıza gelmese bile birkaç yılda bir değiştirilmesi gerekecek çünkü lityum iyon pilleri çıkartılamıyor. 

Apple son sürümlerinde daha fazla geri dönüştürülmüş malzeme kullandığını söylese de AirPod'lar, özellikle son yirmi yılın çoğunda şirketin ürünleriyle birlikte ücretsiz olarak sunulan kablolu EarPod'larla karşılaştırıldığında, hem çevreye hem de cüzdanlarımıza maliyetli olmaya devam ediyor. Yine de son zamanlarda insanlar onları seviyor. 

Apple, akıllı saatleri, hoparlörleri ve diğer aksesuarların satış rakamlarını toplu bildirdiği için kulaklıkların ne kadar satıldığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak bazı analistler 2021’de 120 milyon AirPods satıldığını söylüyor. 

IDC ve Bloomberg Intelligence tahminleri, AirPod'ların Apple'ın en hızlı büyüyen iş kolu olarak adlandırdığı “Giyilebilir Ürünler, Ev ve Aksesuarlar”ın satışlarının yaklaşık yarısını oluşturduğunu gösteriyor. 2016'dan 2021'e kadar bu kategorideki satışlar yüzde 245 artarak 38 milyar dolara yükseldi. Apple, kablosuz kulaklık standardını belirledi ve ücretsiz bir paket aksesuarı 200 dolara satın alınması gereken bir şeye dönüştürdü.

Apple, altı yıl önce iPhone 7 ile birlikte AirPods'u ilk kez tanıttı. Bundan iki ay önce Samsung, kendi kulaklıklarını piyasaya sürmüştü ancak pil ömrü yetersizdi. O zamanlar şirketin pazarlama başkanı olan Phil Schiller, AirPods kullanıcılarının "gerçekten büyülü bir Apple deneyimi" beklemeleri gerektiğini açıkladı.

Kulaklık jakını kaldırmaları taktik miydi?

İnceleyenler, AirPod'lar hakkında dikey entegrasyonlarının ötesinde tavsiye edecek çok az şey buldu. Wirecutter'ın kulaklık editörü Lauren Dragan, New York Times'a “Henüz tam olarak hazır olduklarını sanmıyorum” dedi. Ancak başka bir şey Apple'ın kablosuz kulaklıklarını daha çekici hale getirdi: Şirket kablolu olanları daha kötü hale getirdi. 

iPhone 7’de geleneksel kulaklık jakı, şarj bağlantı noktasıyla birleştirildi. Eski kulaklıkları takmak için, telefonunuzdan hantal bir şekilde çıkıntı yapan bir adaptöre ihtiyacınız oluyor. Schiller, fikrin müşterileri AirPods satın almaya zorlamak olduğunu ve ayrıca tasarım ekibinin sadece daha iyiyi düşündüğünü öne sürdü. Schiller, “Gerçekten tek kelime yeterli: Cesaret. Devam etme cesareti, hepimizi iyileştiren yeni bir şey yapmaya yönlendiriyor” dedi. 

Schiller'in bu sözleri  anında alay konusu oldu ancak son gülen o ve Cook oldu. Kulaklık jakının sabote edilmesi ve AirPods'un sorunsuz kurulumu, onları milyonlarca kişiye satmaya yetti ve birçoğu daha sonra daha fazlasını satın aldı. Apple'ın toplam gelirinin muhtemelen en fazla yüzde 5'ini oluşturan bu başarı, şirketin Jobs'tan sonraki başarısını özetliyor.i

Rekabet davası

Apple, iPhone ile iyi çalışan bir ürün sunuyor ve ardından rakip ürünlerin kötü karşılaştırmasını sağlamak için elinden geleni yapıyor. Apple'ın rakipleri yıllardır iPhone ekosisteminin antitröst yasasını ihlal ettiğini iddia ediyor. Geçen yıl bir Senato duruşması sırasında, Tile Inc.'i temsil eden bir avukat olan Kirsten Daru, Apple'ı "piyasa gücünü ve platform hakimiyetini sistematik olarak kötüye kullanmakla" suçladı. 

Tile, kaybolmamaları için anahtarlarınıza taktığınız küçük bir anahtarlık yapıyor. Apple, AirTag adlı kendi sürümünü yayınlamadan kısa bir süre önce diğer şirketin ürünlerini perakende mağazalarında satmayı bıraktı. Bir AirTag'in kurulumu AirPod'lar kadar kolay, oysa Tile gibi rakipler bu tür kurulum kısayollarına erişemiyor. O sırada Apple, başarısının inovasyonun ürünü olduğunu ve eğer varsa rekabeti teşvik ettiğini söyledi.

Diğer zamanlarda, şirket bu mesajın altını dolduramadı. On yıldan fazla bir süredir, iPhone'lar arasındaki mesajlar, iMessage adlı yalnızca Apple'a özel bir sistem kullanıyor. iPhone kullanıcılarından gelen metinler mavi baloncuklar içinde görünür ve sohbet ettiğiniz kişi yazarken dalgalanan üç nokta gibi birkaç özel özellik içerirken, Apple dışındaki telefonlardan gelen metinler yeşil baloncuklarda görünüyor. 

Bu hem grup sohbetlerinin dışında bırakılabilen veya iPhone kullanıcılarının mesajlarını kaçırabilen Android kullanıcıları için can sıkıcı. Çevrimiçi flörtte bu durum Android kullanıcılarının etiketlenmesine neden olabiliyor.  

Apple bunu düzeltebilirdi ancak yapmadı. Epic Games Inc. tarafından açılan bir davada üst düzey Apple yöneticileri iMessage'ı Android kullanıcıları için kullanılabilir hale getirmeyi tartıştı ancak diğer nedenlerin yanı sıra bunu yapmanın ebeveynlerin işini kolaylaştıracağından endişe ettikleri için bu fikri reddetti. Bunu yapmanın, iPhone sahibi ebeveynlerin çocuklarına daha ucuz alternatifler almasını kolaylaştıracağından endişeleniyorlardı.