27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2023 12:11 | Son Güncelleme: 31.01.2023 13:23

Apple'ın çalışma kurallarını ihlal ettiği ortaya çıktı

2021 yılında Apple'ın eski çalışanları şirketi taciz ve işçi örgütlenmesini bastırmakla suçlayarak dava açtı. ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu teknoloji devinin işçi haklarını ihlal ettiğini ve buna dair birçok kanıt olduğunu açıkladı
Apple'ın çalışma kurallarını ihlal ettiği ortaya çıktı

ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB), iki çalışanın Apple’ı işyerinde taciz ve işçi örgütlenmesini bastırmakla suçlamasının ardından şirkete yönelik suçlamaları destekleyecek yeterli kanıtların olduğunu açıkladı. Devlet dairesi, iPhone üreticisinin eski çalışanlarla uzlaşmasını öneriyor. Ancak taraflar uzlaşmazsa NLRB dava açmak için harekete geçecek. Genelde şirketlerin yüzde 90'ından fazlası anlaşmaya varıyor. 

Bilgi sızdıranlar cezalandırılacak tehdidi

Kurumun soruşturmaları, 2021 yılında eski çalışanlar Ashley Gjovik ve Cher Scarlett tarafından açılan davalardan kaynaklanıyor. Scarlett, şirketi çalışanların ücretleri, çalışma saatlerini veya diğer istihdam şart ve koşullarını tartışmalarını yasaklayan çalışma kurallarını sürdürmekle suçladı. Gjovik'in başvurularında, İcra Kurulu Başkanı Tim Cook'un gönderdiği ve bilgi sızdıranları cezalandırma sözü verdiği bir e-postanın yanı sıra Apple'ın çalışan el kitabında yer alan bir dizi politikanın yasaları ihlal ettiği iddia edildi.

İhlale dair dört suçlama haklı bulundu

Kurul sözcüsü Kayla Blado, NLRB bölge ofislerinin, Apple'daki çeşitli çalışma kurallarının personellerinin haklarına müdahale ettiği için iş ilişkileri yasasının bölümlerini ihlal ettiğine dair dört suçlamayı haklı bulduğunu söyledi. Blado "Buna ek olarak, bir bölge ofisi, üst düzey yöneticiler de dahil olmak üzere Apple tarafından yapılan açıklama ve davranışların da Ulusal Çalışma İlişkileri Yasasını ihlal ettiğini iddia eden bir suçlamayı haklı buldu" ifadelerini kullandı.

Söz konusu yöneticilerden biri olan Tim Cook'un, Eylül 2021'de personele gönderdiği bir e-postada "Gizli bilgileri sızdıran insanlar buraya ait değildir" ifadelerine yer verdiği ortaya çıktı. Bazı çalışanlar, işyeri tacizi ve ücret şeffaflığı da dahil olmak üzere korunan konular hakkında konuşma hakları olduğunu söyleyerek protesto ettiler.

Şikayetler ilk olarak Ağustos 2021'de ortaya çıktığında, şirket  açıklamasında "Olumlu ve kapsayıcı bir iş yeri yaratma ve sürdürme konusunda her zaman son derece kararlıyız. Tüm endişeleri ciddiye alıyoruz ve bir endişe dile getirildiğinde kapsamlı bir şekilde araştırıyoruz.  İlgili kişilerin mahremiyetine saygı duyduğumuz için belirli çalışan konularını tartışmıyoruz" ifadelerini kullandı.