25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.11.2022 09:25 | Son Güncelleme: 04.11.2022 09:57

Elon Musk işten çıkarmalar için düğmeye bastı: Twitter çalışanlarına e-posta

Twitter'ın satışı sonrası yalanlamalara rağmen beklenen oldu... Elon Musk, çalışanlarının şirkete girişini yasakladı ve bu sabah alacakları e-postalar ile hala bir işleri olup olmadığını öğreneceklerini söyledi
Elon Musk işten çıkarmalar için düğmeye bastı: Twitter çalışanlarına e-posta

Elon Musk'ın Twitter'daki toplu işten çıkarmalara başladı. Şirket tüm ofislerini geçici olarak kapatırken personelleri e-posta yoluyla işten çıkarma bildirimlerine hazır olmaları konusunda uyardı. Şirket perşembe gecesi yayınladığı bir notta, tüm çalışanların bu sabah 9'a kadar şirkette hala bir işleri olup olmadığını bildiren bir e-posta uyarısı alacaklarını söyledi.

Twitter, ofislerinin geçici olarak kapatılacağını ve her çalışanın yanı sıra Twitter sistemlerinin ve müşteri verilerinin güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için tüm personel yaka kartı erişiminin askıya alınacağını söyledi. Notta, "Eğer ofisteyseniz ya da ofise gidiyorsanız, lütfen evinize dönün" ifadesi yer aldı.

Çalışan sayısı yarıya inecek

Twitter'ın 2021 sonunda yaklaşık 7 bin 500 çalışanı vardı ve Musk'ın bu çalışan sayısını yarıya indireceği söyleniyor. E-postada, "Twitter'ı sağlıklı bir yola sokmak amacıyla, Cuma günü küresel işgücümüzü azaltmak gibi zor bir süreçten geçeceğiz. Bunun Twitter'a değerli katkılarda bulunmuş bazı kişileri etkileyeceğinin farkındayız, ancak bu eylem ne yazık ki şirketin ileriye dönük başarısını sağlamak için gereklidir" yazıyordu ve işten çıkarılmalardan etkilenmeyen çalışanlarının Cuma sabahı iş e-posta adresleri aracılığıyla bilgilendirileceği belirtildi.

Notta ayrıca, "Lütfen spam klasörünüz de dahil olmak üzere e-postanızı kontrol edin" ifadesi yer aldı. Şirket "Etkilenmiş olsanız da olmasanız da bunun inanılmaz derecede zorlu bir deneyim olduğunun farkındayız. Gizli şirket bilgilerini sosyal medyada, basınla ya da başka bir yerde konuşmanızı yasaklayan Twitter politikalarına uymaya devam ettiğiniz için teşekkür ederiz" ifadesi kullanılarak uyarıda da bulundu.

Ne olmuştu?

Musk şirketin üst düzey yöneticileriyle yollarını çoktan ayırmış, genel müdürü ile üst düzey finans ve hukuk yöneticilerini işten çıkarmıştı. Şirketin reklam, pazarlama ve insan kaynakları bölümlerinin başında bulunanlar da dahil olmak üzere diğerleri geçtiğimiz hafta boyunca şirketten ayrıldı.

Twitter kültürünü bitirdi

Musk, Twitter'ı 44 milyar dolara satın almadan önce attığı bir tweet'te şirketin kendi sahipliğinde güçlü yazılım mühendisliği, tasarım, bilgi güvenliği ve sunucu donanımına odaklanacağını belirtmişti. Uzun zamandır beklenen işten çıkarmalar, Twitter'ın çalışanları tarafından saygı gören ünlü açık kurumsal kültürünü bitirdi.

Musk'ın Twitter'ın sahibi olarak geçirdiği ilk haftaya kaos ve belirsizlik damgasını vurdu. Şirket çapında iki toplantı planlandı, ancak sadece birkaç saat sonra iptal edildi. Üst düzey bir Twitter çalışanı, yöneticilerin ekip toplantıları yapmalarının ya da çalışanlarla doğrudan iletişim kurmalarının yasaklandığını söyledi ve izlendiklerini ekledi. Söz konusu kişi "Gestapo'nun arasında çalışıyormuşuz gibi hissediyoruz" dedi. Musk maliyetleri azaltsa bile, markalar için güvenli kalıp kalmayacağına dair endişeler nedeniyle giderek artan sayıda şirketin platformdaki reklamlarını durdurmasından dolayı Twitter'ın gelirlerine yönelik tehditlerle karşı karşıya.

Diğer şirketler ne diyor?

Musk'ın 44 milyar dolarlık satın alma işleminin tamamlanmasından bir hafta sonra Perşembe günü DailyMail.com'a konuşan bir Audi sözcüsü "Şu anda Twitter'da ücretli desteği durdurduk ve durumu değerlendirmeye devam edeceğiz" dedi. Aynı şekilde, Pillsbury, Betty Crocker ve Häagen-Dazs'ı da üreten General Mills'in bir sözcüsü de duraklamayı doğrulayarak "Bu yeni yönü izlemeye ve pazarlama harcamalarımızı değerlendirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Otomobil üreticileri özellikle rakip Tesla'nın CEO'su olan Musk'ın adil muamelesi konusunda endişeli görünüyor ve geçen hafta General Motors Twitter'daki tüm ücretli reklamlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Wall Street Journal'ın konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, Oreo üreticisi Mondelez International ve ilaç devi Pfizer de Twitter reklam harcamalarını durdurdu. Mondelez ve Pfizer sözcüleri Perşembe akşamı DailyMail.com' konuştu. Twitter, Musk'ın tweet ile yanıtladığı birkaç soru dışında basının tüm sorularına yanıt vermeyi durdurdu.

Musk'ın reklamverenler ile savaşı

Musk geçen hafta reklamverenlere Twitter'ın her şeyin serbest olduğu bir cehenneme dönüşmesini engelleyeceği sözünü verdi ve şimdi reklamverenleri bu sözünü tutacağına ikna etmek için çabalıyor. Bazı reklamverenlerin, eski başkan Donald Trump'ın geri dönmesine izin verilmesi halinde Twitter'ı temelli boykot edecekleri söyleniyor. Musk Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yasaklanan hesapların eski haline getirilmesi için bir süreç başlatılmasının birkaç hafta alacağını belirtti. Misilleme korkusuyla ismini vermek istemeyen büyük bir reklam ajansının medya sorumlusu, ajansın bu hafta Musk ile bir araya gelerek Tesla patronunun sosyal medya platformundaki yanlış bilgilerle nasıl başa çıkmayı planladığını soracağını söyledi.

Diğer konular arasında Musk'ın Twitter'ın abonelik hizmetinin maliyetini artırma ve yarısı kadar reklam sunma planı,göreve geldiğinden bu yana Twitter'ın reklam şefi de dahil olmak üzere bir dizi üst düzey yöneticinin şirketten ayrılmasının ardından reklamverenlerin iletişim kurması için kimin görev yapacağı yer alıyor. Medya sorumlusu, reklam ajansının üst düzey müşterilerinin de toplantıya katılmasının beklendiğini söyledi.

Küstürmemeye çalışıyor

2019'da reklamlardan hoşlanmadığına dair tweet atan Musk, şimdi Twitter'ın gelirinin yüzde 90'ından fazlasına katkıda bulunan reklamverenleri küstürmekten kaçınmak için baskı altında. CEO olarak ilk haftasını New York'ta geçiren Musk, Twitter'a yılda 5 milyar dolardan fazla katkıda bulunan şirketlere güven vermek için arkadaşlarıyla birlikte toplantılara katılıyor.

Kaos nedeniyle reklam verenler çekiliyor

Musk'a CEO'luktaki ilk haftasında yardımcı olan yatırımcı ve podcast sunucusu Jason Calacanis, Pazartesi günü Twitter'ın reklamcılar ve pazarlamacılarla çok verimli bir gün geçirdiğini belirten bir tweet attı. Reuters'a konuşan bir başka medya sorumlusu, ajanslarının Musk ile Twitter için bir yön belirleyene ya da platformun reklamverenlere nasıl hizmet vereceğine dair önemli bir güncelleme sunana kadar görüşmeyeceğini söyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre, Coca-Cola ve American Express gibi büyük müşterileri temsil eden bir reklam holding şirketi olan IPG, müşterilerine Twitter reklamlarını önümüzdeki hafta için durdurmalarını tavsiye etti.

Musk bu hafta büyük ajanslar ve reklamverenlerle toplantılar yaparken, Çarşamba gecesi Twitter'da kullanıcılara reklamverenlerin ifade özgürlüğünü mü yoksa politik doğruculuğu mu desteklemeleri gerektiğini soran bir anket düzenledi. İki milyondan fazla oyun yaklaşık yüzde 80'i ifade özgürlüğü cevabını verdi.

Nike'ın sahibi olduğu Jordan ayakkabı markasının sosyal medya global direktörü Allie Wassum Linkedin'de yaptığı bir paylaşımda, "Elon bu özgür platformu nefret söyleminden uzak tutmaya kararlı yeni liderler işe almadığı sürece, bu platform markaların reklam verebileceği ya da vermesi gereken bir platform değildir" dedi.